Növénytermesztés
Növénytermesztés

A repce betakarításán túl vagyunk, kezdődnek az idei vetések

A repce betakarításán túl vagyunk, kezdődnek az idei vetések

Agrofórum Online

Mondogattuk, hogy az idei kedvező repcés év lesz, hogy elrontani lesz nehéz a repcét, de egy-két eredmény valóban meglepetést szerzett.

Július 25-én a Vetőmag Szövetség aratási helyzetképe az őszi káposztarepce-területek 99%-os betakarítottságáról számolt be. 250 969 hektárról összesen 800 039 tonna termés került le, ami 3,188 t/ha országos termésátlagot jelent. (A tavalyi kedvezőtlen évjáratban 2,4 t/ha lett az országos átlag.) Szép, sőt kimagasló eredményekről bőven hallunk, kísérleti és üzemi területeken is.

Mondogattuk, hogy az idei kedvező repcés év lesz, hogy elrontani lesz nehéz a repcét, de egy-két eredmény valóban meglepetést szerzett. Elég mostoha körülmények között és technológiailag elhanyagolt területekről is „vágtak” üzemi körülmények között 4 t/ha feletti átlagokat. Voltak repceterületek, amelyek a késői vetések miatt 2–4 leveles állapotban voltak még decemberben is, a termelők sok esetben zöldtrágyánál többet nem is láttak az állományban, mégis meghagyták a táblákat, mondván: a repce csodákra képes. Az aratások után beigazolódott, hogy kár lett volna ezeket megsemmisíteni, hiszen az ilyen területek is produkáltak 3-3,5 t/ha feletti eredményeket. (Több helyen igazolódott, hogy a SHERPA és a SHREK valóban jól tűri a megkésett vetést.)

Beszéljünk kicsit a kiugróan magas számokról is: üzemi körülmények között 15-20 ha-os területek átlagában előfordultak 7 t/ha feletti eredmények is. (Például SHREK hibridünk esetében akár 7,5 t/ha!) A SHREK kimagaslóan teljesített az ország minden területén, szép számmal produkálva 5-6 tonnás átlagokat. Hasonlóan jó eredményekről számolhatunk be a MERCEDES és DIFFUSION hibridjeink esetében is. A „jól bevált” mezőny is hozta a formáját, a SHERPA és a VISBY a teljesítménye alapján továbbra is fontos helyet foglal el a hazai vetésszerkezetben.


Mint termékfejlesztő nem hagyhatom szó nélkül a kísérleti eredményeket sem, hiszen itt figyelhetjük meg a legújabb hibridjeinket, amelyek kereskedelmi forgalomban még nem voltak jelen. Elsősorban az üzemi kísérletek az érdekesek, hiszen itt nem kisparcellás rendszerben dolgozunk, hanem akár 0,5, 1, 3, 5 hektáros parcellákon is, amelyek eredményei sokkal informatívabbak lehetnek a termelők számára. A legszembetűnőbb a betakarításokon az volt, hogy a kombájn igazolta, amit eddig is mondtunk: a legújabb genetikák új lépcsőt képviselnek mind termésmennyiségben, mind alkalmazkodóképességben. Ez egyrészt abban mutatkozott meg, hogy a legtöbb kísérletünket toronymagasan a DALTON nyerte meg, több helyen is 7 t/ha-os vagy azt közelítő eredményekkel, szorosan karöltve a SHREK-kel. Az alkalmazkodóképességüket pedig alátámasztja, hogy eltérő körülmények között is képesek voltak ezt a mennyiséget produkálni. Munka közben a kombájnban ülve figyelemre méltó volt, hogy „nem ugrált” a parcella betakarítása közben a hozammérő, amely a régebbi hibrideknél nagyobb kilengéseket mutatott. Például egy adott hibridnek lehet 5 tonna feletti az eredménye, de a parcellán belül mutatkozhattak 2,5 tonnás és 7 tonnás részek is. Ellenben az újabb hibridek sokkal kiegyenlítettebb képet mutattak. Persze lehet ezt a talaj egyenetlenségeire fogni, de mégsem tenném, hiszen több területen is ez volt a tapasztalat, egymás melletti parcellákon, ahol váltakozva régebbi és újabb hibridek sorakoztak egymás mellett.

A legújabb hibridek valóban új távlatokat nyitnak meg a hazai repcetermesztők számára. A PHOENIX CL a Clearfield gyomirtási technológiával gazdálkodóknak biztosít lehetőséget arra, hogy ugyanolyan kimagasló terméshozamokat érjenek el, mint a hagyományos hibridekkel. A DALTON a hagyományos, középkésői éréscsoport hibridjei között tör a csúcsra, RLM7 alapú fómarezisztenciával. A tavaly bevezetett SHREK pedig nagyüzemi körülmények között is bizonyította idén stabilitását és termőképességét. Kimagasló stressztűrésével, szembetűnő becőméretével a következő évtized egyik meghatározó repcehibridje lesz Magyarországon.

Gódor-Horváth Boglárka
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

11 tipp a meszezéshez és a talaj-pH javításához

2024. július 12. 13:40

A meszezés elvégzésére a betakarítás utáni időszak a legalkalmasabb. Ezzel a talaj pH-értéke, kalciumtartalma nő, a szerkezete pedig javul.

Óriási csalódást okozott a repce Győr-Moson-Sopronban, a szója lehet ennek a nyertese

2024. július 9. 07:40

A Kisalföldön előreláthatólag július végén fejeződik be a kenyérgabona aratása.

Virágzás után „megcukrozza” a búzát egy gazda

2024. július 8. 16:10

Egy gazdálkodó évek óta kísérletezik azzal, hogy nitrogén és cukor keverékével permetezi a búzát. Az eredmény: nagyobb fehérjetartalom és termés.

Extrém körülmények között aratnak a német gazdálkodók

2024. július 7. 10:10

Hamar elkezdődött a gabona betakarítása Németországban. Komoly problémát jelent viszont a vissza-visszatérő, néha igen intenzív csapadék.

Előzetes vizsgálatok különböző vetőmagok ózonos kezeléséről

2019. január 28. 04:48

Az ózon erős oxidáló hatása miatt számos területen felhasználható, így például a terményfertőtlenítésben, valamint az élelmiszerek és alapanyagaik kezelésében. A vetőmagok ózonos kezelésének lehetőségeit vizsgálja a szerző; az ózon hatását a vetőmagok csírázóképességére, a raktári károsítókra és kórokozókra.

Szójának áll a világ

2023. november 14. 10:10

Magyarországnak, a magyar termelőknek megérné többet foglalkozni szójával, amelynek piaca világszerte keresleti, termesztése hazai viszonyok között is egyértelműen nyereséges, és jól beilleszthető a fenntartható vetésforgóba is.

SAATEN-UNION-hibridbúzák terméseredményei, 2014-2018

2019. július 11. 09:03

A Magyar Kukorica Klub 2014 és 2018 júliusában öt-öt, 2015 és 2016 júliusában hat-hat, 2017 júliusában pedig hét helyszínen végzett terméstanúsítást a SAATEN-UNION Hungária Kft. megbízásából.

Egy elfogott üzenet – „Öntsünk tiszta vizet a pohárba” ???

2019. június 5. 15:09

Az elmúlt napokban, hetekben megjelent egyik repcevetőmag nemesítőház piaci kommunikációja a fenti szalagcímmel borzolja a kedélyeket.