Gépinfo
Gépinfo

A CLAAS, az AgXeed és az Amazone létrehozzák a világ első több gyártóból álló autonómia-csoportját

A CLAAS, az AgXeed és az Amazone létrehozzák a világ első több gyártóból álló autonómia-csoportját

AXIÁL Kft.

A CLAAS, az AgXeed és az Amazone márkák fokozzák együttműködésüket a nagymértékben automatizált és autonóm mezőgazdasági gépek és munkafolyamatok területén, az első több gyártót tömörítő autonómia-csoport létrehozásával.

A találó elnevezésű „3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY” csoport célja, hogy együttes szakértelmük révén felgyorsítsák a félig és teljesen autonóm traktor-munkagép kombinációk fejlesztését, szabványosítását és piaci bevezetését, miközben megközelítésük nyitott más gépgyártók számára is.

3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY:

Több gyártóval, több márkával való partnerség a nagyobb hatékonyságért

A világ számos régiójában meghatározó tényező a szakképzett munkaerő hiánya az ipar és a mezőgazdaság területén alkalmazott, erősen automatizált és autonóm technológiák fejlődésében. A cél nem az, hogy kiváltsák a szakképzett munkavállalókat, mindössze képességeiket a nehezebb feladatokra összpontosítsák, különösen csúcsidőkben.

A 2023-as nyári aratási szezon Közép- és Észak-Európában jó példa erre: a késések miatt a betakarítást, a tarlóhántást, az alapművelést és a következő kultúrák vetését egyszerre kellett elvégezni, olyan időszakban, amikor a szakképzett munkavállalók gyakran nem álltak rendelkezésre. Az új technológiák képesek kezelni ezeket a csúcsokat, és lehetővé teszik a jövőben az optimális eredmények elérését még kevésbé tapasztalt személyzet esetén is.

Azonban a mezőgazdasági folyamatok további automatizálása még szorosabb együttműködést igényel a traktorok-, az eszközhordozók-, illetve a munkagépek gyártói között. Ezt felismerve a CLAAS, az AgXeed és az Amazone összefogott, hogy létrehozza a „3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY” nevű kezdeményezést.

A három partner már egy ideje együtt dolgozik az autonómia területén – a CLAAS és az Amazone kisebbségi részvényesek a holland AgXeed vállalatban. A 3A létrehozásával a vállalatok szorosabban integrálják a különböző szaktudásokat és további partnerségeket hoznak létre annak érdekében, hogy a fejlesztett technológiákat gyorsabban és szélesebb körben lehessen bevezetni.

Kezdeti megoldások a gyakorlati felhasználáshoz a mezőgazdaságban

A 3A csoport által kifejlesztett piacra kész technológia magában foglalja a tervezési és végrehajtási szoftvert, amely korábban csak autonóm mezőgazdasági robotokhoz volt elérhető, de most már használható az AgXeed eszközével együtt, hogy irányítsa a traktorokat és a munkagépeket is. Az irányítás szintje a követelményektől és a rendelkezésre álló hardvertől függően lehet a nagyon automatizálttól akár az önállóig is terjedő. A tervezéstől kezdve a végrehajtásig és az elemzésig a technológia megkönnyíti mind a gazdálkodók, mind a működtetők munkáját, miközben növeli a mezőgazdasági folyamatok hatékonyságát.

„A mezőgazdasági robotok jelenleg főként zárt rendszerekben működnek korlátozott felhasználással, ráadásul nincs lehetőségük párhuzamos vagy más járművekkel és eszközökkel kombinált használatra.” – magyarázza a fejlesztőcsapat. „És itt jön képbe a 3A innovatív megközelítése: a csoporton belül kifejlesztettük az AgXeed Box technológiát, amely először csatlakoztatja a traktorokat és a munkagépeket a tervezéshez és az önálló végrehajtási folyamathoz, a standardizált ISOBUS interfész használatával. Ezen az interfészen keresztül az eszközök képesek kommunikálni a mezőgazdasági robotokkal, az AgBots-szal, illetve a traktorokkal az automatizált vagy autonóm folyamat-optimalizálás érdekében.”

Az első 3A által kifejlesztett termékek közé tartozik az Amazone AutoTill kultivátorokhoz készített megoldás, illetve a CLAAS Autonomy connect, amely magában foglalja az egész talajművelés tervezési és végrehajtási folyamatát. Ezek a terepen is tesztelt fejlesztések a kiindulási pontját képezik további, több gyártóval való együttműködésnek, melyek minden elképzelhető gépkombinációt felölelnek a szántóföldi munkavégzés során.

Több mint feladattervezés: előre tervezés valós gépi paraméterekkel

Az automatikus kormányzáshoz és az útvonal-optimalizáláshoz szükséges A-B vonalak és A-B kontúrok mellett a traktorok munkautasításai ma már kijuttatási terveket is tartalmazhatnak. A 3A egy lépéssel tovább megy, hiszen lehetővé teszi a kifejezetten folyamat-optimalizáláshoz igazított előzetes tervezést. Ez magában foglalja az kijuttatás kezdő- és végpontját, a táblaszélen történő fordulókat és a helyspecifikus eszközvezérlést is.

