Növénytermesztés

A tengeri algák élelmiszerként, takarmányként és üzemanyagként való hasznosítása

Agrofórum Online

Egy, a Queenslandi Egyetem által vezetett tanulmány kimutatta, hogy a tengeri algák globális termesztésének kiterjesztése nagyban hozzájárulhatna a bolygó élelmezésbiztonságával, a biológiai sokféleség csökkenésével és az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezeléséhez.

Scott Spillias, az UQ Föld- és Környezettudományi Karának doktorandusza szerint a tengeri algák fenntartható alternatívát kínálnak a szárazföldi mezőgazdasági terjeszkedéssel szemben a világ növekvő élelmiszer- és anyagszükségletének kielégítésére.

A tengeri alga nagy kereskedelmi és környezetvédelmi potenciállal rendelkezik, mint tápláló élelmiszer, illetve mint kereskedelmi termékek – többek között állati takarmány, műanyag, szálak, dízel és etanol – építőköve

– mondta el Spillias.

A tanulmányunk megállapította, hogy a tengeri algák termesztésének kiterjesztése hozzájárulna a szárazföldi növények iránti kereslet csökkentéséhez és a globális mezőgazdasági üvegházhatású gázkibocsátás (ÜHG) csökkentéséhez évente akár 2,6 milliárd tonna CO2-egyenértékkel.

Ennek során a kutatók a Global Biosphere Management Model segítségével feltérképezték a 34 kereskedelmi szempontból fontos tengeri algafaj nagyobb számban történő termesztésének lehetőségeit. Megbecsülték a különböző forgatókönyvek környezeti előnyeit a földhasználat változásai, az üvegházhatású gázok kibocsátása, a víz- és műtrágya felhasználás, valamint a fajok jelenlétének 2050-re előre jelzett változásai alapján.

Az egyik forgatókönyv szerint, ha az emberi táplálkozás 10 százalékát világszerte tengeri algából készült termékekkel helyettesítenénk, 110 millió hektár földterület mezőgazdasági célú hasznosítását lehetne megelőzni

– közölte Spillias, aki azt is elmondta, hogy a kizárólagos gazdasági övezeteken (EEZ) belül több millió hektárnyi rendelkezésre álló óceánterületet is azonosítottak, ahol a mezőgazdaságot ki lehetne terjeszteni.

Víz alatti termesztés Indonéziában (Fotó: Dudarev Mikhail)

A legnagyobb arányban az indonéziai gazdasági övezetben volt erre alkalmas az óceán, ahol a becslések szerint akár 114 millió hektár is megfelelő lehet a tengeri algák termesztésére

– folytatta Spillias.

Ausztrália gazdasági övezetében szintén nagy potenciál és faji sokféleség figyelhető meg, ahol legalább 22 kereskedelmi szempontból hasznosítható faj és a becslések szerint 75 millió hektárnyi óceán lenne erre a célra alkalmas.

Spillias továbbá elmondta, hogy az ausztrál vizekben számos őshonos tengeri algafajt még nem vizsgáltak kereskedelmi termelési szempontból.

Szeretek úgy tekinteni rá, mintha a mindennapi haszonnövények – mint a kukorica és a búza – ősi változataira gondolnánk, amelyek nem túl inspiráló, gyomszerű növények voltak hajdanán

– folytatta.

A nemesítés évezredeken átívelő folyamatai révén fejlesztettük ki a modern társadalmak alapját képező legfontosabb haszonnövényeket, és a tengeri algák nagyon is hasonló potenciált rejthetnek magukban a jövőben.

Eve McDonald-Madden professzor, a UQ munkatársa elmondta, hogy a tengeri algás megoldást óvatosan kell végrehajtani, hogy a problémák ne tolódjanak át a szárazföldről az óceánba.

A tanulmányunk rámutat arra, hogy mit lehetne tenni az előttünk álló globális fenntarthatósági problémák egy részének megoldására, de mindez nem valósítható meg rendkívüli körültekintés nélkül.

Forrás: https://scitechdaily.com/unleashing-the-power-of-seaweed-farming-for-food-feed-and-fuel/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Segítség a mikotoxinok elleni védekezéshez - új kiadvány

2025. április 9. 16:10

A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése” című kötet bemutatja azokat az agronómiai és tárolási gyakorlatokat, amelyekkel mérsékelhető a mikotoxinszint a terményben.

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

2025. április 1. 16:10

A tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Hogyan termesszünk otthon salátát?

2022. május 28. 05:34

Avagy minden, amit a saláták ültetéséről, gondozásáról és betakarításáról tudni kell.

Legyen sikeres ez a szezon!

2022. február 15. 09:05

A jókívánságok mellett mindannyian érezzük, hogy egy újabb nehéz, kiszámíthatatlan év vár ránk. Ezen belül a tápanyag-utánpótlás kérdése sem lesz egyszerű. Nézzük, mi az, ami biztos, és mi az, ami bizonytalan. A szokásos technológia javaslatok mellett a termékek beszerezhetősége, elérhetősége is fontos szempont lett, ezért azokról is próbálunk információt adni.

Űrexpedíciók – hála a növényeknek

2022. május 26. 19:36

Bár a Hold talán nem tűnik termékeny terepnek, mégis alkalmasnak bizonyult növénytermesztésre.

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2018. szeptember 5. 09:57

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.