Környezetvédelem

Egyen karbonnegatív növényeket, és mentse meg a bolygót!

Agrofórum Online

Mindannyian tudjuk, hogy a legtöbb élelmiszer előállítása üvegházhatású gázok kibocsátását okozza, ami éghajlatváltozáshoz vezet. Ezek a kibocsátások több száz különböző forrásból származnak, többek között az üzemanyagot elégető traktorokból, a műtrágyagyártásból vagy akár a tehén bélrendszerében élő baktériumokból.

Összességében az élelmiszer-termelés az ember által okozott üvegházhatásúgáz-kibocsátás negyedét teszi ki. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek több üvegházhatású gázt vonnak el, mint amennyit kibocsátanak, ezeket nevezik „szén-dioxid-negatív” élelmiszereknek. Ha több ilyen élelmiszert állítunk elő és fogyasztunk, az segíthet csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, és bizonyos esetekben az ökoszisztémákat is helyreállíthatjuk.

A növény fejlődése közben szén-dioxidot (CO2) vesz fel a levegőből, de amikor mi (vagy az állatok) ezeket a növényeket elfogyasztjuk, ez a CO2 általában egyenesen visszakerül a levegőbe.

Ezért tartósan kell megkötnünk a szenet a légkörből, és azt a tengerekben, a kőzetekben, a talajban vagy a fákban tárolnunk. Milyen ehető anyagok alkalmasak erre?

Moszatok

A moszatok szén-dioxidot kötnek meg. Növekedés közben egyes részeik leválnak, az óceán mélyére süllyednek, ahol a CO2 tárolódik. Ez a mennyiség moszat-kilogrammonként viszonylag csekély, így ahhoz, hogy valóban karbonnegatív legyen, az ellátási láncnak erősen szén-dioxid-hatékonynak kell lennie, minimális szállítással, csomagolással és feldolgozással.

A helyben termelt moszat tehát potenciálisan szén-dioxid-negatív lehet. A moszat védelme azonban ösztönzőleg hathat az elpusztult élőhelyek helyreállítására; ez olyan környezeti előny, amely túlmutat az éghajlatváltozás mérséklésén.

Baktériumtermékek

A metánt oxidáló baktériumok metánt használnak fel energia nyerése érdekében. Ez nagyon hasznos, mivel a metán erős üvegházhatású gáz, minden egyes kilogrammja 100 év alatt 30-szor jobban növeli a globális felmelegedést, mint a CO2

Ha megesszük ezeket a baktériumokat, közben CO2 szabadul fel, amivel egy erős üvegházhatású gázt (metán) egy sokkal kevésbé erős gázzá (CO2) alakítunk át. A baktériumoknak más tápanyagokra, például nitrogénre és foszforra is szükségük van, de a kutatások szerint ezek képesek tápanyagforrásként hasznosítani a tápanyagokban gazdag hulladékokat, például az élelmiszerhulladékot vagy az állati trágyát.

Az ezekből a baktériumokból készült termékek – mint például a fehérjeporok vagy a húspótlók – nagy valószínűséggel szénnegatívak, bár ma még csak próbálkoznak ilyen típusú termékek előállításával.

Áfonya és zeller

A tőzeglápokban a szerves szén gyorsabban felhalmozódhat, mint ahogy lebomlik. Itt megterem többek között az áfonya és zeller. Az így termesztett élelmiszerek tehát potenciálisan szén-dioxid-negatívak lehetnek, de az ellátási láncuknak is nagyon hatékonynak kell lennie. A friss áfonya esetében ez általában nem így van, mivel csomagolják – gyakran műanyagba – és a világ minden tájáról, például Peruból szállítják.

Diófélék, olajbogyó és citrusfélék

Ha a szántóföldekre ültetnek fákat, azzal szén-dioxid tárolódik. Még a teljes ellátási láncot figyelembe véve is a ma a boltokban kapható tipikus diófélék kilogrammonként körülbelül 1,3 kg CO2-t szabadítanak fel.

Ez a folyamat addig tart, amíg a fákat ki nem vágják, de ha belőlük később például bútort készítenek, az is a szén-dioxid tárolásának egy módja.

Regeneratív módon termesztett élelmiszerek

Számos regeneratív gyakorlat, például a talaj nem művelése vagy sövények létesítése, növelheti a talajban vagy a növényzetben tárolt szén mennyiségét, amiről több cég is hitelt érdemlően beszámolt, például búzatermesztés során vagy sör előállításával.

A nagy kibocsátású élelmiszerek, például a marhahús esetében azonban a kutatások szerint a regeneratív gyakorlatokkal nem lehet negatív kibocsátást elérni.

A szén-dioxid-jelölések szükségessége

Összességében nehéz azonosítani a szén-dioxid-negatív élelmiszereket. Ezért világszerte igyekeznek létrehozni a termékek teljes életciklusát figyelembe vevő, megbízható szén-dioxid-megfigyelési és címkézési rendszereket.

Új-Zélandon például a mezőgazdasági üzemeknek mostantól számszerűsíteniük kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. Franciaországban pedig a kormány a szén-dioxid-kibocsátás címkézésének országos bevezetését tervezi, hogy mindenki számára könnyebbé tegyék a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából negatív élelmiszerek azonosítását.

Földet kímélő élelmiszerek

A szén-dioxid-negatív élelmiszerekben rejlő lehetőségek ellenére ezek mindig csak kis részét teszik ki étrendünknek. Egyszerűen nincs elég szén-dioxid-negatív potenciállal rendelkező termék, és a regeneratív gyakorlatok valószínűleg nem tudják ellensúlyozni a magas kibocsátású élelmiszereket.

Tehát más stratégiákra is szükségünk van a szén-dioxid-csökkentés érdekében. Például kevesebb földterületen is megtermelhetjük ugyanazt az élelmiszer-mennyiséget, a felszabaduló rész pedig el tudja nyelni a szenet, ha erdő alakul ki rajta.

A hozamnövekedés azonban általában évente legfeljebb néhány százalékos, és közel sem elég ahhoz, hogy elegendő földterületet takarítsunk meg ahhoz, hogy a termék szén-dioxid-kibocsátása negatív legyen. Más megoldásra is szükség van. 

Egyes termékek olyan sok földet használnak, hogy csak a termelés megváltozása negatív kibocsátást eredményezhet. A marhahús például átlagosan 100 négyzetméter földet használ fel 100 gramm fehérjéhez, míg a növényi alapú élelmiszerek, például a bab vagy a tofu ugyanennyi fehérjéhez körülbelül 5 négyzetmétert.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

"Algabomba" robbant a Karib-térségben – kincs lett belőle!

2025. november 30. 14:10

A Karib-tengerre zúduló barnamoszat-tömeg rémálomból aranybányává válhat: krém, textil és üzemanyag készül a partokat ellepő algából.

Sokkoló, mennyi idő fenyőt nevelni magról!

2025. november 28. 14:10

Senki sem gondolná, mennyi év kell egy magról nevelt fenyőhöz – pedig a számok tényleg megdöbbentők.

Könnyen kiderül melyik madár énekel: próbálja ki ezt a 3 appot!

2025. november 19. 08:10

Megbízható, tudományos alapú appok, amelyekkel bárki könnyen beazonosíthatja a környezetében éneklő madarakat.

Ezt tegyük, ha sünt találunk most a kertünkben!

2025. november 11. 14:10

A keleti sünök is bajban vannak: az autóforgalom, a rovarirtás és a „túl rendezett” kertek veszélyeztetik őket.

Innováció a tojás élelmiszeripari felhasználásában

2023. március 7. 12:29

MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását.

Az Unilever szerint az árak emelkedése idén is folytatódik

2023. február 12. 08:36

Az Unilever Plc közölte, hogy továbbra is emeli csomagolt élelmiszerei árát, hogy ellensúlyozza az emelkedő ráfordítási költségeket.

Így lehet élelmiszert termelni a legmostohább körülmények között

2023. december 6. 10:10

A DANA Global a Temasek által támogatott nemzetközi öntözéssel és éghajlatváltozással foglalkozó vállalattal – a Rivulis-szal – együttműködve az Abu Dhabi Masdar Cityben egy demófarmot hozott létre, amely a fenntartható mezőgazdasági módszereket demonstrálja a lehető legmostohább körülmények között.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.