Gépinfo
Gépinfo

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

Agrofórum Online

A szőlőt dézsmáló madarak távoltartására alkalmazott madárijesztőktől hosszú út vezetett a legújabb technika felhasználásáig. Az élő, illetve mű ragadozó madarak bevetése, a hálók kifeszítése, a fegyverropogás, fényvisszaverő tárgyak kihelyezése mind-mind a szőlők madarak elleni védelmét szolgálják. A technológia azonban változik, a drónok ezen a területen is megjelentek.

Az új-zélandi Logie MacKenzie szőlész a jelenlegi gyakorlatot ismertetve elmondta, hogy gázpisztolyt, vadászpuskát vagy intenzív hanghatás kiadására alkalmas eszközöket használnak az ültetvényekben a madarak elriasztására. Ezek közé tartozik az is, hogy folyamatos dudaszó mellett róják autóval az ültetvényben a sorokat. E módszerek sajnos folyamatos pereskedéssel jártak, mert az állandó zaj a környező lakosság nyugalmát zavarja. A megoldást a drónok bevetése jelentette, amelyekkel rövidebb idő alatt nagyobb terület védelmét lehet biztosítani.

Az előnyök között szerepel az is, hogy a drónhasználó megspórolja a körbeautózás üzemanyagköltségét. Aki fegyverekkel riasztja madarakat a benzin mellett a töltények jelentette környezetszennyezést is csökkenteni tudja, nem beszélve a zajterhelésről. A drónokat 4-5 tagú flottákban használják, olyanok is kaphatók, amelyek ragadozómadár-hangot adnak ki.

A drónhasználóknak természetesen be kell tartaniuk a jogszabályi előírásokat, így például nem emelkedhetnek 120 méteres magasság fölé vagy nem közelíthetik meg 4 méternél jobban a repülőtereket, illetve a helikopterfelszállásra kijelölt területeket.

További részletek a https://www.stuff.co.nz/national/111004202/marlborough-vineyards-scare-birds-with-drones címen találhatók.

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020-tól

2019. július 18. 10:01

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020. július 1-jétől két új uniós rendelet értelmében  - mondta Novák Zoltán ügyvéd csütörtökön az M1 aktuális csatornán. 

Erre a tíz dologra érdemes figyelni terepezés előtt

2019. július 17. 07:38

A hivatásos mentősofőrök számára rendezett mesterkurzuson az expedíciós járművek építésének legnagyobb európai szakértője, az eredetileg Toyota offroaderekre szakosodott, izlandi Arctic Trucks demonstrálta azokat a lépéseket, amelyek érdemes ügyelni, ha hosszabb időre megy terepre valaki.

A FLIEGL felvásárolta a BROCHARD CONSTRUCTEUR mezőgazdasági pótkocsigyártót

2019. július 15. 10:03

2019. július 8-i hatállyal a Fliegl megvásárolta a Brochard Constructeur francia céget.

ANDEST GÉPSHOW 2019 - Meghívó

2019. július 15. 07:03

Az ANDEST-2005 Bt. és a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a 2019. augusztus 2-án (pénteken) tartandó lajoskomáromi országos gépbemutatójára!

Csodálatos téli légifotók - Havas erdők, mezők és legelők madártávlatból

2019. január 12. 14:05

Ha már ilyen sok hó hullott az utóbbi napokban, akkor néhány drónfelvételt is készítettünk a Pilisben.

Bulvár Képgaléria

Mielőbbi drónszabályozást sürgetnek

2018. november 23. 14:02

A jövő azoké az egymással kommunikáló, egymás mozgására reagáló eszközöké, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül is működni.

Precíziós Műhely: bepillantás az Agrofil precíziós világába

2018. december 12. 07:44

A hallgatókat egy – a teljes precíziós eszköztárat felvonultató – kiállítással egybekötött konzultációra várta az Agrofil-SZMI Kft. Püskin, ahol a gyakorlatban alkalmazott és kevésbé alkalmazott technológiák teljes arzenálját mutatták be az érdeklődőknek.

Folytatódnak a drónos növényvédelmi bemutatók

2018. április 6. 07:05

Tekintse meg Ön is a legmodernebb technológiát működés közben, és ismerje meg az előnyeit, felhasználhatóságát.