Növénytermesztés
Növénytermesztés

A jövőben a növények irányítják majd az öntözőrendszereket?

A jövőben a növények irányítják majd az öntözőrendszereket?

Agrofórum Online

A technológia rohamos fejlődésével egyre közelebbivé válik egy olyan vízgazdálkodási vízió, amelyben már nincs vízpazarlás, amely tökéletesen a növények igényeihez igazodik – és amelyben meglehet, emberi erőforrásra sem igazán van szükség.

Képzeljünk el egy olyan öntözőrendszert, amely a természet kezébe adja a hatalmat. A németországi ecotube csapata az Ecotube Gravitation Irrigation (EGI) rendszer bemutatásával pontosan ebben az irányban tett egy mérföldkőnek számító lépést.


„A vízhatékony és a növényekhez igazodó öntözés jövője elérkezett” – jelentette ki Sebastian Ebers, az ecotube Germany GmbH üzletfejlesztési igazgatója, aki azt is elárulta, hogy cégük új automata öntözőrendszerével gyakorlatilag újradefiniálták az öntözést.

Ebben a forradalmian új rendszerben ugyanis nincs szükség számítógépekre, a szelepek kézi működtetésére vagy nedvességérzékelőkre, mivel lehetővé tették a növények számára, hogy maguk határozzák meg, mennyi a vízigényük, és mikor kívánják felvenni azt. Az akár 100 méter hosszú öko-csövek a növények alatt „futnak”. A víz kiáramlásához a talaj kapilláris erejét és a növények szívóerejét használják.

A víztartály szelepe folyamatosan nyitva van, nincs szükség öntözési ütemtervre. Amint a tartály vízszintje egy bizonyos küszöbérték alá süllyed, azt pótolják, de itt véget is ér az emberi beavatkozás. 

„Ezáltal nem csak a túlzott öntözés és a párolgási veszteségek kerülhetők el, de a felszín is száraz marad, ami csökkenti a gyomnövényzet növekedését. Összességében csökken a víz- és műtrágyafogyasztás, miközben új, távoli, megfelelő víz- vagy villamosenergia-infrastruktúrával nem rendelkező helyeket is hatékonyan lehet öntözni” – tette hozzá Sebastian Ebers, aki végezetül egy olyan gazdáról mesélt, aki az EGI segítségével alakította át tevékenységét.

A termesztő ( gerbachi WiFood tulaja) ugyanis ma már egyetlen IBC tartály segítségével három üvegházat lát el vízzel, amelyekben paradicsomot, paprikát és uborkát termeszt. Ez is azt bizonyítja, hogy az EGI nemcsak jelentős mennyiségű vizet takarít meg, hanem lehetővé teszi az optimális növénytermesztést, anélkül, hogy a bonyolult elektronikus rendszerekre és az azt kezelő személyzetre kellene beruháznia a termelőnek. Így azonban nincs nyomás – és nincsenek problémák.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borsmenta: a természetben elő sem fordul

2024. február 24. 16:10

A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. A borsmentát viszont csak 250 éve. Mégis napjainkban e fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége.

Precíziós talajjavítás – gondolkodjunk rendszerben!

2024. február 23. 15:40

A talaj minden mezőgazdasági termelés alapja. Az utóbbi években a talajállapot azonban egyre csak romlik. Az OrganicLife Kft. fókusza a talajjavításon belül egy speciális körre, az aminosavakra fókuszál, amelyek sokféle funkciót láthatnak el a növénytermesztés.

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

2024. február 20. 15:10

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

A növényi biostimulátorok intenzív növekedést és magasabb terméshozamot eredményezhetnek

2024. február 19. 14:40

A biostimulátorok alkalmazása a mezőgazdasági növénytermesztésben a terméseredmény jelentős javulásához vezethet – hangzott el a Corteva Agriscience szakértőjének előadásában a Magro.hu Stresszkezelés a mezőgazdaságban című konferenciáján, amelyet 2024. február 15-én tartottak Debrecenben.

Augusztusi teendők a kertben

2022. augusztus 1. 11:42

A nyár utolsó hivatalos hónapja tökéletes időszak arra, hogy élvezze a kertje szépségét.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Páramentesítés az üvegházakban

2022. május 31. 10:06

A levegő páratartalma fontos tényező minden zárt termesztési környezetben.

Farkas Sándor: a kormány segíti a kertészeti ágazat sikerét

2019. március 8. 09:40

A magyar mezőgazdaság kibocsátása tavaly 2720 milliárd forint volt, nyolc év alatt folyóáron 61,3 százalékkal nőtt. A kertészeti ágazatok súlya meghatározó, kibocsátásuk tavaly meghaladta 356 milliárd forintot - ismertette az államtitkár.