Növénytermesztés

A szójaliszt optimális tápértékének kiszámítása

MSZFE

Az Amerikai Szójaexport Tanács innovatív eszközökbe fektet, amelyek lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy kutatásból származó adatokon alapuló döntéseket hozzanak a szójabab és szójatermékek kiválasztása során. Ez a harmadik rész egy négyrészes sorozatban, amely a U.S. Soy nemzetközi vásárlói számára készült szója-specifikus eszközökről és technológiákról szól.

A szójadara mozgatja a világ takarmányiparát. A szójabab az állati és akvakultúra-étrend fontos fehérjeforrása, és sokféle formában, méretben és minőségben létezik. Az egyes babok valódi értékének megismerése kulcsfontosságú a szója feldolgozó üzemek eredményeinek támogatása szempontjából.

Hogyan határozzák meg a szójadara optimális tápértékét?

Eddig kizárólag a nyersfehérje volt a válasz erre a kérdésre. A kutatások azonban bebizonyították, hogy nem ez a legjobb mutató a szójabab takarmányipari igényeinek megfelelő optimalizálásához. Egy nemrégiben végzett metaanalitikai tanulmányt követően az Amerikai Szójabab Exporttanács a Genesis Feed Technologies-szal együttműködve kifejlesztette a Nutrient Value Calculator (NVC) nevű, a maga nemében első olyan technológiát, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy dollárban és centben kifejezve értékeljék a különböző eredetű szója optimális tápértékét.

Az NVC az adatvezérelt kutatás és innováció fejlődő terméke, az NVC segítségével kiegyensúlyozott, értéken és megtérülésen alapuló döntések hozhatók. Az NVC biztosítja, hogy ügyfelei a legmagasabb értékű, legkonzisztensebb és leggazdaságosabb takarmányadagot kapják termelési rendszerükhöz, a legköltséghatékonyabb input mellett.

Az olyan értékmérő paramétereket, mint a szín és a sérült magok száma, a kalkulátor összehasonlítja a tápértéket az emészthető aminosavak tekintetében, figyelembe véve a szójabab teljes profilját.

Ez a technológia lehetővé teszi a U.S. Soy ügyfelei számára, hogy bízzanak a termékeik
összetételében és vásárlási döntéseikben

– mondta Charles Hall, az USSEC állat- és akvakultúra-takarmányozásért felelős igazgatója.

Az NVC lebontja a nyereséget származási országonként, és a kutatások azt mutatják, hogy ezek a relatív különbségek meghatározóak a végeredmény szempontjából.

A termesztési gyakorlatoktól kezdve a feldolgozás, a szállítás, a termőhely mind kihat a szójabab értékére. Ha a teljes egyenletet nézzük, az amerikai szója kerül az élre. A szójadara értékének kiszámítása a U.S. Soy-val a tényleges étrendben, az NVC az adatokat kereskedelmi lehetőségekké alakítja át.

Az NVC segít a minőségorientált döntések meghozatalában, amellyel jobb táplálkozást és konzisztenciát biztosíthat vásárlóinak

– mondta Matthew Clark, a Genesis Feed Technologies munkatársa.

Ezzel párhuzamosan az NVC optimalizálja a belső megtérülését azáltal, hogy az intelligens beszerzést felhasználva hatékonyan használja ki a rendelkezésre álló szójadara teljes technikai minőségi spektrumának előnyeit.

Ha az ár/érték arányt nem vesszük figyelembe, a szójadara ára önmagában keveset vagy semmit sem jelent a végeredmény szempontjából. Például az NVC-formulákban a vásárlók pénzt takarítanak meg az amerikai szója fogyasztásával, még akkor is, ha az többe kerül, mint más eredetű termékek. Hogyan lehetséges ez? Mert kevesebb amerikai szójadarára van szükség ugyanannak a kiegyensúlyozott takarmányadagnak az előállításához, ami bizonyítja, hogy a származási ország jelentősége igenis számít.

Az NVC továbbra is segíteni fogja a U.S. Soy ügyfeleit az értékkülönbségek közötti eligazodásban, ahogy az innováció halad, az adatok bővülnek és a technológia fejlődik.

A tápanyag-érték kalkulátort (NVC) a Genesis Feed Technologies fejlesztette ki, és az USSEC ezt az eszközt a United Soybean Board, az USDA Foreign Agricultural Service és az amerikai szója értékláncában részt vevő más szereplők finanszírozásával kínálja a U.S. Soy nemzetközi vásárlóinak.

Forrás
Fordította: Juhász Anita

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha hiányosan kelt a kukorica: hogyan találjuk meg az okát?

2025. január 30. 11:10

A termelők sokszor maguk sem értik, hogy mi okozza a kukoricaállományukban a hiányos, foltos kelést. Pedig kis keresgéléssel feltárhatók az okok.

A kukorica felépítése határozza meg, hol teljesít a legjobban

2025. január 27. 14:40

Így maximalizálhatja a hozamot: a hibridek levélszerkezete és csőtípusa befolyásolja, hogy intenzív vagy stressznek kitett területen vethetők-e.

Direktvetés angol technológiával: van, aki erre esküszik

2025. január 23. 09:40

A német gazdálkodó több előnyét látja a no-tillnek, mint hátrányát. A speciális vetési körülményekhez pedig egy direktvető gépet vásárolt.

Hol terveznek költségcsökkentést a gazdálkodók 2025-ben?

2025. január 20. 10:10

Az árrés és a bevételek egyre kisebbek, muszáj a kiadásokat megfogni, a költségeket csökkenteni. Melyik ujjába harap a termelő?

Augusztusban hűvösebb lehet az idő – esnek az árak

2021. július 25. 20:15

Európában jó hangulatban zárult a hét: a malmi búza, a repce és a takarmánybúza drágult, igaz a kukorica viszont vesztett értékéből.

Párizsban tíz százalékkal drágult múlt héten a kukorica

2021. augusztus 2. 06:28

Az árupiaci alapok nettó long, azaz áremelkedésre spekuláló pozíciókat tartanak fenn a kukorica- és szójabab piacán.

Termésveszélyes időjárási viszonyok hoztak drágulást

2023. november 22. 12:10

Alapvetően élénk vevői érdeklődést lehetett látni a terménypiaci kereskedésben kedden mind a tengerentúlon, mind Európában. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal ugyan olcsóbb lett, de a kukorica 0,1 százalékkal a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 2,8 százalékkal drágult.

Véget ért a rali a búza piacán?

2024. szeptember 6. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce drágult.