Gépinfo
Gépinfo

Az “okos” eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

Az “okos” eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

Syngenta Blog

Az elmúlt évben a digitális, vagy más néven az „okos” mezőgazdasági eszközök világpiaca – a precíziós gazdálkodástól az intelligens üvegházakon át a GPS-ig és a drónokig – a becslések szerint elérte a 7,53 milliárd dolláros forgalmat. Mivel ez a növekvő iparág egyre fontosabb lesz a jövőben, az elemzők szerint az ágazat értékesítése 2023-ra elérheti a 13,5 milliárd dollárt is. A Global Market Insights azt prognosztizálja, hogy csupán a mezőgazdasági drónpiac bevétele 2024-ig több mint 1 milliárd dollárra emelkedik – foglalta össze az adatokat a Syngenta.

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak arról, hogy mit, mikor és hova kell ültetniük.

„A digitális technológiák gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot: az adatok, a prediktív analitika, a mesterséges intelligencia és az átfogó farm management révén nő a hatékonyság, így a gazdálkodók időt és pénzt takaríthatnak meg” – mondja a Syngenta globális digitális mezőgazdasági ágazatát vezető Dan Burdett.

A Syngenta AgriEdge Excelsior elnevezésű mezőgazdasági gazdálkodási platformja számos, a digitális gazdálkodás lehetőségeit bemutató növényvédelmi megoldást tartalmaz. Ez magában foglalja a FarmShots-ot, egy webalapú alkalmazást, amely tableten, okostelefonon és laptopon egyaránt használható. A szoftver a műholdfelvételek alapján észleli a kártevők, betegségek és tápanyaghiányok által okozott károsodásokat.

„Az egészséges, sűrű növényzet elnyeli a fényt” – mondja Josh Miller, a FarmShots alapítója. „Ezzel szemben a kevésbé egészséges, ritkásabb növényzet visszaveri a fényt. A műhold a különböző területeken elnyelt fény mennyiségének különbségeit mutatja, lehetővé téve számunkra, hogy elkészítsük egy terület növényegészségügyi térképét.”

A drónok, valamint a talajszenzorok pedig arról is tájékoztatják a gazdálkodókat, hogy földjük különböző részein hogyan alakul a talaj hőmérséklete, nedvessége, illetve a növények tápanyag-felhasználása. Ezekkel az adatokkal a gazdák az eddigieknél jóval korábban meghatározhatják azokat a területeket, ahol beavatkozásra van szükség a rovarok, a betegségek vagy a vízhiány miatt.

Ismét olcsóbban tankolhatunk

2019. június 18. 11:37

A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI piaci forrásból.

5 díjat ért a HORSCH FarmingHeroes

2019. június 17. 10:38

A HORSCH a jelenleg is futó #FarmingHeroes kampányáért 5 jelentős nemzeti és nemzetközi díjat nyert.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

2019. június 12. 11:37

Az Egyesült Államokban és Kanadában a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A kombájnok piacán a cég szintén növelte eladásainak számát az első negyedévben.

Beérett, lábon álló kukoricák kártevői

2018. január 23. 20:32

A kukorica kiterjedt kártevő közösségéből a talán legkevésbé ismert, jelentőségüket tekintve háttérbe sorolt kártevő csoportot képviselik az ún. időskori, szeneszcens kártevők.

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

Folytatódnak a drónos növényvédelmi bemutatók

2018. április 6. 07:05

Tekintse meg Ön is a legmodernebb technológiát működés közben, és ismerje meg az előnyeit, felhasználhatóságát.

Gabonáink egészségére!

2019. március 25. 09:49

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdeztünk növényvédelmükről.