Gépinfo
Gépinfo

Végtelenül precíz és takarékos műtrágya-kijuttatást tesz lehetővé az Amazone díjazott fejlesztése

Végtelenül precíz és takarékos műtrágya-kijuttatást tesz lehetővé az Amazone díjazott fejlesztése

Amazone

Az Amazon fejlesztése megelőzi a túl- vagy alultrágyázott területek kialakulását, valamint azt, hogy kanyarodás közben a tábla határán kívülre jusson a műtrágya.

Közeleg a hannoveri Agritechnica szakkiállítás (idén november 12–18. között tartják), és ahogy az lenni szokott, ilyenkor megsokasodnak a termékek, szolgáltatások, fejlesztések díjazásáról szóló gyártói híradások.

A német Amazone ezüstéremben részesült a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) szakértőitől, mégpedig rögtön két innovációért is. Az egyikről a közelmúltban már hírt adtunk, az Amazone a CLAAS és az AgXeed márkákkal fokozza együttműködését a nagymértékben automatizált és autonóm mezőgazdasági gépek és munkafolyamatok területén, az első több gyártót tömörítő autonómia-csoport létrehozásával.

A másik díjazott megoldás pedig a CurveControl szoftveres opció az Amazone centrifugális műtrágyaszórókhoz, amely lehetővé teszi a műtrágya pontos kijuttatását még kanyarokban is. Ez a centrifugális műtrágyaszórók kanyarokban jellemző keresztirányú eloszlását a különböző kanyarsebességekhez igazítja, így korrigálva a szórási kép kilengését.

Az eredmény: egységesebb növényállomány, a nemkívánatos túltrágyázás elkerülése a kanyar belső ívén, továbbá a műtrágya területhatáron túli kijuttatásának megakadályozása.

A növényvédelmi permetezőgépeknél az Amazone már megvalósította a kanyarkompenzációt. A permetezőgépek szórókerete azonban szorosan a gép fizikai forgáspontja mögött helyezkedik el. Emiatt kanyarkompenzáció megvalósításához kizárólag a szórókereten belüli kiszórási mennyiséget kell igazítani. 

Centrifugális műtrágyaszóróknál a szórásszélesség a munkaszélesség legfeljebb kétszerese, a kijuttatás helye pedig a műtrágya fajtájától függően sok méterrel a szórószerkezet mögött található. Ráadásul a szórási felület vese alakú. Emiatt műtrágyaszóróknál a kanyarban kijuttatott mennyiség beállítása mellett mindenekelőtt a szórási kép eltolódását kell ellensúlyozni.

A jelenlegi műszaki színvonalon a modern centrifugális szórók hátránya, hogy kanyarodáskor a munkaszélességen belüli különböző sebességek túl- vagy alultrágyázott területeket eredményeznek. Ezt a hatást fokozza a haladási sebesség és a szóródási mintázat kormányszöggel összefüggő elfordulásának kombinációja.

A CurveControlt szoftveres opcióként fejlesztik a függesztett ZA-TS műtrágyaszóróhoz és a ZG-TS nagy területteljesítményű műtrágyaszóróhoz.

A CurveControl azt is megakadályozza, hogy kanyarodás közben a tábla határán kívülre jusson a műtrágya. Ezenkívül a CurveControl a meglévő megoldásokkal, például az ArgusTwin-nel, a WindControl-lal, valamint a GPS-es szakaszolással kombinálva tovább javíthatja az ásványi trágya környezetbarát kezelését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Régi ekemárka tér vissza, megpróbálnak árral szemben úszni

2024. július 9. 15:40

Az Överum Industries AB független ekegyártóként folytatja a termelést, de legalább egy évig még a New Holland nevet viselik a munkagépek.

Sokkolta az üzleti világot a két nagy traktorgyártó szakítása

2024. július 5. 16:10

Az amerikai AGCO csoport a TAFE részvényeinek 21 százalékát birtokolva kapcsolódott az indiai óriásvállalathoz.

Doosan Bobcat az Agritechnicán

2019. december 30. 12:03

A Bobcat gyártmányokhoz rendelkezésre álló több mint 100 adapter lehetővé teszi alkalmazásukat a mezőgazdaságban, a kertészetben, terep munkákban, épület- és út építésben, sőt az újrahasznosítási iparban is.

110 lóerős traktorral jelentkezett a Solis, de készül a 180 lóerős fenevad is

2024. január 4. 09:10

Évente 15 ezer traktort értékesít az indiai Solis Európában, és az évtized végére megháromszoroznák ezt a mennyiséget. Tervben van egy 180 LE-s „fenevad” piacra dobása is.

Három Agritechnica-ezüstérem az Amazone számára

2019. október 5. 10:02

Az Amazone már a 2019-es Agritechnica előtt elkönyvelheti az első sikereket.

Agritechnica 2022 kiállítási előzetes a Väderstad csoporttól

2021. november 5. 04:36

A Mattias Hovnert által vezetett sajtótájékoztatón ismertették azokat az új fejlesztéseket, amelyek a nagyközönség számára, a hannoveri Agritechnica kiállításon (2022. február 27., Hall 13) kerülnek bemutatásra.