11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Nagyvilág

Egy növény, ami elnyomja az alkohol ízét!

Agrofórum Online

Vajon valóban létezik olyan növény, amely képes elnyomni az alkohol ízét? Ha igen, miként lehetséges ez?

A legőrültebb növény, amivel valaha találkoztam – így mutatja be a fura sárga növényt a videó készítője, aki a szemünk láttára próbálja ki, vajon igazak-e a mendemondák, miszerint ez a kis sárga virág valóban hatástalanítja az alkohol ízét. Eztán elrágja a sárga virágot és felhajtja úgy az előttünk kitöltött alkoholt (Tequilát), mint a csapvizet.

Gondolhatnánk csalásra vagy lájkvadászatra, de ezúttal egy igazán különleges növény került reflektorfénybe, ami valóban létezik! Az „Acmella oleracea” vagy más néven „fogfájás elleni növény”, az Őszirózsafélék családjába tartozik. Eredetéről keveset tudnak, Brazíliából származik. A növény kis termetű és érdekes arany és piros virágokat hoz. 

Friss leveleit salátákhoz és gyógyfőzetekhez használják, virágzó bimbója azonban erős bizsergő vagy érzéstelenítő érzést okoz, ezért fájdalomcsillapításra, érzéstelenítésre használják (például szájüregi panaszok vagy torokgyulladás esetén).

Előszeretettel teszik – Jambu néven – rágógumikba és dohányba is.

A jambu kivonat, különösen a benne található spilanthol nevű vegyület bizonyos értelemben befolyásolhatja az ízérzékelést, mivel erős bizsergést vagy érzéstelenítő hatást okoz a szájüregben.

Egyesek szerint a jambu fogyasztása után valóban másképp érződik az alkohol íze: van, aki úgy érzi, utána eltűnik az ital ereje, míg mások épp ellenkezőleg, intenzívebbnek találják azt. Hogy az igazság melyik oldalon van, nehéz eldönteni, de mivel a növényt érzéstelenítő főzetként használják gyógyítási célokra, az előbbire voksolnánk.

A különleges növény és a videó mindenesetre roppant érdekes és izgalmas, IDE kattintva lehet megtekinteni!

(Fotó: sojibh700/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szomszéd megeheti a telkére hullott gyümölcsünket? Nagyot kockáztat vele

2025. október 25. 09:10

Azé a gyümölcs, akié a fa, és azé a fa, akié a föld – egyszerűsítve így értelmezhető a Polgári Törvénykönyv szomszédjogi szabálya, de azért előfordulnak speciális esetek is.

15 éves fiú lett sikeres mezőgazdasági vállalkozó, hatalmas ötlet jutott eszébe

2025. október 24. 13:10

Elég volt egy jó ötlet egy fiatal agrárvállalkozónak ahhoz, hogy máris pénzben is mérhető sikereket érjen el az örökölt földjein.

Nyugtalanító változás a farkasok viselkedésében, a hatóságok azonnal intézkedtek

2025. október 21. 13:10

Sok ember hajlamos ragadozók közvetlen közelébe menni, ha a helyzet úgy hozza, márpedig ez óriási meggondolatlanság és felelőtlenség.

Furcsa objektum ért földet egy gazdaság területén, a NASA is vizsgálódni kezdett

2025. október 11. 13:10

Nem elég az aszály vagy éppen a belvíz, a termelőknek minden eshetőségre fel kell készülniük, még egy különleges „égi jövevényre” is.

Kevesebb német sört fogyasztanak az Európai Unióban

2023. április 19. 15:51

Csökkent az Európai Unióban és Németországban a német sörök fogyasztása az elmúlt tíz évben, növekedés csak az Európai Unión kívül volt.

Kumisz: mire jó a kanca- vagy tevetejből erjesztett ital?

2024. január 30. 07:10

Magyar gasztronómiáról, eltűnt ételekről, italokról, ízekről, fűszerekről beszélgettünk egy üzbég vendégemmel, és egyszer csak az erjesztett kancatejhez érkeztünk. Kezdtem körülírni, hogy mire is gondolok, amikor is kicsúszott a számon az általam még sohasem kóstolt alkoholos ital magyar neve: kumisz.

Afrikában és Közép-Kelet Európában erős az alkoholfogyasztás

2021. március 21. 05:03

A Seychelle-szigeteken a legnagyobb a világon az egy főre jutó alkoholfogyasztás.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.