Növénytermesztés

A tengeri algák élelmiszerként, takarmányként és üzemanyagként való hasznosítása

Agrofórum Online

Egy, a Queenslandi Egyetem által vezetett tanulmány kimutatta, hogy a tengeri algák globális termesztésének kiterjesztése nagyban hozzájárulhatna a bolygó élelmezésbiztonságával, a biológiai sokféleség csökkenésével és az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezeléséhez.

Scott Spillias, az UQ Föld- és Környezettudományi Karának doktorandusza szerint a tengeri algák fenntartható alternatívát kínálnak a szárazföldi mezőgazdasági terjeszkedéssel szemben a világ növekvő élelmiszer- és anyagszükségletének kielégítésére.

A tengeri alga nagy kereskedelmi és környezetvédelmi potenciállal rendelkezik, mint tápláló élelmiszer, illetve mint kereskedelmi termékek – többek között állati takarmány, műanyag, szálak, dízel és etanol – építőköve

– mondta el Spillias.

A tanulmányunk megállapította, hogy a tengeri algák termesztésének kiterjesztése hozzájárulna a szárazföldi növények iránti kereslet csökkentéséhez és a globális mezőgazdasági üvegházhatású gázkibocsátás (ÜHG) csökkentéséhez évente akár 2,6 milliárd tonna CO2-egyenértékkel.

Ennek során a kutatók a Global Biosphere Management Model segítségével feltérképezték a 34 kereskedelmi szempontból fontos tengeri algafaj nagyobb számban történő termesztésének lehetőségeit. Megbecsülték a különböző forgatókönyvek környezeti előnyeit a földhasználat változásai, az üvegházhatású gázok kibocsátása, a víz- és műtrágya felhasználás, valamint a fajok jelenlétének 2050-re előre jelzett változásai alapján.

Az egyik forgatókönyv szerint, ha az emberi táplálkozás 10 százalékát világszerte tengeri algából készült termékekkel helyettesítenénk, 110 millió hektár földterület mezőgazdasági célú hasznosítását lehetne megelőzni

– közölte Spillias, aki azt is elmondta, hogy a kizárólagos gazdasági övezeteken (EEZ) belül több millió hektárnyi rendelkezésre álló óceánterületet is azonosítottak, ahol a mezőgazdaságot ki lehetne terjeszteni.

Víz alatti termesztés Indonéziában (Fotó: Dudarev Mikhail)

A legnagyobb arányban az indonéziai gazdasági övezetben volt erre alkalmas az óceán, ahol a becslések szerint akár 114 millió hektár is megfelelő lehet a tengeri algák termesztésére

– folytatta Spillias.

Ausztrália gazdasági övezetében szintén nagy potenciál és faji sokféleség figyelhető meg, ahol legalább 22 kereskedelmi szempontból hasznosítható faj és a becslések szerint 75 millió hektárnyi óceán lenne erre a célra alkalmas.

Spillias továbbá elmondta, hogy az ausztrál vizekben számos őshonos tengeri algafajt még nem vizsgáltak kereskedelmi termelési szempontból.

Szeretek úgy tekinteni rá, mintha a mindennapi haszonnövények – mint a kukorica és a búza – ősi változataira gondolnánk, amelyek nem túl inspiráló, gyomszerű növények voltak hajdanán

– folytatta.

A nemesítés évezredeken átívelő folyamatai révén fejlesztettük ki a modern társadalmak alapját képező legfontosabb haszonnövényeket, és a tengeri algák nagyon is hasonló potenciált rejthetnek magukban a jövőben.

Eve McDonald-Madden professzor, a UQ munkatársa elmondta, hogy a tengeri algás megoldást óvatosan kell végrehajtani, hogy a problémák ne tolódjanak át a szárazföldről az óceánba.

A tanulmányunk rámutat arra, hogy mit lehetne tenni az előttünk álló globális fenntarthatósági problémák egy részének megoldására, de mindez nem valósítható meg rendkívüli körültekintés nélkül.

Forrás: https://scitechdaily.com/unleashing-the-power-of-seaweed-farming-for-food-feed-and-fuel/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Utópia vagy realitás? - Van esélye a marsi földművelésnek

2019. november 10. 12:12

A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói tíz különböző földi növényt ültettek háromféle talajba. Az egyik tipikus, kerti talaj volt, a másik a hold, a harmadik pedig a marsi talajt utánozta.

A tripszek elleni védelem és a túlzott páratartalom megelőzése

2023. április 1. 13:38

A liszteskék, a tripszek és levéltetvek, valamint a túlzott nedvesség okozta gombabetegségek elleni biztos – mellékhatás-mentes – védelem: ezt kínálja az Arrigoni, az az olasz cégcsoport, amely több mint 60 éve tervez és gyárt mezőgazdasági felhasználásra szánt agro-textíliákat.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: kimerült a talajok vízkészlete

2022. augusztus 9. 09:13

A talajok vízkészlete kimerült, a növények lombozatának felszáradása folyamatos.

Az elsők között, a káposztarepce

2022. április 3. 04:36

A nagy termés alapvető feltétele, hogy a vetésforgóban a lehető legkevesebbszer szerepeljen a repce, mivel a gyakori vetéssel megnő a betegségek, rovarkárok előfordulása.