Gépinfo
Gépinfo

Az “okos” eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

Az “okos” eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

Syngenta Blog

Az elmúlt évben a digitális, vagy más néven az „okos” mezőgazdasági eszközök világpiaca – a precíziós gazdálkodástól az intelligens üvegházakon át a GPS-ig és a drónokig – a becslések szerint elérte a 7,53 milliárd dolláros forgalmat. Mivel ez a növekvő iparág egyre fontosabb lesz a jövőben, az elemzők szerint az ágazat értékesítése 2023-ra elérheti a 13,5 milliárd dollárt is. A Global Market Insights azt prognosztizálja, hogy csupán a mezőgazdasági drónpiac bevétele 2024-ig több mint 1 milliárd dollárra emelkedik – foglalta össze az adatokat a Syngenta.

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak arról, hogy mit, mikor és hova kell ültetniük.

„A digitális technológiák gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot: az adatok, a prediktív analitika, a mesterséges intelligencia és az átfogó farm management révén nő a hatékonyság, így a gazdálkodók időt és pénzt takaríthatnak meg” – mondja a Syngenta globális digitális mezőgazdasági ágazatát vezető Dan Burdett.

A Syngenta AgriEdge Excelsior elnevezésű mezőgazdasági gazdálkodási platformja számos, a digitális gazdálkodás lehetőségeit bemutató növényvédelmi megoldást tartalmaz. Ez magában foglalja a FarmShots-ot, egy webalapú alkalmazást, amely tableten, okostelefonon és laptopon egyaránt használható. A szoftver a műholdfelvételek alapján észleli a kártevők, betegségek és tápanyaghiányok által okozott károsodásokat.

„Az egészséges, sűrű növényzet elnyeli a fényt” – mondja Josh Miller, a FarmShots alapítója. „Ezzel szemben a kevésbé egészséges, ritkásabb növényzet visszaveri a fényt. A műhold a különböző területeken elnyelt fény mennyiségének különbségeit mutatja, lehetővé téve számunkra, hogy elkészítsük egy terület növényegészségügyi térképét.”

A drónok, valamint a talajszenzorok pedig arról is tájékoztatják a gazdálkodókat, hogy földjük különböző részein hogyan alakul a talaj hőmérséklete, nedvessége, illetve a növények tápanyag-felhasználása. Ezekkel az adatokkal a gazdák az eddigieknél jóval korábban meghatározhatják azokat a területeket, ahol beavatkozásra van szükség a rovarok, a betegségek vagy a vízhiány miatt.

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.

Lendületesen bővült a hazai újautó-piac augusztusban

2019. szeptember 9. 12:46

Az összevont eladási listán augusztusban Suzuki, Ford, Volkswagen, Toyota, Opel sorrend alakult ki. A múlt havi 18 271 darabos értékesítés 24,3 százalékos éves bővülést jelent.

Huszonhét százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsipiac

2019. szeptember 9. 10:48

Augusztusban is a március óta piacvezető Fliegl nyerte az eladási versenyt, 22 darabbal és 21 százalékos piaci részesedéssel végeztek az élen.

Gyengén teljesített a traktorpiac augusztusban

2019. szeptember 9. 10:17

A traktorpiac legkedveltebb szegmense a 8 tonnánál nagyobb tömegű 1173 darabbal, ami 53 százalékos részesedés a piacból.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Szeptóriás levélfoltosság, egy régi „új betegség”

2018. november 22. 12:37

Az őszi búza termesztéstechnológiájában a gombabetegségek sokszor előre nem látható veszélyt jelentenek. Az időjárási viszonyaink változása a hazai őszi búza termesztőket is újabb és újabb kihívások elé állítja.

Szélesatka – Polyphagotarsonemus latus

2019. január 19. 07:36

Egy 2014-ben tapasztalt méhpusztulás után az elhullott rovarok testéből acetamiprid és tebukonazol hatóanyag-maradék volt kimutatható. Ennek alapján merült fel a gyanú, hogy e két, méhekre nem veszélyes hatóanyag együttes kijuttatása okozhatta a pusztulást. A cikk szerzője arra volt kiváncsi, hogy a rovarölő acetamiprid és a gombaölő tebukonazol együttes kijuttatása okoz-e mortalitást, és ha igen, akkor annak mértéke mekkora a házi méhen.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.