Nagyvilág

A hiphop zenétől finomabb lesz az ementáli?

Szuperfarm

Furcsa kutatást végzett a Berni Művészeti Egyetem és a Käsehaus K3 sajtkészítő cég: azt vizsgálták, van-e bármilyen hatása a sajtokra, ha zenét játszanak nekik az érlelésük közben.

Számít-e bármit a berni kantonból származó ementáli ízére nézve, ha érlelés közben zenét játszanak neki – erre kereste a választ egy furcsa kutatási projekt keretben a Berni Művészeti Egyetem és a Käsehaus K3 sajtkészítő cég. Hogy ezt megtudják, a sajtok érlelésére használt barlangban kilenc dobozban kezdték el érlelni az ementálit: nyolcnak játszottak zenét, a kilencediknek, mint kontrollcsoportnak pedig nem.

A sajtokkal hat és fél hónapon keresztül hallgattatták végtelenítve ugyanazt a számot (mindegyik sajt más-más zenét kapott), és úgy tűnik, tényleg befolyásolták a hanghullámok a sajtok belsejében végbemenő kémiai folyamatokat – írja a Qubit.

Összességében a zsűri úgy ítélte meg, hogy a zenével érlelt sajtok íze lágyabb volt, mint annak a sajtnak az íze, ami nem hallgatott zenét. Ezen kívül azonban más különösebb változást nem tapasztaltak. Egyetlen esetet kivéve: az a sajt ugyanis, aminek a Tribe Called Quest hiphopzenekar We Got the Jazz című számát játszották, már merőben eltért a többi sajttársától.

A hiphopos sajtot egyöntetűen édeskésebbnek találta a zsűri, és a laborvizsgálat is megállapította, hogy különbözik a társaitól.

Beat Wampfler, a K3 tulajdonosa nem zárta ki, hogy további kísérleteket is végeznek majd zenét hallgató tejtermékekkel kapcsolatosan.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Furcsa objektum ért földet egy gazdaság területén, a NASA is vizsgálódni kezdett

2025. október 11. 13:10

Nem elég az aszály vagy éppen a belvíz, a termelőknek minden eshetőségre fel kell készülniük, még egy különleges „égi jövevényre” is.

KAP-reform: kitört a vita az uniós agrártanácsban

2025. szeptember 24. 14:10

Heves vita robbant ki az EU agrárminiszterei között a KAP-reformról: több tagállam „katasztrofálisnak” nevezte a bizottsági terveket.

A jövő szójaszósza spanyol földön születik

2025. szeptember 19. 16:10

Spanyol séfek helyi alapanyagokból alkotják újra a japán szójaszószt, egyedi ízekkel és fenntartható szemlélettel.

Termésbecslés műholdról? Már a jelen valósága

2025. szeptember 17. 14:10

Hetente frissülő műholdas adatok és MI alapú elemzés segíti a gazdákat a pontosabb tervezésben és a termésbecslésben.

Javulnak a kilátások a globális tejpiacon

2020. július 24. 08:03

Az összes probléma ellenére az USDA elemzése szerint az Európai Unióban a tejtermelés meglepően magas szintet ért el.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

Megjelent a piacon az olcsó külföldi dobozos tej és félkemény sajt

2023. október 3. 07:10

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermeléssel és feldolgozással foglalkozó vállalkozások. Miközben a tej felvásárlási ára folyamatosan csökken, a magas infláció miatt csökken a kereslet a tejtermékek iránt. Ráadásul az import is új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba.

Hamarosan a Trappista sajtra is kiterjed a Magyar Élelmiszerkönyv

2022. szeptember 13. 08:02

Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről.