Agrárhírek
Agrárhírek

Információk a rókák veszettség elleni immunizálási kampányáról

Információk a rókák veszettség elleni immunizálási kampányáról

NAK/NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségét is kérte a március végén kezdődő, rókák veszettség elleni immunizálási kampányáról szóló felhívása közzétételében.

A rókák 2019. évi tavaszi, veszettség elleni országos immunizálási kampánya a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján történik majd 2019. március 30. és április 14. között. A NÉBIH az alábbi térkép szerint Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyék területén szervezi meg a védekezést a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonságért felelős főosztályainak bevonásával.

Annak érdekében, hogy a lakosságot és a gazdálkodókat minél rövidebb ideig zavarják, gyors és hatékony intézkedést terveztek a hatóságok. A csalétkek kihelyezése kisrepülőgépes kiszórással történik. Abban az esetben, ha a vakcina kijuttatását végző személyzet a repülőgépről észleli bármilyen tevékenységet végző, a szabadban mozgó emberek jelenlétét, szünetelteti a csali kiszórását.

Az alábbi táblázat tartalmazza az egyes megyékben tervezett vakcinázási időpontokat, melyekben szélsőséges időjárási körülmények esetén előfordulhat eltérés, de erről értesítést tesz közzé a hatóság.

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 8. § (5) bekezdése szerint az illetékes járási főállatorvos 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni annak érdekében, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel.

A NÉBIH elnöke által adott tájékoztatás szerint a vakcinázott területeken piros színű plakátok hívják fel a lakosság figyelmét az immunizációs kampányra, figyelmeztetve arra, hogy mindenki tartsa távol magát és háziállatait a megtalált csalétkektől. A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.

2013 során Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében 24, 2014-ben 23 esetben állapított meg veszettséget a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. 2015-ben mindössze egy esetben, denevérben állapítottak meg veszettséget. 2016. februárjában egy Szerencsről, 2017. március 3-án pedig egy ugyanarról a környékről, Bekecsről származó rókamintában mutatta ki veszettség vírusát a NÉBIH. 2018-ban és 2019-ben mindezidáig nem állapítottak meg veszettséget Magyarországon.

A kamara ezúton is felhívja minden gazdálkodó, állattartó, szabadban bármilyen tevékenységet végző személy figyelmét a szabályok betartására, és kérjük, hogy mindenkit szíveskedjenek figyelmeztetni a kampány folyamán, aki az általuk ismert területeken megfordul, akár szabadidős, akár gazdasági tevékenység végzése céljából.

Kifizetési kérelem benyújtási határidő közeleg a méhészeknek

A jóváhagyott, vagy részben jóváhagyott kifizetési kérelem esetében a méhész-gazdálkodónak a támogatott vényköteles és nem vényköteles gyógyszerek, illetve a gyógyhatású készítmények teljes csomagolóanyagát legalább 2019. október 15-éig meg kell őriznie.

Jó évre számítanak az uniós őszi búza termesztők

Európa idei szokatlanul meleg tele jó kezdeti feltételeket teremtett az őszi búza számára, és fagykárokat is alig észlelték a legnagyobb termelő régiókban.

5000 új munkahely: épül a giga kertészeti központ

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában - jelentette be az agrárminiszter.

Ismét rákkeltőnek találták a glifozátot

A Bayer által felvásárolt Monsanto cég Roundup márkanéven forgalmazott gyomirtó szere, a glifozát „lényeges tényező" volt a 70 éves kaliforniai Edwin Hardeman gégerákjának kialakulásában, a kártérítési perben eljáró bíróság nem jogerős döntése értelmében – írja az index.hu.

Szombaton indul a rókák veszettség elleni vakcinázása

Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos.

2018. szeptember 26. 07:22

Rókaveszettség-felszámolási program indul

Ukrajnában a veszettség a háziállatokat és a vadállatokat is veszélyezteti, már emberek is haltak meg veszettségben.

2018. szeptember 19. 07:00

Megkezdődött rókák veszettség elleni vakcinázása

2017. április 1. és 15. között zajlik hazánkban a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása.

2017. április 3. 21:17

Indul a rókák veszettség elleni immunizálása

A rókák 2017. évi tavaszi, veszettség elleni országos immunizálási kampánya 2017. április 1. és 15. között történik.

2017. március 27. 14:05