Gépinfo
Gépinfo

Tizenhárom százalékkal bővült a személyautó- és kishaszonjármű-piac

Tizenhárom százalékkal bővült a személyautó- és kishaszonjármű-piac

Agrofórum Online

Májusban 16 535 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 13 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest, a két évvel ezelőttivel összevetve 32 százalékos bővülést jelent.

Az első öt hónapban összesen 71 639 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon, ami éves alapon 10, kétéves alapon pedig 40 százalékos bővülést jelent – derült ki a Datahouse adataiból. A márkák sorrendjét a Ford vezeti a Suzuki, a Škoda, az Opel és a Volkswagen előtt. Ezek a márkák értek el eddig ötezer feletti eladást.

A pick-up-piacon az első tíz helyezett sorrendje ugyanaz, mint egy hónappal korábban. A Ford Rangerekből idén már 1304 darab kelt el, ami 52 százalékos piaci részesedést jelent. A Toyota Hilux 20 százalékkal a második, a dobogóra még a Nissan Navara állhatott fel 12 százalékos piaci részesedéssel. Őket az Isuzu D-Max követi, a Volkswagen Amarok, a Mitsubishi L200, a Mercedes-Benz X-osztály, a Fiat Fullback, az UAZ Patriot és a Dodge RAM 1500 előtt.


A SUV-piac élmezőnyében semmi újdonság nincs, őrzi vezető helyét az Esztergomban készülő Suzuki Vitara. Már 3649 darabnál tartanak, ami 17 százalékot jelent szegmensen belül. A Dacia Duster 8 százalékos, a Ford Kuga pedig 6 százalékos szeletet hasított ki a tortából. Az első tízbe a Nissan Qashqai, a Toyota C-HR, a Kia Sportage, a Hyundai Kona, az Opel Mokka X, a Toyota RAV4 és a Renault Captur fért még be. A Lada 4×4 ötvenedik helyen áll a SUV-modellek listáján 78 darabbal.

 

A kishaszonjárművek piaca éves alapon 35 százalékkal 5384 darabosra bővült. Április végéhez képest nem változott az első tíz sorrendje, az első három helyen a Ford Transit, a Fiat Ducato és a Renault Master áll.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) megállapította, hogy az első öthavi értékesítési számok némileg elmaradnak a növekedési várakozásoktól. Ennek egyik oka lehet a belsőégésű motorok – elsősorban a dízel – körüli valós és rémhírek, amelyek a vásárlók szándékait eltérítik, miközben ezek helyett más erőforrások még nem jelentenek életszerű alternatívát. Újabban pedig megjelennek már azok az elemzések is, amelyek az MGE régóta hangsúlyozott véleményével egyeznek, hogy a lokális és a globális szennyezés megkülönböztetése és helyén kezelése fontos, mivel egyáltalán nem biztos, hogy az elektromos autók minden esetben valós globális környezetvédelmet jelentenek.

„A kishaszonjármű-piac emelkedést mutatott, de időarányosan elmarad az előrejelzéstől. Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a vegyeshasználatú kishaszonjármű kategória felélesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is” – hangsúlyozta Erdélyi Péter, az MGE ügyvezető elnöke.

 

A New Holland három ezüstérmet szerzett az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 17. 11:17

A T7 traktorhoz kialakított bálázó szabályzó rendszer harmonikus traktor-munkagép együttműködést biztosít, amelynek eredményeként növelhető a teljesítmény, 12%-kal csökkenthető a hajtóanyag fogyasztás és komfortosabb a gépkezelés.

Csökkentek a Rába értékesítései a mezőgazdasági szegmensben

2019. november 14. 16:47

A mezőgazdasági szegmenset illetően a Rába termékei iránti kereslet nem érte el a 2018 I-III. negyedéves szintet, a kereslet csökkenés 16,0 százalékot ért el.

Massey Ferguson koncepció a közeljövőből – így ünnepli a Massey Ferguson a Holdraszállás 50. évfordulóját!

2019. november 14. 07:33

A Massey Ferguson egy különleges koncepciótraktorral ünnepelte az első Holdraszállás 50. évfordulóját. A fehér színre festett traktor egy 200-250 LE-s erőgép méretében mutatta meg, hogy gondolja az MF a következő 10 év technológiáját és formatervét.

Bemutatkozik az Aston Martin DBX - belső tere először látható

2019. november 12. 06:37

Miközben a DBX belső filozófiájának központi szereplője a vezető, a modell minden egyes részletét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy az a lehető legsokoldalúbb teljesítményt nyújtsa, legyen szó sport célú vagy családos felhasználásról.

Bemutatkozik az Aston Martin DBX - belső tere először látható

2019. november 12. 06:37

Miközben a DBX belső filozófiájának központi szereplője a vezető, a modell minden egyes részletét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy az a lehető legsokoldalúbb teljesítményt nyújtsa, legyen szó sport célú vagy családos felhasználásról.

Tiszta Amerika: rengeteg pickup-ot vásároltunk

2018. szeptember 7. 07:54

Az első nyolc hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 29,6 százalékkal bővült – derült ki a Datahouse adatiból.

Továbbra is a Ranger, a Vitara és a Ducato vezet

2018. május 8. 09:10

Harminc százalékkal bővült az első négy hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból.

A június visszaesést hozott az újautó-piacon

2019. július 8. 09:33

Idén a június volt az első hónap, hogy éves alapon visszaesett a piac. A pick-up-piacot továbbra is a Ford vezeti.