A valós gépparaméterekkel történő előzetes tervezés (például a hátsó függesztőpont beállításai és a munkamélység és a munkaintenzitás beállítására szolgáló hidraulikus funkciók) lehetővé teszi a gépkombináció dinamikus beállításainak programozását a végrehajtás előtt, a kívánt munkaminőség érdekében. A zárt rendszerek eddig nem tartalmazták a munkagépek és velük végrehajtott tényleges kijuttatás tervezését és felügyeletét, a mennyiség-szabályozás kivételével.

Az Autonomy connect rendszerrel azonban a CLAAS traktorok és a rájuk kapcsolt munkagépek magas fokú automatizálással vagy akár önállóan is végezhetik a szántóföldi feladatokat. Az automatizáltsági foktól függően a vezető a fülkében, de akár a szántóföldön vagy a közeli telephelyen is végezhet egyéb feladatokat. A munkavégzés megtervezése a CLAAS jól ismert mezőgazdasági gazdálkodási információs rendszerében (FMIS) vagy az AgXeed portálon történik, ahol már régóta lehetőség van a nyomvonalak és a kijuttatási térképek ütemezésére.

Eddig a talajművelés automatizálásának megközelítései a kényelmi funkciókra korlátozódtak. Az Amazone kultivátorokhoz készült Autotill folyamatosan összehasonlítja a talajművelési műveleteket a traktoroktól származó adatokkal, ezáltal átveszi a kezelő felügyeleti feladatait.

A CLAAS Autonomy connect, az Amazone AutoTill és az AgXeed AgBot számos jelentős előnyt kínál a felhasználók számára:

  • Mind a traktor, mind a munkagép minden műveletet pontosan úgy végez, ahogyan azt a gazdálkodó vagy a vállalkozó megtervezte.
  • A tervezési funkció nemcsak a legjobb lehetséges útvonalat számolja ki, hanem biztosítja, hogy a traktor-munkaeszköz kombináció optimálisan legyen beállítva. Ez megakadályozza a rossz minőségű munkát és az olyan hatékonysági problémákat, amelyek a helytelen beállításokból adódhatnak.
  • Az első tervek alapját képezik a későbbi években a munkavégzés egyszerűsítésének, mivel csak szezonális beállításokra van szükség – például a fő növénykultúrától-, a következő kultúrától-, illetve a vetésforgótól függően.
  •  A gépkombináció hibáit érzékelő szenzorok automatikusan korrigálják a problémákat, hogy folyamatosan magas minőséget biztosítsanak. Például a rendszer automatikusan észleli, amikor a kultivátornál eltömődés keletkezik és ennek megfelelően módosítja a munkamélységet és a sebességet.
  • Az optimális eredmények előállításának felelőssége már nem kizárólag a gépkezelőre hárul, ami csökkenti a nyomást a dolgozókon, különösen hosszú munkanapok során.
  • Az előzetesen tervezett és folyamat-optimalizált gép-munkaeszköz kombinációk energiatakarékosabbak, és így költséghatékonyabbak a működtetés szempontjából.
  • A gazdák és a magasan képzett gépkezelők közben más fontos feladatokat is végezhetnek, mivel nincs szükség állandó felügyeletre. Az autonóm traktorokon a technológia lehetővé teszi kevésbé képzett vagy tapasztalatlan operátorok számára is az optimális eredmények elérését.

Jelenleg tárgyalások folynak más gépgyártókkal, akik érdekeltek abban, hogy csatlakozzanak a több gyártóból álló csoporthoz, így aktív szerepet vállaljanak az felhasználás körének bővítésében.

Nézze meg, hogyan teljesít a 3A a gyakorlati terepmunka során:

Advanced Automation and Autonomy (3A). CLAAS, Amazone and AgXeed join forces. – YouTube 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Régi ekemárka tér vissza, megpróbálnak árral szemben úszni

2024. július 9. 15:40

Az Överum Industries AB független ekegyártóként folytatja a termelést, de legalább egy évig még a New Holland nevet viselik a munkagépek.

Sokkolta az üzleti világot a két nagy traktorgyártó szakítása

2024. július 5. 16:10

Az amerikai AGCO csoport a TAFE részvényeinek 21 százalékát birtokolva kapcsolódott az indiai óriásvállalathoz.

A forgalma mellett nőtt a CLAAS jövedelmezősége is

2018. december 14. 09:03

A 2019-es üzleti évre a CLAAS a regionális bizonytalanságok ellenére stabil fejlődéssel számol a mezőgéptechnika világpiacán. A fejlődés egyik hajtóereje a professzionális mezőgéptechnika iránt jelentkező egyre erősödő érdeklődés.

Durván növelte előnyét a John Deere májusban

2020. június 5. 05:39

A májusi versenyt szokás szerint a John Deere nyerte, nem is akárhogy. Összesen 70 darabot adtak el, ami 24 százalékos piaci részesedésnek fele meg.

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

2019. december 12. 12:02

Az AXIÁL Kft. a korábbiakhoz hűen, a rendezvény legnagyobb kiállítójaként a D pavilon 5000 négyzetméteres területén rendezi be standját, mutatja be termékeit és szolgáltatásait, melyek között számos világmárka is megjelenik.

Jól indult az év a traktorpiacon

2019. február 11. 09:45

Az év első hónapjában 175 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 24 százalékos növekedés 2018 hasonló időszakához képest.