Növénytermesztés

A növénytermesztők fajtaválasztását segítik – Kísérletek nemzetközi összefogásban

Debreceni Egyetem

Az európai növénytermesztés és fajtaminősítés hatékonyságát segítő Horizon 2020-InnoVar projekt legfrissebb tudományos eredményeit mutatták be a kutatók a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében.

A 2019-ben indult programban a Debreceni Egyetem 21 konzorciumi partnerével innovatív vizsgálati módszerek kidolgozásán működik együtt, amelyek a növénytermesztők fajtaválasztását segítik.

A program átfogó kísérletei során 5 agro-klimatikus zóna 15 helyszínén 347 őszi búza- és 254 durum búzafajta DUS és/vagy VCU vizsgálatát végzik a kutatók. A szántóföldi teljesítményvizsgálatok mellett molekuláris genetikai vizsgálatok is történnek, valamint a szántóföldi kísérleti helyszínek talaj- és éghajlatai adatait is feldolgozzák a szakemberek.

A kutatási eredmények jelentősen hozzájárulnak a fajtaajánlati lista létrehozásához. A programban a búzafajtákon tesztelt módszerek más növényfajoknál, például burgonya, kukorica, lucerna fajoknál történő alkalmazhatóságát is vizsgáljuk

– mondta Mendlerné Drienyovszki Nóra, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Nyíregyházi Kutatóintézet (NYKI) Növénynemesítési és Technológiafejlesztési Osztályának vezetője, az InnoVar projekt intézményi irányítója.

A hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiai módszerekkel csaknem 43 durum búza- és 30 őszi búzafajtát vizsgálunk a projekt keretében immár három éve. Az előző évek eredményei alapján a 2022/23. évi tenyészidőszakban újabb kísérletet indítottunk, melyben az eddig vizsgált durum búza fajták válaszát teszteljük a tápanyagellátottságra. Az eredmények újabb értékes információkat szolgáltatnak a fajtaajánlati lista összeállításában

– emelte ki Magyarné Tábori Katalin, az NYKI tudományos főmunkatársa.

A projekt eddig elért eredményeit, tapasztalatait négy szekcióban ismertették a konzorciumi partnerek a Nyíregyházi Kutatóintézetben. A tudományos konferencián Zsombik László, a NYKI igazgatója mutatta be az intézet tevékenységét, majd Aranyos Tibor tudományos munkatárs a tájkörzet talajadottságairól tartott előadást.

A tanácskozás kiváló lehetőséget nyújtott a tapasztalatcserére a szakértőknek, fiatal kutatóknak és PhD-hallgatóknak, akik szép számmal szerepelnek a konzorciumban. A kétnapos szakmai találkozón workshopokon vitatták meg a kapott eredmények feldolgozásának és közlésének lehetőségeit

– tette hozzá Mendlerné Drienyovszki Nóra.

A DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet a nemzetközi programban a szántóföldi kísérleteken túl számos munkacsoportban egyéb, a projekt rövid- és hosszútávú célkitűzéseinek megvalósításához kapcsolódó tevékenységekben is jelentős szerepet vállal. Az InnoVar („Next generation variety testing for improved cropping on European farmland” – N. 818144) projekt az Európai Unió Horizon 2020 Kutatási és Innovációs Program támogatásával valósul meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Tejcsoki, étcsoki vagy fehér csoki? Ezt szeretik legjobban a magyarok

2023. október 28. 07:10

Nem kell a cukormentes, a hagyományos tejcsokoládét szeretik a legjobban a magyarok – többek között ezt bizonyítja a Debreceni Egyetem kutatójának átfogó felmérése. Az Appetite folyóiratban megjelent közleményért a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díját is elnyerte Kiss Marietta, a Gazdaságtudományi Kar docense.

Szemlélet- és gyakorlatváltás a vízgazdálkodásban

2023. május 25. 16:22

Szemlélet- és gyakorlatváltás szükséges a vízgazdálkodásban – fogalmazták meg a szakemberek azon a konferencián, melyen a Debreceni Egyetem MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete vízszolgáltatókkal és -felhasználókkal tekintette át a szakterület kihívásait és trendjeit.

Új magyar módszer az aszály előrejelzésére

2024. február 9. 13:40

A mezőgazdasági és hidrológiai aszálytrendek megfigyelésén, valamint monitorozó- és előrejelző rendszer kidolgozásán dolgoznak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság kutatói.

A nagyobb kalóriabevitel hatással van a rák kialakulására

2023. december 29. 14:40

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.