3℃ 3℃
december 14. Szilárda, Szilárd, János
Növénytermesztés

A biogazdálkodás környezeti előnyei és hátrányai

Agrofórum Online

A tudósok azon vitatkoznak, hogy a biogazdálkodás alacsonyabb betakarított mennyiségét ellensúlyozni kell-e az ökológiai gazdálkodás környezeti előnyeivel, és ha igen, akkor leginkább miként.

A Müncheni Műszaki Egyetem tanulmánya bizonyítja, hogy a több biogazdálkodás jó a környezetnek, és milliárdokat takarít meg a társadalomnak. Mégis ellentmondás figyelhető meg többek szerint. A tanulmányban ismertetett következtetésekkel ellentétes szempontokat említ D. Herbert Ströbel, a Weihenstephan-Triesdorfi Alkalmazott Tudományok Egyeteméről.

Az elmaradt bevételt pótolni kell

A tanulmány négymilliárd eurós potenciállal számol, ha a biogazdálkodást 5 millió hektárra bővítenék Németországban. Ez a megtakarított környezetvédelmi költségek miatt körülbelül 800 euró/ha költségmegtakarításon alapul.

A tanulmány azonban azt is megállapítja, hogy az ökológiai gabonatermés csak a hagyományos termesztés 42 százaléka, ha állattenyésztés nélküli termesztési rendszereket veszünk alapul és 60 százaléka, ha állattenyésztés mellett kalkulálnak.

A Bayerisches Landwirtschafts Wochenblattban megjelent kommentárban leegyszerűsítve azzal számolnak, hogy az ökológiai gazdálkodás átlagos terméspotenciálja körülbelül 50 százalék.

Valójában a hiányzó gabonát meg kellene termelni, elvégre szükség van rá – állapítja meg a német agrarheute mezőgazdasági szakportál cikke. Az ökológiai gazdálkodásban lecsökkent terméshozam további területeket igényel, amire nem lenne szükség, ha a hagyományos művelési rendszereket megtartanák.

A biológiai sokféleség csökkenésétől kell tartani

Mivel a mezőgazdasági földterület ma már világszerte nagyon szűkös, Ströbel attól tart, hogy ennek a terjeszkedésnek az erdők vagy a gyepek rovására kell mennie, amelyek ökológiailag értékesebbek, mert lényegesen magasabb az üvegházhatú gáz megkötésük és nagyobb a biológiai sokféleségük, mint a mezőgazdasági területeké.

A félelem tehát a következő lenne: több üvegházhatású gáz és kevesebb biodiverzitás, ha az ökológiai gazdálkodást mindig alacsonyabb hozamot feltételezve kiterjesztenék.

Ha a hiányzó kínálatot importtal pótolnák, még rosszabb lenne a mérleg. Ennek az az oka, hogy az ott várható alacsonyabb hozamok még nagyobb pótlási területeket igényelnek, és többletkibocsátást okoznak a szállítás miatt.

A környezeti és az úgynevezett alternatív költségek (kompenzációs költségek) értékelésének szintje meglehetősen ellentmondásos. Ám ez – mondja Ströbel – számára kevésbé fontos, mint az, hogy az egyetemi tanulmány a hozamok csökkenése miatt még a pótlások beszerzési költségeit sem veszi figyelembe. Ezért szerinte gondosabb és átfogóbb hatásvizsgálatra lett volna szükség, mielőtt az EU dönt a biogazdálkodást támogató mezőgazdasági reformjáról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

Biogazdálkodás, regeneratív gazdálkodás: ne keverjük a fogalmakat

2025. február 12. 14:40

Nyilvánvalóan minden alternatívnak számító termesztési módozat esetében törekedni kell a termesztés gazdaságosságára.

Az élelmiszercímkék sötét titkai

2023. augusztus 29. 16:10

Mitől bio egy termék? És mitől természetes? Bízhatunk-e az organikusnak feltüntetett termékekben, és egyáltalán, ki ellenőrzi mindezt? Mert ha minden annyira ellenőrzött, miért van ennyi beteg ember, és miért vannak tele az élelmiszerek „szeméttel”?

Hitek és tévhitek a biotermékekről

2019. augusztus 8. 04:37

Mitől lesz bio a bio? Mi a pontos megnevezése? Árulhatom-e a piacon a kezeletlen paradicsomomat? Csak néhány kérdés, amit nap, mint nap hallhatunk a biotermékekkel kapcsolatban.

Jelentkezzen, ha ki akarja hagyni a kereskedőket az értékesítési láncból

2024. augusztus 2. 16:10

A vásárlók friss, vegyszermentes zöldségeket kapnak ismert forrásból, tervezhető beszerzéssel és jobb áron.