Gépinfo
Gépinfo

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

Agrofórum Online

A szőlőt dézsmáló madarak távoltartására alkalmazott madárijesztőktől hosszú út vezetett a legújabb technika felhasználásáig. Az élő, illetve mű ragadozó madarak bevetése, a hálók kifeszítése, a fegyverropogás, fényvisszaverő tárgyak kihelyezése mind-mind a szőlők madarak elleni védelmét szolgálják. A technológia azonban változik, a drónok ezen a területen is megjelentek.

Az új-zélandi Logie MacKenzie szőlész a jelenlegi gyakorlatot ismertetve elmondta, hogy gázpisztolyt, vadászpuskát vagy intenzív hanghatás kiadására alkalmas eszközöket használnak az ültetvényekben a madarak elriasztására. Ezek közé tartozik az is, hogy folyamatos dudaszó mellett róják autóval az ültetvényben a sorokat. E módszerek sajnos folyamatos pereskedéssel jártak, mert az állandó zaj a környező lakosság nyugalmát zavarja. A megoldást a drónok bevetése jelentette, amelyekkel rövidebb idő alatt nagyobb terület védelmét lehet biztosítani.

Az előnyök között szerepel az is, hogy a drónhasználó megspórolja a körbeautózás üzemanyagköltségét. Aki fegyverekkel riasztja madarakat a benzin mellett a töltények jelentette környezetszennyezést is csökkenteni tudja, nem beszélve a zajterhelésről. A drónokat 4-5 tagú flottákban használják, olyanok is kaphatók, amelyek ragadozómadár-hangot adnak ki.

A drónhasználóknak természetesen be kell tartaniuk a jogszabályi előírásokat, így például nem emelkedhetnek 120 méteres magasság fölé vagy nem közelíthetik meg 4 méternél jobban a repülőtereket, illetve a helikopterfelszállásra kijelölt területeket.

További részletek a https://www.stuff.co.nz/national/111004202/marlborough-vineyards-scare-birds-with-drones címen találhatók.

Átadták Debrecenben az Amazone-Werke Kft. új telephelyét

2019. szeptember 19. 11:47

Azt szeretnénk, ha ez az épület a gazdák, a gyártók és a szaktanácsadók közötti intenzív információ cserének lenne otthona.

Inspiráló szakértővel bővül a STIHL csapata

2019. szeptember 18. 08:04

Az Andreas STIHL Kft.-nél mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a szakértelemre, és folyamatosan arra törekszünk, hogy első kézből nyújtsunk profi segítséget a fogyasztóinknak, a lakosságnak és a szakmának kertápolás témakörben.

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.

Lendületesen bővült a hazai újautó-piac augusztusban

2019. szeptember 9. 12:46

Az összevont eladási listán augusztusban Suzuki, Ford, Volkswagen, Toyota, Opel sorrend alakult ki. A múlt havi 18 271 darabos értékesítés 24,3 százalékos éves bővülést jelent.

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Csodálatos téli légifotók - Havas erdők, mezők és legelők madártávlatból

2019. január 12. 14:05

Ha már ilyen sok hó hullott az utóbbi napokban, akkor néhány drónfelvételt is készítettünk a Pilisben.

Bulvár Képgaléria

Mezőgazdaság Japánban: a drón nem divat, hanem szükség

2018. május 20. 06:38

Japánban 2015 óta be kell jelenteni a mezőgazdasági drónokat, így pontos adatokkal rendelkezik az agrárminisztérium a különböző permetező drónok számáról.

Változásban a jövő

2018. szeptember 14. 06:02

A technológiai fejlődés teljesen állva hagyta az agronómiai fejlesztést. Most hiányoznak azok az input agronómiai információk. Beszélgetés Lajos Mihállyal, az Agrofil SZMI Kft. ügyvezetőjével.