Növénytermesztés

A növények emlékeznek, és a memóriájuk részben örökölhető – magyar kutatók is bizonyították

Debreceni Egyetem

A növényi memória és emlékezet új lehetőségeket kínál a költséghatékony gyakorlati mezőgazdaságnak. A Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ Növénygenomikai és Növénybiotechnológiai Kutatócsoportjának kutatói a növényi memória molekuláris hátterét vizsgálják. Legfrissebb kutatási eredményeiket a Plant Signaling & Behaviorban publikálták.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ (AGBK) Növénygenomikai és Növénybiotechnológiai Kutatócsoportja évek óta vizsgálja a növényi memória molekuláris hátterét, valamint a stresszhatások által kiváltott epigenetikai reakciókat. 

(Az epigenetika leegyszerűsítve azt vizsgálja, hogy a környezeti tényezők hogyan változtatják a gének/öröklött tulajdonságok kifejeződését, valamint hogy ezek a változások hogyan jelennek meg az adott egyed utódaiban – a szerk.)

A növények a környezetből származó stresszhatásokra reagálnak. Ezen tulajdonságok lehetővé teszik, hogy kedvezőtlen körülmények között is túléljenek és termést hozzanak. Mindeközben sajátos memóriafunkciót is kialakítanak, melynek segítségével a gyorsan változó környezethez hatékonyabban és gyorsabban tudnak alkalmazkodni.

Az emlékezet révén a növények képesek tárolni, megtartani, visszakeresni és törölni a megszerzett tapasztalatokra vonatkozó információkat. A növényi memória bizonyos esetekben örökölhető, így adaptív és evolúciós jelentőségű is – mondta el Dobránszki Judit tudományos tanácsadó, az Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ vezetője.

A tanulmány bemutatja a növényi molekuláris emlékezet kialakulását, típusait, ellenőrzési pontjait, különös tekintettel annak transzkripciós rétegére, vagy más néven a transzkripciós memóriára.

Farkas Dóra, az AGBK kutatója kiemelte: a stressz észlelésétől a feldolgozáson át az emlékezésig terjedő növényi válaszokat tekintve térbeli szervezeti hierarchia van, például ökológiai, teljes növényi, citológiai-biokémiai és molekuláris szintek figyelhetők meg. 

„A növényi emlékezet molekuláris szintjén elkülöníthető a kromatin- és transzkriptomréteg. A nem kódoló RNS-ek, melyek fehérjéket nem kódolnak, a poszttranszkripciós géncsendesítés, az RNS-ek által indukált DNS-metiláció, valamint az RNS-interferencia folyamatai fontos szerepet játszanak a növényi emlékezet különböző molekuláris rétegeinek létrejöttében. Egyebek mellett szabályozzák a kromatin- és transzkriptomrétegek, vagy másképp fogalmazva a növényi memória epigenetikai és transzkriptomikai rétegeinek együttműködését” – fejtette ki Farkas Dóra. 

A publikációban a kutatók kitérnek arra is, hogy a növényi transzkripciós memória kiaknázása miként kínálhat új lehetőségeket ígéretes és költséghatékony stratégiák kidolgozására a klímaváltozás okozta, folyamatosan változó környezeti stresszek, mint a magas hőmérséklet, illetve a vízhiány kezelésére. 

„Tanulmányunkban értékeljük a növényi memóriafunkciókra alapozott termesztési módszereket. Néhány technológia, mint az úgynevezett priming vagy a keresztakklimatizáció, már régóta alkalmazásban vannak a gyakorlatban. Egyes módszerek pedig a közeli jövőben válhatnak a mindennapi mezőgazdasági gyakorlat részévé. Ilyenek például a mikro-RNS-ek általi memóriamódosítás vagy a növényi memória asszociatív felhasználása – tette hozzá Dobránszki Judit, a kutatócsoport vezetője. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Tengeri sünnel turbózzák a zöldséget – hihetetlen, de működik!

2025. július 30. 16:10

Tengeri sünből készül az új „csodatrágya”, ami látványosan serkenti a saláták növekedését – laboreredmények is igazolják a hatását.

Kendertermesztők, figyelem: az EU most igazán zöld utat ad

2025. július 26. 08:10

Az EU 2028-tól a haszonnövény-kender teljes növényi részét agrártermékké minősítené, és ezzel egyidejűleg támogathatóvá tenné a virágzatot is.

Miért nem jó ötlet újravetni a lucernát ugyanarra a földre?

2025. július 25. 08:10

A lucerna képes gátolni saját magvainak csírázását és fejlődését. Az önmérgezés komoly kockázatot jelent az újravetés során.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.

Kettős sikert arattak a málnaszedő robotok Portugáliában

2022. május 5. 04:36

Egy cambridge-i székhelyű vállalat komoly előrelépést tett a mezőgazdasági ágazatot támogató gyümölcsszüretelő robotok fejlesztésében.

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

2019. január 20. 04:31

Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.

Tizenhat centes osztalékot fizet a Fendt tulajdonosa

2019. október 29. 11:42

Az AGCO nettó árbevétele 9,35 milliárd dollár volt tavaly, ami megfelelt az elemzők előzetes várakozásának, idén enyhe csökkenés a várakozás, 9,31 milliárd dolláros bevételre számítanak a szakértők.