15℃ 7℃
október 31. Farkas, Rodrigó, Wolfgang
Nagyvilág

A jövő szójaszósza spanyol földön születik

Agrofórum Online

A szójaszósz a japán konyha egyik legalapvetőbb ízesítője, amely mára az európai gasztronómiában is meghatározó szerepet tölt be. Spanyolországban azonban új trend bontakozik ki: a szakácsok és éttermek immár saját, helyi alapanyagokra épülő szójaszószt állítanak elő.

Ez nem csupán a gasztronómiai sokszínűséget gazdagítja, hanem a fenntarthatóbb élelmiszer-előállítást is szolgálja.

Galíciai bab a japán konyha nyomdokain

A galíciai Lourenzá régió híres fehérbabbal büszkélkedhet, amely eddig főként tradicionális ételekben, például a fabada elkészítésénél játszott fontos szerepet. Most azonban a helyi termelők és séfek fermentációs eljárással szójamentes szójaszószt készítenek belőle. A módszer alapja a koji (Aspergillus oryzae) gombával történő erjesztés, amely az umami ízvilág megteremtésében nélkülözhetetlen.

Tengerből származó hüvelyes Andalúziában

Nem csak Galíciában indult el a kísérletezés. Az andalúziai El Puerto de Santa María városában működő Aponiente étterem – amely három Michelin-csillaggal is büszkélkedhet – egy különleges növényt, a Canavalia rosea nevű tengeri hüvelyest használja saját szószához. Ez a fajta a part menti homokos területeken őshonos, és kiváló alapot nyújt a fermentációhoz.

Fermentáció és gasztronómiai innováció

A fermentált élelmiszerek iránti kereslet világszerte növekszik, köszönhetően nemcsak a gazdag ízvilágnak, hanem a bélflórára gyakorolt jótékony hatásoknak is. A spanyol séfek által készített szószok bizonyítják, hogy a japán technológiák helyi alapanyagokkal is működőképesek. Az így létrejött szószok ízprofilja ugyan eltér a hagyományos szójaszósztól, de egyedi karakterük miatt kiválóan illeszkednek hal-, hús- és zöldségételekhez.

Fenntarthatóság és regionális értékek

A helyben előállított alapanyagok használata csökkenti a távol-keleti importfüggőséget, és támogatja a helyi mezőgazdaságot. A galíciai és andalúziai kezdeményezések jól példázzák, miként lehet a globális gasztronómiai trendeket ötvözni a regionális adottságokkal. Ez a szemlélet nemcsak kulináris, hanem gazdasági és környezeti szempontból is előremutató.

A jövő szósza?

A spanyol séfek által kifejlesztett új típusú szójaszósz egyelőre főként a fine dining éttermek kínálatában jelenik meg, de hosszú távon akár szélesebb körben is elérhetővé válhat. A kezdeményezés megmutatja, hogy a tradicionális japán ízesítő új életet nyerhet a mediterrán gasztronómia keretei között.

(Forrás: Con fabas gallegas o habas marinas: los restaurantes españoles ya hacen su propia salsa de soja | Gastronomía: recetas, restaurantes y bebidas | EL PAÍS)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szomszéd megeheti a telkére hullott gyümölcsünket? Nagyot kockáztat vele

2025. október 25. 09:10

Azé a gyümölcs, akié a fa, és azé a fa, akié a föld – egyszerűsítve így értelmezhető a Polgári Törvénykönyv szomszédjogi szabálya, de azért előfordulnak speciális esetek is.

15 éves fiú lett sikeres mezőgazdasági vállalkozó, hatalmas ötlet jutott eszébe

2025. október 24. 13:10

Elég volt egy jó ötlet egy fiatal agrárvállalkozónak ahhoz, hogy máris pénzben is mérhető sikereket érjen el az örökölt földjein.

Nyugtalanító változás a farkasok viselkedésében, a hatóságok azonnal intézkedtek

2025. október 21. 13:10

Sok ember hajlamos ragadozók közvetlen közelébe menni, ha a helyzet úgy hozza, márpedig ez óriási meggondolatlanság és felelőtlenség.

Furcsa objektum ért földet egy gazdaság területén, a NASA is vizsgálódni kezdett

2025. október 11. 13:10

Nem elég az aszály vagy éppen a belvíz, a termelőknek minden eshetőségre fel kell készülniük, még egy különleges „égi jövevényre” is.

Önműködő permetező robotok érkeznek Izraelbe és Spanyolországba

2023. május 10. 14:41

Az Automato Robotics egy izraeli székhelyű vállalat, amely a passzív üvegházakhoz használatos robotikára és szoftverekre specializálódott.

Paradicsom: később ültettek a spanyolok, és kis híján ráfáztak

2024. február 12. 10:10

A Grupo Paloma várhatóan 42 millió kilogramm paradicsomot termel az idei szezonban, és a jelenlegi jó időjárási körülmények miatt optimista a mennyiség és minőség tekintetében.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Mérséklet égövi fajok (2/2.)

2019. június 17. 07:19

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

A vártnál is nagyobb az illegális vízkivétel Spanyolországban

2020. szeptember 21. 09:32

A szakértők arra számítanak, hogy ennek az értékes erőforrásnak, a víznek a szűkösségével nőhet a vízlopás mértéke, amit egyértelműen az éghajlatváltozás okoz.