Környezetvédelem

Okoskert létesül Magyarországon, online figyelhető majd a működése

Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programjának keretében fejleszti az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar tejfeldolgozással és gyógynövény-feldolgozással kapcsolatos infrastruktúráját.

A közel egymilliárd forintos projekt során oktatási, demonstrációs és kutatási célból okoskertet alakítanak ki, valamint bővítik a tejipari kisüzem technológiáját, bemutatóüzemi programokat valósítanak meg. A kivágandó beteg fák helyére gyümölcsfákat, gyógy- és fűszernövényeket, valamint kerti és díszfákat telepítenek.

Az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programjának célja bemutatóüzemi programok megvalósítása, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása tudásátadás, tájékoztatás céljából.

A Széchenyi István Egyetem bemutatóüzemi programjai révén a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozások, szervezetek a hagyományostól eltérő, gyakorlatorientált ismeretanyaggal, tapasztalatokkal gazdagodhatnak az aktuális termelési eljárások és gazdaságszervezési minták alkalmazása kapcsán.

A gazdálkodók olyan innovatív technológiákat, növénykultúrákat, -fajtákat, környezetvédelmi, gazdaságirányítási, szervezési és marketingmegoldásokat ismerhetnek meg, amelyek révén optimalizálhatják a termelést, csökkenthetik a szennyezőanyag-kibocsátást, valamint eredményesen alkalmazkodhatnak a fenntartható fejlődés feltételeihez és a klímaváltozás várható hatásaihoz.

Tejfeldolgozó bemutatóüzem

A Vidékfejlesztési Program keretében az egyetem az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán működő tejfeldolgozó bemutatóüzem fejlesztését valósítja meg. A projekt célja a tradicionális élelmiszer-előállítási technológiák ösztönzése, a népi gyógyászatban használt gyógy- és fűszernövények fenntartható termesztése és élelmiszer-alapanyagként történő felhasználása, valamint az automatizált, digitális folyamatirányítás és minőségbiztosítási rendszerek működtetése és bemutatása.

Az intézmény a tejfeldolgozó kisüzem Lucsony utcai telephelyén széles fajtaválasztékú gyógy- és fűszernövénykertet, illetve gyümölcsöst alakít ki, a modern kertészeti körülmények között megvalósítható termesztéstechnológiák alkalmazásával.

A 40 magaságyásba többek között oregánó, zsálya, rozmaring, kakukkfű, menta, levendula és bazsalikom kerül majd, mindemellett pedig 15 gyümölcsfa telepítésére is sor kerül. A növényi alapanyagot a felújított üvegházban kialakítandó gyógynövényszárító hasznosítja, ugyanott egy palántanevelő is helyet kap.

Smart garden

A bemutatóudvar úgynevezett „smart garden” (okoskert) kialakítású: a magaságyásokat digitális távfelügyeleti rendszer, időjárásmonitoring-állomás által vezérelt öntözőrendszer, csapadékgyűjtő rendszer és komposztálóegységek egészítik ki. Az okoskert felépítése és működése kamerarendszer segítségével táblagépeken és VR-eszközökön keresztül online is követhető lesz.

Az egyetem a tejfeldolgozó kisüzem jelenlegi technológiáját is kibővíti, így megvalósul a felhasznált alapanyagok – például a nyers tej, a gyógynövények és a gyümölcsök –, valamint a félkész és késztermékek teljes körű felügyelete és digitális nyomonkövethetősége.

A fejlesztés megvalósítása érdekében a terület teljes körű rehabilitációjára van szükség, ezért épületek és kerítések bontására, tereprendezésre, burkolatkialakításra, közvilágítási rendszer és új parkolók kiépítésére, az üvegház felújítására, valamint megközelítőleg 50 beteg fa kivágására kerül sor.

A területen elsősorban ecetfák, nyárfák, fenyőfajták, juharfélék találhatók, amelyeket részben betegség, részben fagyöngy és borostyán tett tönkre. A kivágott növények helyére újakat ültetnek.

A projekt eredménye a közép- és felsőfokú oktatásban tevékenykedő oktatóknak, kutatóknak és diákoknak, hallgatóknak, továbbá a kertészeti és az élelmiszer-feldolgozási termékpályán dolgozó kistermelőknek, vállalkozásoknak ad átfogó képet a növényi alapanyagokkal kiegészített tejtermékgyártás folyamatairól.

A kert és az üzem a körforgásos gazdálkodás modellje alapján működik együtt a minél alacsonyabb energiafelhasználás és a minimális hulladékkibocsátás érdekében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elszaporodott egy emberre is veszélyes állat a Balaton környékén, ezrével pusztítják, mégis képtelenség kordában tartani

2025. október 29. 13:10

A Balaton környékének kényes ökológiai egyensúlyát nem könnyű fenntartani, különösen akkor, ha egy-egy veszélyes faj túlzottan elszaporodik.

Nagyot hibázik a fűtéssel, aki ezt teszi, százezres bírságba is kerülhet neki

2025. október 23. 09:10

Elindult a fűtési szezon, ilyenkor azonban nem árt néhány alapvető dolgot tisztázni, nehogy valaki súlyos pénzbüntetésbe fusson bele.

Az étrend, ami a bolygót is megmentheti

2025. október 22. 08:10

Egy tudatosabb étrend évente 15 millió ember életét mentheti meg, és 15 százalékkal csökkentheti a mezőgazdasági kibocsátást. De miért is ekkora a tét?

Nyugtalanító dolog bukkanhat fel a kertben, de bánjunk vele kíméletesen

2025. október 20. 16:10

A kertünkben néha egészen különös dolgok bukkannak fel, amelyek eredetéről mit sem tudunk. Egy ijesztő, ámde mégis hasznos „képződményről” rántjuk most le a leplet.

Hárommilliárdos beruházási program a Sága Foods-nál

2018. március 22. 13:49

A hárommilliárd forintos beruházási program részeként olyan sonkagyártást valósítanak meg, amely a fogyasztók és a kereskedelmi láncok minden igényét ki tudja elégíteni.

Több mint hárommilliárd forintos élelmiszeripari beruházás valósul meg Szekszárdon

2022. január 26. 08:04

A Vidékfejlesztési Programban Szekszárd és térsége 27 milliárd forintos támogatást kapott, amiből 20 milliárd forintot beruházásokra fordítottak.

Száz milliárd forintnyi beruházást tervez a Bonafarm

2019. május 17. 07:17

Az innovációt és a termékfejlesztést a fogyasztói igények is indokolják, hiszen a felmérések szerint a vásárlást ma már leginkább az egészséges termékek iránti kereslet, valamint a magas élelmiszerárak miatti aggodalom határozza meg.