Agrárközélet
Agrárközélet

A parmezánsajtot is veszélyezteti az olasz szárazság

A parmezánsajtot is veszélyezteti az olasz szárazság

Agrofórum Online

Az olaszországi aszály különösen nehezíti a gazdák életét. A híres Parmigiano Reggiano termelői is veszélyben érzik tejelő teheneik ellátását, mert a Pó vizétől függenek. Ezért még az előállított parmezán mennyisége is csökkenhet.

A parmezán mennyisége hamarosan megfogyatkozhat a szupermarketekben, mert az olaszországi termelés jelenleg nem megy zökkenőmentesen. A problémát az elmúlt 70 év legrosszabb szárazsága jelenti, amelyet a száraz tél és a még szárazabb tavasz okozott Olaszországban.

Különösen Olaszország északi régiói szenvednek a szárazságtól. A Pó folyó szintje minden idők mélypontját érte el. Sok gazdálkodó látja létét veszélyben, a parmezán is a hőség áldozata lehet.

A Pó-völgyben élő állattenyésztők mintegy felét fenyegeti a történelmi szárazság. A jól ismert parmezán sajt gyártói is arról számolnak be, hogy tejelő teheneik ellátása a Pó vizétől függ. Simon M., egy helyi gazdálkodó a CNN-nek elmondta, hogy 300 tehene 100-150 liter vizet iszik naponta. Ha ezt nem tudják megtenni a parmezán minősége jelentősen csökkenhet. A legrosszabb esetben a termék nem kapja meg a szükséges minőségi pecsétet.

„Utoljára 2003-ban volt alacsony a folyóban a víz mennyisége. Ez most sokkal, de sokkal rosszabb. Nincs eső, hó és magas a hőmérséklet” – mondta Ada Giorgi, egy szivattyúháznak a vezetője.

Németország számít a világ legnagyobb parmezán importőrének. Simon M.-nek a növények öntözéséhez is vízre van szüksége. Hiszen ezeket akarja a teheneinek etetésére használni. Hamarosan csökkentenie kell teheneinek számát, ami még kevesebb tejet jelentene. Ez viszont azt eredményezi, hogy kevesebb parmezán exportálható Németországba – hívta fel a figyelmet a német agrarheute mezőgazdasági szakportál cikke.

A vízhiány az állatok takarmányozását is megnehezíti. Simon M.-nek azonban vízre van szüksége növényeinek gondozásához. „Ha nincs elegendő takarmányunk, csökkentenünk kell a készleteket” – mondta a gazda. Ez kevesebb tejhez, és ennek következményeként kevesebb parmezánsajthoz vezetne. Az esetleges hiány miatt a parmezán ezért nagyon keresett termékké válhat a szupermarketben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Hamarosan újra: Bábolnai Gazdanapok

2024. július 3. 15:40

A nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg.

Csíz sajtműhely: sajtkészítés mesteri szinten

2021. november 27. 07:36

Kun Anita sajtmesterrel a Csíz sajtműhely tulajdonosával a termékeikről, minőségbeli követelményekről, a nemzetközi versenyekről, sőt még az "ellopott" sajtról is beszélgettünk.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

Poroszlói kalandok - vizák, sajtok, betyárok

2022. február 25. 05:36

A Tisza-tó és környéke az elmúlt évtizedben elképesztő fejlődésen ment keresztül, jól érzékelhető, hogy igen népszerű mind a hazai, mind a külföldi turisták között.

Megjelent a piacon az olcsó külföldi dobozos tej és félkemény sajt

2023. október 3. 07:10

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermeléssel és feldolgozással foglalkozó vállalkozások. Miközben a tej felvásárlási ára folyamatosan csökken, a magas infláció miatt csökken a kereslet a tejtermékek iránt. Ráadásul az import is új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba.