Növényvédelem
Növényvédelem

A sárgarozsda idei fellépéséről

A sárgarozsda idei fellépéséről

Agrofórum Online

A búza, durum és a pelyvás búzafélék (tönköly, tönke, alakor) számára az idei esztendő ismét hozott egy régi – új problémát, a sárgarozsda megjelenését.

A tavasz folyamán a búzák állományaiban döntően az előző év őszi időjárásának köszönhetően a lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici), illetve a szeptóriás levélfoltosság (Zymoseptoria tritici) jelenléte volt domináns az ország valamennyi régiójában. A sárgarozsda (Puccinia striiformis) sikeresen áttelelt ugyan az országban, de ez az áttelelő populáció rendkívül kis méretű volt.

Tipikus sárgarozsda-tünetek őszi tritikálén

Az áttelelési gócokban viszont a kórokozó a számára kedvező tavaszi időjárás során folyamatosan növelte a fertőzőanyag mennyiségét, és április 3. dekádjában már megjelentek a kórokozó tipikus, csíkos tünetei a búzaállományok levelein. A kórokozó számára egészen május első dekádjának közepéig kedvező volt az időjárás, így a sárgarozsda valamilyen mértékben szinte az egész országban megjelent a búza és rokon növényfajok levelein.

A sárgarozsda fertőzése sokszor ilyen apró, csíkos tünetekkel kezdődik

Mi várható az idei évben? Megismétlődik a 2014. évi sárgarozsda-járvány?

A válasz döntő mértékben a soron következő hetek időjárásában keresendő. A kórokozó országos szinten elterjedt ugyan és a rendelkezésre álló fertőzőanyag mennyisége is bőségesen elegendő egy nagyobb mértékű járvány kialakításához. Ugyanakkor a kórokozó igen nagy valószínűséggel már nem lesz képes megismételni a 2014. évben tapasztalt járványos terjedését. Ennek okai a következőkben foglalhatók össze:

1. A 2014. évi járvány során az áttelelt sárgarozsda-populáció sokkal nagyobb volt, mint az idei, és a kórokozó már április folyamán sokkalta nagyobb felületen kolonizálta a búza állományait, mint ez évben május második dekádjának elején.

2. A gabonatermesztéssel foglalkozó gazdákban még élénken élnek a 2014. évi járvány képei, és a kórokozó ellen nagyon sok gazda a financiális nehézségek ellenére is kellő időben, az első tipikus levéltünetek észlelésének idején végrehajtotta a fungicides állományvédelmet.

A védelem nélkül maradt fogékony fajtákon a sárgarozsda már május első harmadában elhatalmasodott

3. A jelenlegi időszakban a búzaállományok egy része már kikalászolt, a döntő többség pedig vélhetően május közepén szintén kalászolni fog. A jelenlegi csapadékos időjárás ugyanakkor arra kényszeríti a gazdálkodókat, hogy a kalászfuzáriózis ellen mielőbb végrehajtsák a szükséges fungicides beavatkozásokat. A kalászvédelem egyben lombvédelem is, hiszen a kalászt „el nem találó” permetlécseppek valahol a felső levelek valamelyikén landolnak majd. Pont ott, ahol a sárgarozsda fertőzése a legnagyobb gondot okozhatná. A sárgarozsda messze nem olyan nehezen leküzdhető kórokozó, mint a Fusarium fajok, így a fuzáriózis ellen alkalmazott fungicidek hatékonyan védenek a sárgarozsda ellen is!

4. A sárgarozsda esetében már a korábbi években is megfigyelhető volt, hogy a rendkívül gyors terjedésre képes, tipikus csíkos tüneteket okozó alakja a kórokozónak egyre rövidebb ideig észlelhető a búza állományaiban. Korábbiakban a szénfekete színű, teleutospórás alak megjelenésére május hónapban nem nagyon volt példa. Az idei évben ugyanakkor már május 10-én észlelni lehetett a búzára és rokonaira már nem veszélyes teleutospórás tünetek megjelenését. A jelenlegi csapadékban dúsabb időszak vélhetően egy időre megállítja a teleutospórák képződését, de csak idő kérdése, hogy a búzát már nem fertőző teleutospórás tünetek ismét megjelenjenek a búzaállományok levelein. Ettől kezdve a kórokozó szaporodásának érzékelhető csökkenésére kell számítani.

A sárgarozsda teleutospórás alakja már május 10-én megjelent az ország déli területein

Természetesen a fentebb leírtak nem jelentik azt, hogy a sárgarozsda ellen most már semmiféle teendőnk nincs. Továbbra is erősen ajánlott a kalászosok állományainak fokozott intenzitású szemlézése.

Fiatal, sporuláló, friss sárgarozsda-fertőzés tünete Mv Nádor fajtájú őszi búzán (Zsámbok, 2023.04.23.)

Hosszú tenyészidejű búzafajták (valamint a pelyvás „ősgabonák”) termesztése esetén előfordulhat, hogy a korábbi, sárgarozsda elleni fungicidkezelés hatása már elmúlik, mire a megvédendő állomány kikalászolna. Így esetlegesen szükség lehet a fuzáriózis elleni kezelés előtt még egy fungicides lombvédelemre. Ennek eldöntése csak az állományok növény egészségügyi helyzetének napra kész ismeretében lehetséges. A „napra kész” kifejezés nem túlzás, mivel a sárgarozsda a számára kedvező időjárás esetén rendkívül gyorsan és igen nagy intenzitással képes terjedni. Figyeljünk erre a veszélyes kórokozóra!

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

A napraforgó „nyári” betegségei

2024. július 15. 09:10

Nem mindegy, melyik betegség jelent meg, mivel jó néhány ellen nem a meglehetősen költséges állománypermetezés a helyes védekezési megoldás.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Az étkezési paprika növényvédelme - kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

2019. március 29. 05:37

Az elmúlt években számos növényvédelmi problémával küzdöttek a termesztők, amelyet csak fokozott, hogy egyre kevesebb hatóanyag áll rendelkezésre a védekezés során.

Corteva Agriscience és Gaïago megállapodás a biológiai gombaölő szerek fejlesztésére

2021. szeptember 11. 08:36

A Corteva modellje a kategóriájában legjobb biológiai portfólió kifejlesztésére egyesíti a külső innovációt, az együttműködést a kutatás és fejlesztés terén, az engedélyezést és a forgalmazást.

Mi van az ostorfa levelének fonákán?

2019. november 5. 11:47

B. Katalin kérdése: Ostorfám leveleinek fonákán apró, lapos kártevőket figyeltem meg. Mi károsíthatja az ostorfát?

Gabonák levélbetegségei

2022. május 24. 07:36

A lombbetegségek kései felszaporodása kapcsán felvetődhet a kérdés: Védekezzünk-e ellenük, vagy már nem várható a levélbetegségektől számottevő kártétel?