Megújuló energia
Megújuló energia

Kék-zöld tetőkkel bővítenék a szivacsvárosok kapacitását

Kék-zöld tetőkkel bővítenék a szivacsvárosok kapacitását

Agrofórum Online

A „szivacsváros” koncepció egyre népszerűbbé válik. A tervezők több zöldterületet telepítenek, amelyek felszívják az éghajlatváltozással egyre hevesebbé váló felhőszakadásokból származó vizet. Ez egyidejűleg mérsékli az árvizeket és feltölti a talajt nedvességgel, amit szükség esetén ki lehet használni. Míg korábban a városokat úgy tervezték, hogy az esővizet a lehető leggyorsabban elvezessék, most inkább kihasználják ezt az erőforrást.

A szivacsvárosok előtt álló kihívás, hogy a városi területek nagy része háztető. A zöld tetők megtartják az esővizet a növények öntözéséhez, de a kék-zöld tetők ennél még egy lépéssel tovább mennek. Olyan infrastruktúrát alakítottak ki rajtuk, amely összegyűjti a csapadékot, tárolja, és így az később is használható öntözésre és WC-öblítésre. Amszterdamban 45 000 négyzetméternyi kék-zöld tető található, amelyet kifejezetten az esővíz felfogására terveztek.

Hogyan épül fel a kék-zöld tető?

A rendszer rétegekből áll. A felszínen növények találhatók: mohák, cserjék, füvek, páfrányok, gyógynövények és Sedum (varjúháj), egy szívós nemzetség, amely a zöld tetők egyik alapanyaga. A növények talajban gyökereznek, amely tápanyagot és támaszt nyújt számukra.

Alatta egy szűrőréteg található, amely megakadályozza, hogy a talaj a következő rétegbe mosódjon: ez egy kis tömegű tartószerkezet, amely a vizet tárolja. Ez alatt további rétegek vannak, amelyek megakadályozzák, hogy a víz és a növények gyökerei elérjék a tényleges tetőt. Tulajdonképpen egy lapos esővíztartályt kell elképzelni az épület tetején.

A kék-zöld tető vízszintjét egy intelligens szelep szabályozza. Ha az előrejelzés szerint vihar közeleg, a rendszer még előtte kiengedi a tetőn tárolt vizet. Így amikor jön egy felhőszakadás, a tető újratöltődhet, vagyis kevesebb esővíz kerül a csatornahálózatba. Képletesen szólva a tető „szivaccsá” válik, amelyet szükség szerint ki lehet „csavarni”.

További előnyök

A víz megtartásán túl a kék-zöld tetők hűtik az épület legfelső szintjét, elpárologtatva a tárolt vizet. Az őshonos növényfajok segíthetik az élővilágot azáltal, hogy élelemforrást biztosítanak a beporzó rovaroknak. A tudósok azzal is kísérleteznek, hogy a tetőkön napelemek alatt termesszenek növényeket, ez az úgynevezett agrivoltaika. Ha ezt a kék-zöld rendszerekkel párosítjuk, akkor a napelemek hatékonysága javulhat azáltal, hogy a párolgó vízzel hűtjük őket.

Nem minden épületen lehet azonban ezt a rendszert kiépíteni. A kiegészítő infrastruktúra nem túl nehéz, de a tárolt víz jelentős tömegű. Így míg a rendszert viszonylag olcsón és könnyen be lehet építeni az új épületekbe, a régebbieknél szükség lehet utólagos átalakításra. Hosszú távon pénzt takaríthat meg az épület azáltal is, hogy csökkenti a vízfogyasztását. Mint minden technológiánál, a költségek ebben az esetben is azzal együtt csökkennek majd, ahogy egyre szélesebb körben alkalmazzák.

Bárhol kialakítható, csak tető kell hozzá

A koncepció a világ számos városában alkalmazható, főleg azonban ott van nagy jelentősége, ahol súlyos vízhiánnyal küzdenek, például Európa déli részén. Az elképzelések szerint a városok akár adókedvezményekkel is ösztönözhetnék a kék-zöld tetők építését. Az Egyesült Államokban, például Los Angelesben és Pittsburghben már bevezettek valami hasonlót: adót vetnek ki az ingatlan azon részére, ahol a vízelvezetés nem megoldott, így ösztönözve a telektulajdonosokat kertek és egyéb zöldfelületek kialakítására.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Napelemrendszerrel tették tönkre egy gazdálkodó földjét

2024. június 11. 11:40

Egy gazdálkodó földet adott bérbe egy napelemes cégnek – bár ne tette volna. A fenntartható energiatermelés nem fenntartható következményei.

Hiedelmek és a valóság a napelemrendszerekkel kapcsolatban

2024. május 21. 11:10

A napelemrendszerek működéséről még manapság is sokan csak feltételezésekre hagyatkoznak. Egy szakértő segít fényt deríteni a valóságra.

Tündérmese és a valóság: energiatermelés szén-dioxid-elnyeléssel

2024. május 12. 12:10

A Másfélfok szerzője bemutatja, miért korlátozott a BECCS technológia (energiatermelés szén-dioxid-elnyeléssel) gyakorlati alkalmazása.

2000 tehénnek elegendő takarmányt fogyaszt a skót biogázüzem

2024. május 9. 09:10

A Skóciában lévő birtokon az év minden hónapjában végeznek betakarítást. Egy óriási, 2 MW teljesítményű biogázüzemet látnak el a terménnyel.

Kiemelten támogatják a mezőgazdasági öntözésfejlesztést

2020. június 12. 13:18

A mezőgazdasági öntözés feltételeinek javítása, az öntözött területek növelése és az ehhez szükséges feltételrendszer javítása társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból egyaránt kulcskérdés.

Bauer Öntözős Piknik

2023. május 26. 09:37

A Bauer Hungária Kft. 2023. 05. 11-én rendezte meg az Öntözős Pikniknet, melynek keretében bemutatták saját fejlesztéseiket és a velük együttműködő cégek öntözési megoldásait, a tervezéstől, a kivitelezésen, a monitorozáson át a víz minél nagyobb hatékonysággal történő felhasználásáig.

Ezeket a kutakat nem kell engedélyeztetni

2023. június 13. 14:26

A Ház kedden döntött a vízgazdálkodási törvény módosításáról, amelynek értelmében egyes kutak mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettség alól.

Szőlő tápanyagellátás a hatékonyság jegyében

2022. április 20. 14:00

A növények igényének megfelelő okszerű tápanyagutánpótlás szerepe soha nem volt ilyen időszerű, mint napjainkban.