Gépinfo
Gépinfo

Újautó-piac: márciusban Ford, Suzuki, Toyota sorrend alakult ki

Újautó-piac: márciusban Ford, Suzuki, Toyota sorrend alakult ki

Agrofórum Online

Márciusban 15 627 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 7,5 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest, de a két évvel ezelőttivel összevetve már 33,4 százalékos bővülést jelent.

Az éves alapú havi bővülés üteme februárban 13,9, míg januárban 11,2 százalékos volt – derült ki a Datahouse adatiból. Tehát míg februárban gyorsult a bővülési dinamika az előző hónaphoz képest, addig márciusban lassult. Igaz ez még mindig elég magas a 2018 utolsó négy hónapjában látott 5-7 százalékos mínuszokhoz, illetve az októberi mindössze 1,4 százalékos pluszhoz viszonyítva. Tavaly az első nyolc hónapban azonban rendre 24-41 százalékos éves alapú havi bővülést mértek, ez alól egyedül a májusi 16 százalék volt kivétel. Tavaly a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten áteső új gépjárművekről szóló szabályozás hozott visszaesését az utolsó hónapokban.

Márciusban a személyautó és kishaszonjármű piacon Ford, Suzuki, Toyota sorrend alakult ki az élmezőnyben. A negyedéves rangsorban is a Ford vezet a Suzuki előtt, azonban a harmadik helyen a Volkswagen áll.

A tavalyhoz képest 28 százalékkal 1641 darabosra bővült pick-up-piacon a nyolc típus verseng. A Ford Rangerekből idén már 887 darab kelt el, ami 54 százalékos piaci részesedést jelent. A Toyota Hilux 18 százalékkal a második, a dobogóra még a Nissan Navara állhatott fel 12 százalékos piaci részesedéssel. Őket az Isuzu D-Max követi, a Volkswagen Amarok, a Mitsubishi L200, a Mercedes-Benz X-osztály és a Fiat Fullback előtt.

A SUV-szegmens már 12 822 darabos, ami 11 százalékos éves alapú bővülés az első negyedév adati alapján. Szinte felesleges leírni, hogy a Suzuki Vitara vezet. Az Esztergomban készülő modellből 2255 darabot adtak el három hónap alatt, ami egyébként 24 százalékos visszaesés tavalyhoz képest, de a második helyen álló Dacia Duster a maga 986 darabjával nem fenyegeti a Vitara elsőségét. A Top 10-ben egyébként az előző hónaphoz képest a Ford Kuga a harmadik, de a negyedik helyet átvette a Toyota CH-R a Nissan Qashqaitól. A Hyundai Kona berobbant a hatodik helyre. Az Opel Mokka X és a Jeep Renegade ugyanúgy hetedik és nyolcadik, mint egy hónapja az összesített listán. A Kia Sportage feljött a kilencedik pozícióba, a Ford Ecosport pedig tartja tizedik helyét.

A kishaszonjárművek piaca éves alapon 29 százalékkal 3030 darabosra bővült. Az élen a Ford Transit áll a Volkswagen Transporter és a Fiat Ducato előtt.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az értékesítési adatok alapján a várakozásoktól elmaradó bővülésről írt közleményében. Feltételezésük szerint részben a belső égésű motorokról, elsősorban a dízelekről szóló hírek miatt maradnak el vásárlások, miközben – tették hozzá – az elektromos autók még nem jelentenek életszerű lehetőséget ezekkel szemben. A nagycsaládosokat segítő kormánytámogatás hatása a program elindulása után mutatkozhat meg az új autók piacán, de az érdeklődés már most látszik – írták.

Az egyesület szerint a kishaszonjárművek piacának bővülése is elmarad a várakozásoktól, de a vállalkozói támogatások hatására növekedés, míg a nagyhaszonjárműveknél a tavalyi eredmény ismétlődése várható idén.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Tizennyolc százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsi-piac

2019. december 4. 09:33

Idén eddig összesen 1327 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 18 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 2,5 százalékos a bővülés a 11 teljes hónap adatit vizsgálva.

Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca

2019. december 2. 12:17

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban.

Sikerrel birkózott meg a namibiai sivataggal Fernando Alonso

2019. szeptember 4. 10:26

Miután korábban már hivatalosan is bejelentette, hogy megkezdi a felkészülést a lehetséges indulásra a 2020-as Dakar Rallyn, Fernando Alonso néhány hete háromnapos, intenzív tereprally képzésen esett át a TOYOTA GAZOO Racing munkatársaival a Namíbiai sivatagban. A FIA Hosszútávú Világbajnoki címvédő közel 1000 kilométert vezetett a 2019-es Dakar-győztes Toyota Hilux kormánya mögött.

Mindenki autót vesz - dübörög a piac

2019. augusztus 9. 09:10

Huszonhat százalékkal ugrott meg júliusban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból.

Erre a tíz dologra érdemes figyelni terepezés előtt

2019. július 17. 07:38

A hivatásos mentősofőrök számára rendezett mesterkurzuson az expedíciós járművek építésének legnagyobb európai szakértője, az eredetileg Toyota offroaderekre szakosodott, izlandi Arctic Trucks demonstrálta azokat a lépéseket, amelyek érdemes ügyelni, ha hosszabb időre megy terepre valaki.

Itt a Toyota Land Cruiser legújabb generációja

2018. április 9. 11:40

Több mint 65 évnyi off-road hagyománnyal a háta mögött a világ legkeményebbnek tartott terepjárója, a legendás Toyota Land Cruiser továbbra is egyedinek számít saját szegmensében.