Növénytermesztés
Növénytermesztés

Havi 1000 eurót keres egy gazda, aki másodállásban gyógynövényeket árul

Havi 1000 eurót keres egy gazda, aki másodállásban gyógynövényeket árul

Agrofórum Online

Ki hitte volna, hogy a gyógynövény-termesztés másodállásként jövedelmezőbb lehet, mint másoknak egy jól bevált munkahely?

A francia gazdák egyre többen vágnak bele az új projektbe, amelyek keretében nagy mennyiségben, konténerekben termesztik a koriandert, a kaprot és az édesköményt, a keresetük pedig garantáltan eléri a havi 1000 eurót.

Az auvergne-i vulkánok lábánál koriander, kapor és édeskömény termesztése folyik egy limagne-i konténergazdaságban, amelyet a vertikális farmokra specializálódott lyoni székhelyű Vif Systems start-up cég által kifejlesztett szoftver tett lehetővé. A 42 éves Julien Chatard, egy aubiat-i gabonatermesztéssel is foglalkozó, 27 hektáron árpát és búzát is termesztő férfi egy éve vágott bele ebbe a CEA-kalandba.

Száz telepítés rövid távon

Számomra ez egyelőre havi 1000 eurós garantált többletjövedelmet jelent – árulta el Julien Chatard. – Amint a konténer ki lesz fizetve, havi 2000 eurót fogok keresni. Alacsony kockázattal járó, érdekes vállalkozás ez, mivel a termés nem függ az időjárás szeszélyeitől vagy a gabonaárak ingadozásától. LED-fények, higrométer, hőmérséklet-beállítás – nincs hibalehetőség, minden fontos funkciót számítógép vezérel. 

A(z) eredendően hajókra tervezett 3×6 méteres konténereket és az alkalmazandó technológiát a Vif Systems biztosította a gazdának, aki a tálcákban leszállított palántákat ültette el. Tizenegy nappal később a növényeket eladták az auvergne-i Limagrain vetőmagcégnek (amely nemrég 25%-os részesedést szerzett a lyoni startupban), majd a lyoni éttermeknek értékesítették az egész készletet.

A Franciaországban elsőként vállalkozó gazdákat máris meggyőzték a 100 000 eurónál kisebb beruházásról. A tervek szerint 2023 végére tizenegy konténert állítanak fel Puy-de-Dôme régióban. Auvergne-ban hamarosan további száz virágozhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Kísérletekben bizonyítottak a KITE kertészeti technológiái

2024. július 17. 14:10

A KITE Zrt. Derecskei Kísérleti Telephelyén tartott kertészeti szakmai napot az érdeklődők számára, ahol azokba a kertészeti technológiai megoldásokba, fejlesztési folyamatokba nyerhettünk betekintést, amelyek évtizedek óta zajlanak a KITE berkeiben.

„Szénné ég” most már a kukorica, a hozamcsökkenés látványos és riasztó

2024. július 17. 07:40

A hőmérsékleti csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 fok között valószínű, számottevő eső nem várható ezen a héten sem.

15 százalékkal lehet kisebb a francia búzatermés

2024. július 14. 12:10

A csapadékos időjárás megviselte a termést, a párizsi agrárminisztérium 29,7 millió tonnára prognosztizálja a búzatermelést.

Megjelent a paradicsomvírus Franciaországban

2020. március 11. 08:47

Tünetei a növény minden részén kialakulnak: a paradicsombogyón sárgás foltok ütköznek ki az érés előrehaladtával. Barna, ráncos felületű foltok alakulnak ki a levelek főerén és a levélnyélen, vagy a virágszirmokon, a levélen pedig mozaikos foltok, amelyek később elszáradnak.

Még nem fejeződött be az aratás Franciaországban

2021. augusztus 30. 06:05

Az erős nyári esőzés károsította a francia termés minőségét egyes területeken, különösen a búza tekintetében.

Komoly károkat okozhatott a fagy a cukorrépaföldeken Franciaországban

2021. április 9. 03:47

A fagyos időjárás ezen a héten Franciaország nagy részén súlyos károkat okozhatott az újonnan ültetett cukorrépában.

Franciaország is kerítést építene

2019. február 14. 12:48

Megkezdődött egy 1,5 méter magas vadkerítés építése a francia-belga határ mentén az Ardennek erdejében, miután két, sertésvészben elpusztult vaddisznót találtak Belgiumban.