Gépinfo
Gépinfo

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

Agrofórum Online

A szőlőt dézsmáló madarak távoltartására alkalmazott madárijesztőktől hosszú út vezetett a legújabb technika felhasználásáig. Az élő, illetve mű ragadozó madarak bevetése, a hálók kifeszítése, a fegyverropogás, fényvisszaverő tárgyak kihelyezése mind-mind a szőlők madarak elleni védelmét szolgálják. A technológia azonban változik, a drónok ezen a területen is megjelentek.

Az új-zélandi Logie MacKenzie szőlész a jelenlegi gyakorlatot ismertetve elmondta, hogy gázpisztolyt, vadászpuskát vagy intenzív hanghatás kiadására alkalmas eszközöket használnak az ültetvényekben a madarak elriasztására. Ezek közé tartozik az is, hogy folyamatos dudaszó mellett róják autóval az ültetvényben a sorokat. E módszerek sajnos folyamatos pereskedéssel jártak, mert az állandó zaj a környező lakosság nyugalmát zavarja. A megoldást a drónok bevetése jelentette, amelyekkel rövidebb idő alatt nagyobb terület védelmét lehet biztosítani.

Az előnyök között szerepel az is, hogy a drónhasználó megspórolja a körbeautózás üzemanyagköltségét. Aki fegyverekkel riasztja madarakat a benzin mellett a töltények jelentette környezetszennyezést is csökkenteni tudja, nem beszélve a zajterhelésről. A drónokat 4-5 tagú flottákban használják, olyanok is kaphatók, amelyek ragadozómadár-hangot adnak ki.

A drónhasználóknak természetesen be kell tartaniuk a jogszabályi előírásokat, így például nem emelkedhetnek 120 méteres magasság fölé vagy nem közelíthetik meg 4 méternél jobban a repülőtereket, illetve a helikopterfelszállásra kijelölt területeket.

További részletek a https://www.stuff.co.nz/national/111004202/marlborough-vineyards-scare-birds-with-drones címen találhatók.

Bemutatkozik az Aston Martin DBX - belső tere először látható

2019. november 12. 06:37

Miközben a DBX belső filozófiájának központi szereplője a vezető, a modell minden egyes részletét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy az a lehető legsokoldalúbb teljesítményt nyújtsa, legyen szó sport célú vagy családos felhasználásról.

E-Control Mobile alkalmazással kalibrálható Väderstad vetőgépek

2019. november 11. 14:50

Mivel az okostelefon vezeték nélkül kapcsolódik a Väderstad vetőgéphez, a gép kezelője szabadon mozoghat a gép körül a kalibrálás közben.

Agritechnica: bemutatkozik a központi magfeltöltésű Tempo L modellváltozat

2019. november 11. 14:20

Az új központi magfeltöltésű funkció a Tempo L vetőgép egyes modelljeihez lesz rendelhető, úgymint Tempo L 12, Tempo L 16, Tempo L 18 és Tempo L 24.  

Nem volt jó negyedéve a Case és a New Holland tulajdonosának

2019. november 11. 09:03

Az agrártermékekből származó bevételek 36 százaléka származott Észak-Amerikából, 32 százaléka Európából, 17 százaléka Dél-Amerikából és 15 százaléka a világ többi részéről.

Talán a drónok visszacsábítják a fiatalokat?

2018. szeptember 29. 08:01

Japánban nem titkoltan azt remélik, hogy a joystickkel irányítható drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre.

Mielőbbi drónszabályozást sürgetnek

2018. november 23. 14:02

A jövő azoké az egymással kommunikáló, egymás mozgására reagáló eszközöké, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül is működni.

Az ősi selyemúton terjedő mezőgazdasági technológia

2018. január 24. 21:01

Egyre több a bizonyíték, hogy az Ázsia területén élő ősi nomád pásztorkodó közösségek növénytermesztési tevékenységet is folytattak.

Gázt adott a Yamaha! - Erősítenek a mezőgazdasági robottechnológiában

2018. december 1. 11:37

A 12 millió új-zélandi dollárt érő befektetés révén startup, a Robotic Plus 15 százaléka került japán kézbe.