Gépinfo
Gépinfo

Terményszárítás és -tárolás a Szentgyörgy napi traktorkiálláson

Terményszárítás és -tárolás a Szentgyörgy napi traktorkiálláson

Agrofórum Online

A tavasz megérkezésének biztos jele a hagyományos gulyakihajtás modern változata, a Szentgyörgy napi traktorkiállás Gödöllőn. Az évek óta megszokott esemény 2018. április 26-án zajlott. Jelentőségének növelése érdekében egy aktuális témát feldolgozó tudományos konferenciát is szerveztek a vendéglátók, az idei program a „Szemestermények korszerű szárítási, tárolási, feldolgozási és mérési technológiái” témakör megtárgyalását tűzte célul.

A szépszámú látogató közönséget Dr. Gulyás Zoltán, a vendéglátó NAIK MGI intézetigazgatója és Dragovácz Nikoletta, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) koordinációs főigazgató helyettese üdvözölte. A konferenciát jelenlétével megtisztelte Dr. Feldman Zsolt, az FM helyettes államtitkára, aki megnyitójában hangsúlyozta a konferencia témájának fontosságát. A szárítás, tárolás minőségmegőrző, költséghatékony megvalósításának lehetőségét a kormányzat 38 milliárd forintos pályázattal támogatja, amelyet a kisméretű gazdaságok vehetnek igénybe.

A konferencia előadásait két blokkra bontották. Az elsőben a nedvességmérés módszereiről, műszereiről és a vetőmag-kezelésről hangoztak el előadások. Dr. Gillay Zoltán adjunktus (SZIE Élelmiszertudományi Kar) a kapacitív nedvességmérés tudományos hátteréről adott rövid tájékoztatást, ill. az amerikai kutatókkal együttműködésben kialakított UGMA (Unified Grain Moisture Algorithm) módszert ismertette.

A második előadás a szerbiai alapítású Metron Kft. tevékenységét és a Dickey John minőségvizsgáló műszereket mutatta be. A legújabb nedvességmérő műszerek (GAC 2500 INTL) már alkalmazzák az UGMA módszert.

Dickey John 2500 UGMA nedvességmérő

A harmadik előadást Horváth Zoltán, a CHH Kft. ügyvezetője tartotta. „A vetőmag kikészítés, avagy magkezelés felsőfokon” című előadás, a Cimbria cég vetőmag kezelési és betárolási technológiáit és berendezéseit ismertette. A vetített képes előadás magában foglalta a tisztítási, osztályozási, csávázási és kondicionálási megoldásokat, sőt kitért az elektronikus szín szerinti osztályozásra is.

Cimbria Delta magtisztító

A szünet utáni előadások főleg a terményszárítás témakörével foglalkoztak. Farkas László, a Seed-Imex Kft. ügyvezető igazgatója a cég széleskörű tevékenységéből az alacsony hőmérsékletű terményszárítás fémsilókban történő megvalósításának alkalmazását szemléltette. A szárítás, nedvesítés, szellőztetés folyamatát alkalmazó módszert, a 22% alatti betáplálási nedvesség és 2-3 hónap időtartam jellemzi.

Az alacsony hőmérsékletű terményszárítás követelményrendszere

Bessenyei Kornél tanársegéd (SZIE Gépészmérnöki Kar) egy Delux DPSL 4530 típusú szemestermény-szárító berendezés üzemi vizsgálatának eredményeit ismertette. A kidolgozott vizsgálati módszer más szárítók esetén is sikeresen alkalmazható.

A kevésbé tehetős termelőknek

A következő előadás különlegesnek tekinthető, mivel Kertész András, a Patento Kft. alapítója és ügyvezetője azoknak a kevésbé tehetős termelőknek kíván segíteni, akik a régi szárítójukat nem képesek újra cserélni, de a megtermelt terményük értékeit meg kívánják őrizni. A még sok helyen megtalálható B1-15 szárítók felújítására és továbbfejlesztésére kidolgozott módszerük sikeresen alkalmazható. A cég tapasztalatait azonban nemcsak a felújításra, hanem új típusú szárító kifejlesztésére is felhasználta, amelyet az előadás során szintén bemutattak.

A technológiai előadások sorát a felvázolt megoldások megvalósítását segítő beruházástámogatási program ismertetése zárta le. Dr. Sebestyén Róbert, az MFB Zrt. vezető szakértője bemutatta az MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Programját. A 80 milliárd Ft összegű teljes programból a Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram 30 milliárd Ft-tal részesül. A beruházást segítő támogatásból KKV-k juthatnak minimum 1 millió és maximum 3 milliárd Ft összegű hitelhez.

A konferencia programját lezáró büféebéd előtt bárki kipróbálhatta a matuzsálemi korú HSCS G35 traktort, amely az őszi behajtási programig az intézet főépülete előtt megtekinthető.

Elképesztő gépeket láthattunk a hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen

E hétvégén Hajdúböszörmény adott otthont a Traktorhúzó Európa Kupa versenysorozat utolsó állomásának.

Claas Convio Flex – egy szalaggal minden terményhez

A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei, illetve az intelligens műszaki megoldások tehermentesítik a gépkezelőt, és gondoskodnak a veszteségmentes betakarításól.

Ford Ranger a legkelendőbb pickup, de itt a TOP 10-es lista

Júliusban 13 908 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 30 százalékos növekedés tavaly júliushoz képest, de a két évvel ezelőttivel összevetve már 44 százalékos a bővülés.

Minden negyedik eladott mezőgazdasági pótkocsi Pronar

Idén eddig 1163 mezőgazdasági pótkocsit helyezetk forgalomba Magyarországon.

Prémium kategóriás megoldásokkal várta a látogatókat a CHH Műszaki KFT az AGROmashEXPO-n

A CHH Műszaki KFT mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete.

2018. január 30. 19:30

Díjazták a CHH Műszaki KFT ügyvezetőjét

Plevza Beatrix a legaktívabb MEGFOSZ tagnak járó elismerést kapta.

2018. május 14. 09:46

Még több gabona jöhet! - Bővült a Concordia Közraktár nemzetközi vasúti átrakója

Korszerű csarnoktárolóval bővítette ceglédi vasúti átrakótelepének kapacitását a Concordia Közraktár Zrt. Az 1200 négyzetméteres épületével a telep teljes gabonatároló képessége 30 000 tonnára nőtt.

2018. május 17. 10:30

Új nedvességmérő szénához, szilázshoz, szalmához és gabonához

A professzionális szalmakezelésnél és a szénatárolásnál a nedvességtartalom pontos ismerete döntő jelentőségű.

2018. március 27. 14:53