Az AI hamarosan átveszi az uralmat a világ felett. Az internetet elárasztották a mesterséges intelligencia által készített illusztrációk, sőt videók is. Bár néhányan aggódnak, hogy ennek majd az állásuk látja kárát, a termesztők nagyon is várják a híres-hírhedt autonóm termesztést.
Az ehhez vezető út egyre rövidebb és rövidebb, ami az olyan vállalkozásoknak is köszönhető, mint amilyen a Kanadában, Leamingtonban található DC Farms.
Körülbelül 4 évvel ezelőtt ismertem fel ezt az AI által nyújtott lehetőséget
– árulta el Michael Del Ciancio, a DC Farms vezetője.
A cég, amivel akkoriban dolgoztam, nagyobbat harapott, mint amennyit meg tudott volna rágni. Tudja, a nagyszabású tervek mindenki előtt ott vannak, ám ez néha nyomasztó lehet. Végső soron minden azon múlik, hogy melyik mesterséges intelligencia válik az adott termelő hasznára.
Michael szerint a kertészeti ágazatban meglehetősen gyakori az a helyzet, amikor a termelőknek olyan tech-cégeken keresztül kell rálelniük a saját útjukra, amelyek azt állítják, hogy náluk van a Bölcsek Köve.
Legyen autonóm!
Michael éppen ezért döntött úgy, hogy lépésről lépésre halad. Kiválasztott egy mesterséges intelligenciát, és elkezdte betanítani arra, hogy az a saját igényeihez igazodjon.
Először a saját folyamatosan bővülő számítógépemmel dolgoztam
– mondja. Apránként azonban az AI egyre jobb lett, így Michael minden lehetséges információt megkapott ahhoz, hogy tovább tudja „finomhangolni” a termesztését, és ezáltal még jobb minőségű árut kapjon.
Az AI-nek köszönhetően bármikor megnézhetem a jövőbeli előrejelzéseket és az egész évre vonatkozó korábbi adataimat. Ez lehetővé teszi számomra, hogy pontosabb döntéseket hozzak a finomhangolással kapcsolatban.
Michael azt tervezi, hogy a mesterséges intelligenciát az üvegházak energiahatékonyságának növelésére használja majd.
A fenntarthatóság manapság az egyik legnagyobb kihívást jelentő kérdés, azonban nehéz megérteni, hogy mit is jelent ez valójában. Képzelje el, mi lenne, ha a mesterséges intelligencia az üvegházában képes lenne megérteni, hogyan csökkentheti az energiafogyasztást a nap folyamán. Például megjósolja, hogy a következő három nap reggel meleg lesz, de a délutánok hidegebbek lesznek. Az AI ennek ismeretében a napok előrehaladtával automatikusan beállítaná az üvegház fűtését, így csökkentve a napi energiafogyasztást. De megértené az energiapiac dinamikáját is, ezért több energiát nyerne, amikor az olcsóbb, és csökkentené a fogyasztást, amikor az drágulni kezd
– mutatott rá Michael.
Kevésbé megterhelő fizikai munka
Az autonóm termesztés sok türelmet igényel, de számos lehetőséget kínál az üvegház termelékenységének és hatékonyságának növelésére, nemcsak az energia és a termesztés finomhangolása, hanem a növényvédelem szempontjából is.
Jelenleg egy olyan céggel dolgozom együtt, amely mesterséges intelligenciát használ a kártevők felderítésére és a mikroklíma kialakítására az üvegházban
– mesélte Michael, aki szerint fontos megérteni, hogy ezek az automatizált megoldások nem az emberi munka helyettesítésére szolgálnak.
Mindezt azért hajtom annyira, hogy lépést tartsak a modern korral. Nem az a lényeg, hogy teljesen kiiktassam az emberek munkáját, hanem az, hogy megkönnyítsem az alkalmazottaim dolgát.
Elvégre az üvegházi munka fizikailag nagyon is megterhelő. Michael és családja ezt pontosan tudja, hiszen mindannyian egy olasz bevándorló családból származnak.
A nagyszüleim Olaszországból költöztek ide, még annak idején. Ez a föld, ahol most élünk, a Mucci családé volt – itt kezdték. A szüleim megvásárolták a nagyszüleimtől és a többi Mucci testvértől, majd növénytermesztésbe fogtak. Idővel már a Heinz-nek termesztettek, és volt egy gyönyörű zöldséges boltjuk is az út mentén. Kevesen tudják már, de Michael édesanyja is egy Mucci-leszármazott. Amikor a szabadföldi termesztés kezdett már túl nagy kihívást jelenteni az árak, a környezet és a termelés problémái miatt, nagy erőkkel vágtunk bele az üvegházak építésébe a szabadföldeken. Ennek köszönhetően 1995-ben a családom megépítette az első üvegházat
– folytatta Michael, aki azt is elárulta, hogy ő bizony akkor még csak 12 vagy 13 éves volt.
A szorgalmas dolgozók története
A kemény munka és az innovációra való törekvés beleivódott Michael családjának az értékrendjébe.
A családom azért kezdett el gazdálkodni, mert a bevándorlók szorgalmas és dolgos habitusa jellemezte őket, mint ahogy a legtöbb embert, akik külföldről jön ide dolgozni. A kemény munka végül a szüleimet a mezőgazdaság felé terelte, az ágazat fejlődése pedig az üvegházas termelés irányába mutatott.
Mivel Michael a kezdetektől fogva a családjával tartott, tisztában van az üvegházi ipar minden csínjával-bínjával, és azzal, hogy az ágazatnak szüksége a folyamatos fejlődésre. Ráadásul ő az OGVG igazgatótanácsának a vezetője.
Szeretnék az embereknek segíteni abban, hogy jobban megértsék ezt az iparágat. Próbálom magasabb színvonalra emelni a termesztést, és a társadalom számára világossá tenni, hogy milyen nagyszerű dologgal foglalkozunk. Az üvegházas termesztés egy életstílus, én pedig szeretném megtalálni a legjobb módszereket arra, hogy megoldásokat találjunk az ágazatunkban mélyen gyökerező problémákra, és fellendítsük a termelést.
Michael jelenleg iskolákkal és különféle helyi közösségekkel egyeztet annak érdekében, hogy az emberek betekintést nyerhessenek az üvegházainak működésébe és ízelítőt kapjanak abból, hogy miről is szól mindez.
Az üvegházaink tökéletesek arra, hogy az embereket megtanítsuk arra, miként lehet ilyen körülmények között növényeket termeszteni. A társadalomnak szüksége van erre. Csak így tudunk változást elérni. Tanítanunk kell az embereket
– hangsúlyozta.