Növénytermesztés
Növénytermesztés

A kukorica és a napraforgó egy része még mindig lábon áll

A kukorica és a napraforgó egy része még mindig lábon áll

Agrofórum Online

Ennek egyik oka, hogy 5-6 ezer hektáron van belvíz Bács-Kiskun megyében.

Késnek a betakarítási és talajelőkészítési munkák. Ennek oka egyrészt az, hogy 5-6 ezer hektáron nedvesedett át és állt belvíz alatt a szántóterület Bács-Kiskun megyében, másrészt pedig a csapadék eloszlása sem volt szerencsés az elmúlt évben. A kukorica és a napraforgó egy része még mindig lábon áll.

Kövesse az időjárás változását az Agrofórum Online oldalán >>>

800-900 milliméter csapadék hullott tavaly Kecskemét térségében, ez jóval több az átlagos 500-600 milliméternél. Elsősorban mégsem a mennyiséggel, hanem az eloszlással volt a probléma, a csapadék nyolcvan százaléka ugyanis az év második felében esett. Ez megnehezítette a betakarítást és az őszi talajmunkákat is.

A napraforgó terméséből 4 százaléknyi maradt a víz borította területeken. Ezt a gazdák már nem fogják betakarítani, nem maradt ugyanis ép szem a tányérokban. A korábban becsülthöz képest kevesebb lett a termés, nem éri el az előre jelzett hektáronkénti 2,5 tonnát.

Az idén hektáronként 7 tonnás termésátlagot produkáló kukoricából azonban jóval nagyobb felület maradt lábon, a teljes termőterület közel negyede.

„Elég nagy felület maradt ki még december elejéig. Aki csak tud láncos kombájnt igénybe venni, itt a megye északi részén háromról tudok, ami működik menet közben. Azért mondom, hogy ha működik, ugyanis nagyon sok az elakadás, ezzel a lánccal is beleragad a sárba, traktorokkal próbálják kihúzgálni. A váza szakad ezeknek a gépeknek, tehát nagy kár keletkezik olyan alkalommal” – mondta el Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetének elnöke.

Az elmaradás nem csak a betakarítást, hanem az őszi talajmunkákat is érinti. A közel 130 ezer hektáron tervezett mélyszántásból csupán 88 ezer hektár készült el. Az elmaradt talajelőkészítést amint az időjárás engedi, pótolják a gazdák.

Komoly problémát jelent, hogy az őszi vetésű növények egy része víz alatt áll, ebből várhatóan több száz hektárnyira pusztulás vár. A pockok száma a sok csapadék miatt várhatóan gyérül, de a rágcsálók egy része a magasabb helyeken még áttelelhet. Ahhoz, hogy a tavaly jelentős gondot okozó kártevők és korokozók száma is csökkenjen, jönnie kellene még az igazi télnek és a hótakarónak.

(kecskemetitv.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

2024. február 20. 15:10

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

A növényi biostimulátorok intenzív növekedést és magasabb terméshozamot eredményezhetnek

2024. február 19. 14:40

A biostimulátorok alkalmazása a mezőgazdasági növénytermesztésben a terméseredmény jelentős javulásához vezethet – hangzott el a Corteva Agriscience szakértőjének előadásában a Magro.hu Stresszkezelés a mezőgazdaságban című konferenciáján, amelyet 2024. február 15-én tartottak Debrecenben.

Bajban a franciák, kisebb lehet a gabona vetésterülete

2024. február 19. 07:10

A francia mezőgazdasági minisztérium csökkentette az őszi gabona vetésterületére vonatkozó becsléseit, a búza területe 30 éve a második legalacsonyabb szinten volt, miután a heves esőzés megzavarta a szántóföldi munkákat az Európai Unió legnagyobb növénytermesztőjénél.

Jó vagy rossz hír? Tizedével kevesebb kukoricát vetettek az ukránok

2024. február 16. 10:10

Ukrajnában a 2024-es kukorica vetésterülete 9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Nehézfémszennyezés a talajban: nikkel (Ni)

2022. április 28. 04:36

A nikkel nem esszenciális mikroelem, biológiailag kedvező hatása azonban bizonyított. A nikkel az ureáz enzim alkotórésze.

Kerner, ezzel csak nyer! Országos gépbemutató körút

2019. július 2. 10:05

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

Többet ésszel, mint erővel! - Talajlazítás pró és kontra talajszkenner alapján

A változó mélységű talajművelés alkalmazásakor talajszkenner segítségével megállapítható a tömörödött rétegek felszíntől mért távolsága és a tábla heterogenitása a kötöttség szempontjából. Az információ birtokában, mért eredmények alapján, költséghatékonyan és környezetkímélően végezhetünk talajművelést.

A nyári talajművelés eljárásai és eszközei (2/1.)

2019. május 25. 07:28

A nyári talajművelés fő feladata a nyár elején, közepén betakarított növények tarlójának művelése, ápolása és a lazításos alapművelés műveleteinek elvégzése. Az összeállításban olvashatnak a tarlóhántás eszközeiről, a hántott tarló ápolásáról és a forgatásnélküli alapművelést megalapozó nyárvégi középmélylazításról.