Gépinfo
Gépinfo

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

Agrofórum Online

A szőlőt dézsmáló madarak távoltartására alkalmazott madárijesztőktől hosszú út vezetett a legújabb technika felhasználásáig. Az élő, illetve mű ragadozó madarak bevetése, a hálók kifeszítése, a fegyverropogás, fényvisszaverő tárgyak kihelyezése mind-mind a szőlők madarak elleni védelmét szolgálják. A technológia azonban változik, a drónok ezen a területen is megjelentek.

Az új-zélandi Logie MacKenzie szőlész a jelenlegi gyakorlatot ismertetve elmondta, hogy gázpisztolyt, vadászpuskát vagy intenzív hanghatás kiadására alkalmas eszközöket használnak az ültetvényekben a madarak elriasztására. Ezek közé tartozik az is, hogy folyamatos dudaszó mellett róják autóval az ültetvényben a sorokat. E módszerek sajnos folyamatos pereskedéssel jártak, mert az állandó zaj a környező lakosság nyugalmát zavarja. A megoldást a drónok bevetése jelentette, amelyekkel rövidebb idő alatt nagyobb terület védelmét lehet biztosítani.

Az előnyök között szerepel az is, hogy a drónhasználó megspórolja a körbeautózás üzemanyagköltségét. Aki fegyverekkel riasztja madarakat a benzin mellett a töltények jelentette környezetszennyezést is csökkenteni tudja, nem beszélve a zajterhelésről. A drónokat 4-5 tagú flottákban használják, olyanok is kaphatók, amelyek ragadozómadár-hangot adnak ki.

A drónhasználóknak természetesen be kell tartaniuk a jogszabályi előírásokat, így például nem emelkedhetnek 120 méteres magasság fölé vagy nem közelíthetik meg 4 méternél jobban a repülőtereket, illetve a helikopterfelszállásra kijelölt területeket.

További részletek a https://www.stuff.co.nz/national/111004202/marlborough-vineyards-scare-birds-with-drones címen találhatók.

Az "okos" eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

2019. május 24. 06:37

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.

Hibridhajtással jön az Opel új SUV-csúcsmodellje

2019. május 24. 03:36

Az Opel Grandland X Hybrid4-et 1,6 literes benzines turbómotor és két villanymotor összesen 300 lóereje hajtja. Fogyasztása a WLTP1/NEFZ2 ciklus szerint 2,2 l/100 km, szén-dioxid-emissziója 49 g/km. Mindkettő súlyozott, kombinált, ideiglenes adat. Az Opel első konnektoros hibridjének értékesítése még az első félévben megkezdődik; az első vevők 2020 elején vehetik át az autót.

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Az Opelé lesz a legfiatalabb kishaszonjármű portfólió

2019. május 22. 06:36

Sok új asszisztensrendszer és technika teszi még kellemesebbé és egyszerűbbé használójának munkáját a modernebb és még használhatóbb az Opel Movanóban.

Gépinfo Képgaléria

Ismerd meg a tábládat madártávlatból! - Új, modern szolgáltatással jelentkezik az Agrárközösség

2018. június 12. 15:31

A speciális „monitoring drón” számos olyan adatot szolgáltat, amelyek nemcsak az eredményességet növelhetik, de a legtöbb esetben a költségeket is csökkenthetik.

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Földközeli és drónos távérzékelési mérések a szőlészetben

2019. május 25. 12:43

A földközeli és drónos távérzékelési mérések felhasználják a térinformatika, a távérzékelési technika, valamint az új információs technológiai eszközök alkalmazását egyaránt.

Figyelem! Egyelőre szigorúan tilos a permeteződrónok használata a magyar földeken!

2019. február 21. 05:38

A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy drónok növényvédelmi használata még nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.