A mák körüli tévhitek gyakran abból erednek, hogy a növényből kábítószert, például heroint is előállítanak, ugyanakkor a mindennapi élelmiszerként történő mákfogyasztás biztonságos.
Sokan félnek attól, hogy túlzott fogyasztás esetén egészségügyi problémákat okozhat, vagy hogy gyerekek számára nem ajánlott. Emellett egyes országokban a mákfogyasztást szigorúan szabályozzák, mivel opiátokat tartalmazhat, ez pedig a legtöbb emberben kétségeket ébreszt fogyasztásával kapcsolatban.
Amiért korlátozzák a termeszthetőséget
A mák ópiáttartalma köztudott a mindennapokban, azonban ez nem ennyire egyszerű, mint azt sokan gondolják. Az ópium szárított, porított formájához a növény éretlen máktokjából való kivonás után lehet hozzájutni. Éppen ezért termesztése világszerte szigorú szabályozás alatt áll és engedélyköteles!
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mák magjai alkaloidmentesek, nem tartalmaznak kábító hatású anyagokat, és mértékkel fogyasztva teljesen ártalmatlanok. Kisebb körökben a másik vitatott téma a mákkal kapcsolatban a farmakológiai hatása, amely közé tartozik a morfin mint fájdalomcsillapító és euforizáló hatása.
Éppen ezért termesztése és árusítása világszerte szigorú szabályozások alatt áll, hiszen tagadhatatlan, hogy a kábítószergyártás egyik alapanyaga lehet. Emiatt termesztését engedélykötelessé tették, míg máshol teljesen betiltották és szigorúan ellenőrzik a termesztési folyamatokat.
Tévhit: a mák fogyasztása drogteszteken pozitív eredményt adhat
Gyakori tévhit, hogy a mákfogyasztás befolyásolhatja a drogtesztek eredményét. Bár tartalmazhat minimális mennyiségű ópiumalkaloidot, ezek a mennyiségek nem elegendőek ahhoz, hogy a drogteszt pozitív eredményt mutasson.
Az emberek gyakran hajlamosak a mákot a droghasználattal és annak kockázataival összekapcsolni, ami félreértéseket szül. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, fontos megkülönböztetni a mákszemek mindennapi fogyasztását a mákból előállított opiátoktól.
Termesztése és fogyasztása otthon
A megfelelő tájékoztatás és szabályozások betartása mellett a mák biztonságosan fogyasztható, és kifejezetten ajánlott a változatos étrend részeként. Tekintve, hogy az ópium alapanyagát a növény éretlen máktokjából vonják ki, otthoni termesztés esetén körültekintően érdemes eljárni, nehogy gyermekeink vagy háziállataink bánják.
Fogyasztása ugyan teljesen biztonságos mind gyermekek, mind pedig terhes nők számára, azonban több dologra is érdemes odafigyelni. Mindenképpen csak érett magokat használjunk fel, amennyiben érettségében kételkedünk, érdemes szakember segítségét kikérni.
Ugyan kifejezetten egészséges a fogyasztása, hiszen többet között olyan jótékony dolgokat is tartalmaz, mint az omega 3- zsírsav, illetve ásványi anyagok, mint például a mangán és kalcium, fogyasztása során azonban érdemes észben tartania, hogy nem feltétlen tartozik a kifejezetten diétás opciók közé.
Fontos továbbá tudni, hogy az OGYÉI – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől mindenki köteles engedélyt kérni a termesztésre, amennyiben az meghaladja az 500 m² területet. Emellett ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott bejelenteni, amennyiben ennél kisebb mennyiségben adná termesztésre a fejét.
Ez azért is fontos, mert a mák termesztése még kis mennyiségben is figyelemmel kísérendő, hogy elkerüljük az illegális felhasználást, és biztosítsuk, hogy a növény kizárólag élelmiszeripari célokat szolgál. A bejelentés nemcsak a termesztőt védi, hanem segít a hatóságoknak nyomon követni a termesztési tevékenységet, így megakadályozva a mák illegális célú felhasználását.