Agrárközélet
Agrárközélet

OTP Agrár: új konstrukcióval segítik a gazdákat

OTP Agrár: új konstrukcióval segítik a gazdákat

OTP Agrár

A gazdaság szereplői közül a mezőgazdasági ágazat élt a leginkább az elmúlt fél évben a kedvezményes kamatozású NHP fix lehetőségével, és a kedvező gazdasági környezet tovább növelheti az agrárium hitelállományát. Az OTP Agrár sajtóreggeli keretében adott képet a magyar agrárhitelezési piac folyamatairól. Az eseményen bemutatták a hitelintézet új termékét is, amelynek segítségével a gazdák még nagyobb forrásokat tudnak az innovációra fordítani. Az OTP Bank Agrár Fejlesztési Hitele már beruházási és fejlesztési célokra is elérhető.

„A magyar mezőgazdaság termelése az elmúlt években látványosan növekedett, amelyben a gazdálkodók teljesítményén túl jelentős szerepe volt a fejlődő piaci értékesítési lehetőségeknek, valamint a hazai agrárium szükségletei alapján kialakított agrártámogatási rendszernek” – vélekedett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Mint mondta, nem véletlen, hogy a mezőgazdaság kibocsátása 2018-ban elérte a 2720 milliárd forintot, 2010 óta egyharmaddal emelkedett, ezzel a legerősebb növekedést érte el hazánk az Európai Unióban.

Az agrárium tartós fejlődésének, jövedelmezősége növekedésének alapfeltétele a termelékenység javulása, ennek kialakításában pedig kulcsfontosságú szerepet játszik az elmúlt években felpörgött agrárhitelezés. „A mezőgazdaság hitelállománya 2019 második negyedévének végén már elérte a 678 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 12,6 százalékos növekedés – jelzi a banki bizalmat és az összességében optimista gazdálkodói jövőképet. A meglévő és induló hitelfinanszírozási programoknak, valamint a vidékfejlesztési program beruházásainak köszönhetően a hitelezési aktivitás további bővülését várja az agrártárca” – tette hozzá Feldman Zsolt.

A januárban indított, kedvezményes kamatozású NHP fix összes kihelyezésének csaknem negyede – több mint 52 milliárd forint – az agráriumba került, tehát a mezőgazdasági ágazat képviselői éltek leginkább a lehetőséggel – szerepel a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi közleményében. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a nyertes uniós pályázati projektek megvalósításával az agrárberuházások további növekedése várható idén, a kedvező kamat- és finanszírozási környezet pedig a következő időszakban is arra ösztönzi az agrárium szereplőit, hogy beruházásaikhoz vegyenek igénybe előnyös feltételekkel kínált hitelforrásokat is.

Az OTP Bank számára – amely már 2011-ben létrehozta Agrárágazati Igazgatóságát – mindez megerősíti, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások kiemelt figyelmet érdemelnek. A hitelintézet mára 11 országban rendelkezik összesen 1500 fiókra kiterjedő hálózattal, és csoport szinten is kulcsszerepet szán az ágazat finanszírozásának. „A határokon átnyúló gondolkodás azoknak az ügyfeleinknek is előnyös, akik több országban is aktívak, tehát a régió más országaiban is igénybe vesznek banki szolgáltatásokat” – fogalmazott az eseményen Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az OTP Csoportban meglévő szinergiák kihasználásáról szólt Benedek Fülöp, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója is: „Minden leánybankunkban jelen vannak szakértő kollégáink, egyre több esetben már önálló, a magyarországihoz hasonlóan üzletágként működő igazgatóságokba szerveződve. A finanszírozás mellett természetesen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szinergiák és a csoport adta lehetőségek kihasználásával még átfogóbb szolgáltatásokat nyújthassunk ügyfeleinknek”.

Az újonnan kialakított agrár finanszírozási termék részleteit Szabó István az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató helyettese ismertette: „A magyarországi agrárium finanszírozásában a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető pályázatok sikeres megvalósításához már régóta igénybe vehető az OTP Zöld folyosó elnevezésű hitelterméke, ami elsősorban a piac nagyobb szereplőinek kínál megoldást. A kisebb vállalkozások kihívásaira – hogy a gazdák minél szélesebb körben élhessenek a kedvező piaci lehetőségekkel – az OTP Agrár Fejlesztési Hitelének legújabb termékvariánsa ad választ, amely a kedvező kamatozású NHP fix lehetőségére épül” – mutatott rá az ügyvezető igazgató helyettes.

A csaknem 1 éve elérhető konstrukciót eddig termőföld vásárlására és szabad felhasználásra vehették fel az érintettek, az pedig, hogy beruházási és fejlesztési célokra már a kedvezményes kamatozású NHP fix-szel is igényelhető, még szélesebb kereteket biztosít az ügyfelek számára.

„A mezőgazdasági beruházások megvalósításához nagy segítséget jelentenek az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességével biztosított banki hiteltermékek, hiszen a bank hitelezési kockázatainak 80%-át az alapítvány átvállalja. Ez lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók kedvező feltételű hitelekhez jussanak. A Zöld Folyosó után az OTP Agrár Fejlesztési Hitel egy újabb kiváló hiteltermék, amit az OTP Bank az AVHGA közreműködésével nyújthat” – hangsúlyozta Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója.

 

Huszonkettő új terepjárót kaptak a halőrök

2019. október 22. 09:47

A beszerzés újabb jelentős lépés a több mint 600 főt számláló, rendészeti vizsgával is rendelkező hivatásos horgászszervezeti halőrzés rendszerének technikai fejlesztésében.

Kiemelten fontos a fenntartható halgazdálkodás

2019. október 22. 08:02

A tudatos beavatkozások, a fenntartható gazdálkodás szemléletmódjának elterjesztése szükséges a környezeti változásokból eredő károk megelőzéséhez, a természetes alkalmazkodás megsegítéséhez.

A vízhiány megelőzése és kezelése volt a kiemelt téma a Budapesti Víz Világtalálkozón

2019. október 21. 07:38

Áder János, köztársasági elnök a tanácskozás második napján megtekintette a vízipari szakkiállítást, és emlékeztetett a megnyitón elmondott szavaira, "napjainkban a szemünk láttára bontakozik ki a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz drámája".

Az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az év első felében

2019. október 20. 11:55

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 17 exportértéke emelkedett, négyé csökkent, háromé stagnált.

61,5 milliárd forint vidékfejlesztési forrást fizettek ki az első félévben

2018. október 11. 09:15

A vidékfejlesztési intézkedésekre fordított támogatási összeg 18,8 milliárd forinttal, a nemzeti támogatások összege 804 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbi összegeket.

Az uniós támogatásoknak összhangban kell lenniük a környezetvédelmi követelményekkel

2019. április 16. 10:16

Nem növelhetők a gazdák számára előírt környezet- és klímavédelmi vállalások úgy, hogy közben az Európai Bizottság javaslata szerint jelentősen csökkennének a támogatások.

Mától fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegei

2018. október 16. 10:33

Az egységes területalapú támogatás keretösszege 231,13 milliárd forintot tehet ki, a támogatható terület nagysága legfeljebb 4,97 millió hektár, a kifizethető előleg hektáronként pedig legfeljebb 32 536 forint lehet.

Napirenden a halastavi gazdaságok támogatása

2018. március 20. 10:52

Tizenhat tagország kérte a Bizottságot a halastavi gazdaságok támogatásának fenntartására.