23℃ 12℃
május 30. Janka, Zsanett, Johanna, Nándor
Növénytermesztés

A szójaliszt optimális tápértékének kiszámítása

MSZFE

Az Amerikai Szójaexport Tanács innovatív eszközökbe fektet, amelyek lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy kutatásból származó adatokon alapuló döntéseket hozzanak a szójabab és szójatermékek kiválasztása során. Ez a harmadik rész egy négyrészes sorozatban, amely a U.S. Soy nemzetközi vásárlói számára készült szója-specifikus eszközökről és technológiákról szól.

A szójadara mozgatja a világ takarmányiparát. A szójabab az állati és akvakultúra-étrend fontos fehérjeforrása, és sokféle formában, méretben és minőségben létezik. Az egyes babok valódi értékének megismerése kulcsfontosságú a szója feldolgozó üzemek eredményeinek támogatása szempontjából.

Hogyan határozzák meg a szójadara optimális tápértékét?

Eddig kizárólag a nyersfehérje volt a válasz erre a kérdésre. A kutatások azonban bebizonyították, hogy nem ez a legjobb mutató a szójabab takarmányipari igényeinek megfelelő optimalizálásához. Egy nemrégiben végzett metaanalitikai tanulmányt követően az Amerikai Szójabab Exporttanács a Genesis Feed Technologies-szal együttműködve kifejlesztette a Nutrient Value Calculator (NVC) nevű, a maga nemében első olyan technológiát, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy dollárban és centben kifejezve értékeljék a különböző eredetű szója optimális tápértékét.

Az NVC az adatvezérelt kutatás és innováció fejlődő terméke, az NVC segítségével kiegyensúlyozott, értéken és megtérülésen alapuló döntések hozhatók. Az NVC biztosítja, hogy ügyfelei a legmagasabb értékű, legkonzisztensebb és leggazdaságosabb takarmányadagot kapják termelési rendszerükhöz, a legköltséghatékonyabb input mellett.

Az olyan értékmérő paramétereket, mint a szín és a sérült magok száma, a kalkulátor összehasonlítja a tápértéket az emészthető aminosavak tekintetében, figyelembe véve a szójabab teljes profilját.

Ez a technológia lehetővé teszi a U.S. Soy ügyfelei számára, hogy bízzanak a termékeik
összetételében és vásárlási döntéseikben

– mondta Charles Hall, az USSEC állat- és akvakultúra-takarmányozásért felelős igazgatója.

Az NVC lebontja a nyereséget származási országonként, és a kutatások azt mutatják, hogy ezek a relatív különbségek meghatározóak a végeredmény szempontjából.

A termesztési gyakorlatoktól kezdve a feldolgozás, a szállítás, a termőhely mind kihat a szójabab értékére. Ha a teljes egyenletet nézzük, az amerikai szója kerül az élre. A szójadara értékének kiszámítása a U.S. Soy-val a tényleges étrendben, az NVC az adatokat kereskedelmi lehetőségekké alakítja át.

Az NVC segít a minőségorientált döntések meghozatalában, amellyel jobb táplálkozást és konzisztenciát biztosíthat vásárlóinak

– mondta Matthew Clark, a Genesis Feed Technologies munkatársa.

Ezzel párhuzamosan az NVC optimalizálja a belső megtérülését azáltal, hogy az intelligens beszerzést felhasználva hatékonyan használja ki a rendelkezésre álló szójadara teljes technikai minőségi spektrumának előnyeit.

Ha az ár/érték arányt nem vesszük figyelembe, a szójadara ára önmagában keveset vagy semmit sem jelent a végeredmény szempontjából. Például az NVC-formulákban a vásárlók pénzt takarítanak meg az amerikai szója fogyasztásával, még akkor is, ha az többe kerül, mint más eredetű termékek. Hogyan lehetséges ez? Mert kevesebb amerikai szójadarára van szükség ugyanannak a kiegyensúlyozott takarmányadagnak az előállításához, ami bizonyítja, hogy a származási ország jelentősége igenis számít.

Az NVC továbbra is segíteni fogja a U.S. Soy ügyfeleit az értékkülönbségek közötti eligazodásban, ahogy az innováció halad, az adatok bővülnek és a technológia fejlődik.

A tápanyag-érték kalkulátort (NVC) a Genesis Feed Technologies fejlesztette ki, és az USSEC ezt az eszközt a United Soybean Board, az USDA Foreign Agricultural Service és az amerikai szója értékláncában részt vevő más szereplők finanszírozásával kínálja a U.S. Soy nemzetközi vásárlóinak.

Forrás
Fordította: Juhász Anita

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

A búza drágult az európai ellátási problémák miatt

2024. augusztus 31. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

A vetési jelentés előtt drágult a búza és a szójabab

2023. március 29. 07:36

Az amerikai búza- és szójabab határidős jegyzésárak kedden emelkedéssel zártak, a kukorica kurzusa pedig gyengült.

Chicagóban és Párizsban is drágult a kukorica

2023. június 7. 07:36

Egy jelentés szerint a június közepére és végére vonatkozó időjárás-előrejelzés valószínűleg döntő fontosságú lesz a gabonapiacok, különösen a kukorica számára.

A stratégiai készletek feltöltésére készülhet Kína

2020. április 24. 07:48

Kína 30 millió tonnányi agrártermék vásárlására készül, hogy megvédje magát a koronavírus világjárvány miatt a globális ellátási láncokban esetlegesen fellépő zavaroktól.