Növénytermesztés

A háborús Ukrajnában kezdtek gazdálkodásba, lakásvásárlás helyett

Agrofórum Online

A háború miatt Volodimir Mironenko és barátnője, Veronika Harkivból Ivano-Frankivszkba költözött. Új lakóhelyükön saját vállalkozásba kezdtek, amelyben mikrozöldeket és ehető virágokat termesztenek.

A „MicroGreen Prykarpattia” egy éven belül a régi telephelyéről egy jóval nagyobb területre költözött. Míg az első, 68,5 négyzetméteres gazdaság elméletileg havonta akár 5000 doboz mikrozöldet is képes volt előállítani, addig az új telephely 350 négyzetméteres alapterületén már 50 000 doboznyi mikrozöldet is termeszthetnek. Ez a kibővített létesítmény jelenleg is fejlesztés alatt áll.

Mironenko vállalkozása a YouTube-on a kisvállalkozásokról, a termesztésről, az értékesítésről és a logisztikáról szóló videókból merített inspirációból indult. Miután a pénzüket a harkivi lakásvásárlási tervükből átcsoportosították az első saját mezőgazdasági üzemükbe, mikrozöld-termesztésbe fektettek be.

A költségvetés jelentős részét elsősorban a polcokra fordították. Világítással és automata öntözőberendezéssel szerelték fel őket. Ez utóbbival megspórolták a munkavállalók munkaidejét, az időzített világítás pedig villamosenergia-megtakarítást eredményezett. A teljes rendszert okostelefonon keresztül kezelik.

A megfelelő helyiségek felkutatása kihívást jelentett, mivel olyan sajátosságokat igényeltek, mint a nagy elektromos kapacitás, a megfelelő szellőzés, a legalább 70 négyzetméteres alapterület és a csempézett padló.

Ami a versenytársakat illeti, Mironenko egy körülbelül ezer mikrozöld-rajongóból álló közösségről beszélt, akik Ukrajnában tevékenykednek. Annak ellenére, hogy kezdetben tapasztalatlan volt, rövid időn belül tanácsadóként állt a többiek rendelkezésére.

Mironenko szerint a legnagyobb kihívást minden termesztő számára a minőségi vetőmagok beszerzése jelenti. Hangsúlyozta, hogy szerinte az a legfontosabb, hogy inkább egy kicsit többet kell befektetni a jó minőségű vetőmagokba, mintsem hogy később a minőség terén kelljen kompromisszumokat kötni.

Az első vásárlók egy belvárosi étterem séfjei voltak. Jelenleg a termékeik a nagyobb szupermarketekben kerülnek forgalomba.

Most a kiskereskedelmi szektorra összpontosítanak, mivel ez lehetővé teszi számukra, hogy hírnevet szerezzenek maguknak. Mironenko azt tervezi, hogy a Kijev és Harkiv közelében lévő hasonló gazdaságokkal bővíti majd ki a tevékenységét. Tudomásul veszi az üzleti élet bizonytalanságát, de azt hangoztatja, hogy a tibeti szerzetesekhez hasonlóan a kihívások ellenére is kiegyensúlyozott és nyugodt akar maradni.

(Fotó: Tikovka1355/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Egy 13 éves baromfitenyésztő, aki igen jól keres a vállalkozásával

2023. november 30. 07:10

Nem biztos, hogy mindenkinek egyetemi diplomára van szüksége ahhoz, hogy felismerjen egy olyan piaci rést, amelyen a saját elképzelései alapján virágzó vállalkozást indíthat. Ám ha mindezt valaki általános iskolásként éri el, az még inkább becsülendő.

Az aszály miatt mennek tönkre a dán farmerek

2018. szeptember 30. 13:45

Ebben az évben eddig már több mint 100 gazdálkodó ment tönkre Dániában a nagy szárazság okozta veszteségek miatt.

Egy pillanat alatt elpusztult a 30 éves vállalkozás

2023. december 12. 15:10

Az ukrán zöldségtermesztő elmesélte, mit tett a háború a gazdaságával és az üvegházaival.

Minden cseppjében családi vállalkozás

2020. január 10. 06:36

Az egykor egy tehénnel induló „vállalkozás” ma már mintegy 160 állatot számláló állománnyal rendelkezik, és a DARASSA TEJ Kft. termékei is felkerültek a hazai élelmiszerláncok polcaira.