26℃ 14℃
július 12. Izabella, Dalma, Eleonóra
Agrárközélet

A parmezánsajtot is veszélyezteti az olasz szárazság

Agrofórum Online

Az olaszországi aszály különösen nehezíti a gazdák életét. A híres Parmigiano Reggiano termelői is veszélyben érzik tejelő teheneik ellátását, mert a Pó vizétől függenek. Ezért még az előállított parmezán mennyisége is csökkenhet.

A parmezán mennyisége hamarosan megfogyatkozhat a szupermarketekben, mert az olaszországi termelés jelenleg nem megy zökkenőmentesen. A problémát az elmúlt 70 év legrosszabb szárazsága jelenti, amelyet a száraz tél és a még szárazabb tavasz okozott Olaszországban.

Különösen Olaszország északi régiói szenvednek a szárazságtól. A Pó folyó szintje minden idők mélypontját érte el. Sok gazdálkodó látja létét veszélyben, a parmezán is a hőség áldozata lehet.

A Pó-völgyben élő állattenyésztők mintegy felét fenyegeti a történelmi szárazság. A jól ismert parmezán sajt gyártói is arról számolnak be, hogy tejelő teheneik ellátása a Pó vizétől függ. Simon M., egy helyi gazdálkodó a CNN-nek elmondta, hogy 300 tehene 100-150 liter vizet iszik naponta. Ha ezt nem tudják megtenni a parmezán minősége jelentősen csökkenhet. A legrosszabb esetben a termék nem kapja meg a szükséges minőségi pecsétet.

„Utoljára 2003-ban volt alacsony a folyóban a víz mennyisége. Ez most sokkal, de sokkal rosszabb. Nincs eső, hó és magas a hőmérséklet” – mondta Ada Giorgi, egy szivattyúháznak a vezetője.

Németország számít a világ legnagyobb parmezán importőrének. Simon M.-nek a növények öntözéséhez is vízre van szüksége. Hiszen ezeket akarja a teheneinek etetésére használni. Hamarosan csökkentenie kell teheneinek számát, ami még kevesebb tejet jelentene. Ez viszont azt eredményezi, hogy kevesebb parmezán exportálható Németországba – hívta fel a figyelmet a német agrarheute mezőgazdasági szakportál cikke.

A vízhiány az állatok takarmányozását is megnehezíti. Simon M.-nek azonban vízre van szüksége növényeinek gondozásához. „Ha nincs elegendő takarmányunk, csökkentenünk kell a készleteket” – mondta a gazda. Ez kevesebb tejhez, és ennek következményeként kevesebb parmezánsajthoz vezetne. Az esetleges hiány miatt a parmezán ezért nagyon keresett termékké válhat a szupermarketben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Az áremelkedések áldozata lehet egy híres görög sajt

2022. május 22. 07:44

A válság félelmet kelt, hogy a helyben előállított halványsárga kerekek hamarosan eltűnhetnek a sajtpultról.

Hamarosan a Trappista sajtra is kiterjed a Magyar Élelmiszerkönyv

2022. szeptember 13. 08:02

Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről.

Casu Marzu: halálosnak nem halálos, de nyüvesnek nyüves

2024. február 3. 10:10

Azoknak, akik csupán a pálpusztai sajt nevének hallatán megborzonganak, azt javaslom, hogy ne olvassák tovább ezt a cikket, ugyanis ennél sokkal megrázóbb élmények várnak rájuk.

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztettek ki

2023. január 21. 06:34

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében.