Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Az alternatív növényvédelemé a jövő

Az alternatív növényvédelemé a jövő

Agrofórum Online

Az agrár inputanyag-kereskedelemben idén 25 éve működő Malagrow Kft. sajtótájékoztató keretében foglalta össze a hazai növénytermesztés legfontosabb kihívásait, és azokat a tényezőket, melyek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ágazati jövőkép alakulásában. A tájékoztatón részt vett Malatinszki György, a Malagrow ügyvezetője, Pálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője, valamint Dr. Takács József, a Malagrow szakmai vezetője.

Információk hangzottak el az ágazat tervezhetőségét befolyásoló gazdasági környezet kapcsán: minden ágazatnak megvannak a saját problémakörei, de az elmúlt időszak komplex nehézségei a szokásosnál erősebben sújtották az agráriumot. Az agrárágazat, az élelmiszer-előállítás, mint alapvető szükséglet, válságállónak bizonyult, de a jelenleg kibontakozó válság más jelleget ölt, hiszen számos ponton befolyásolja a tervezhetőséget. A növénytermesztés tekintetében esszenciális alapanyagok, mint például a nitrogén, – nem újdonság – néhány év alatt többszörös árnövekedést mutatott, és ez csupán egy tényező.

A konvencionális gazdálkodási forma megreformálása megoldást jelenthet (Fotó: Agrofórum)

A sikeres gazdálkodás alapjává mára a megfelelő gazdasági döntés meghozatala vált. A kialakult gazdasági-politikai körülmények többfajta kockázattal járnak, melyek közül rövid távú kockázatként merül fel a csökkenő inputanyag-felhasználás, az eredeményesség csökkenése, és a bevételek csorbulása. Természetesen az említett tényezőknek hosszú távú, nemzetgazdasági szintű kockázati aspektusai is vannak.

Az időjárási körülmények kedvezőtlen változása, az elsivatagodás veszélye kulcsfontosságú tényezők a termesztés jövedelmezősége tekintetében, emellett a talajok romlása a másik olyan tényező, amely megkerülhetetlen.

Hála a fokozódó tudatosságnak, tájékozottságnak, a mezőgazdasági termékekben található szermaradékok csökkentése, az egészséges, vegyszermentes élelmiszerek fogyasztása iránt egyre növekvő társadalmi igény mutatkozik. Ezek az igények, a szigorodó európai uniós szabályozások mentén olyan alternatív növényvédelmi technológiai megoldásokat hívnak életre, melyek szempontjából a Malagrow is aktív fejlesztési gyakorlatot folytat.

A konvencionális gazdálkodási forma megreformálása megoldást jelenthet, mely során olyan készítmények használata képezi a növényvédelmi tevékenység gerincét, amelyek nem hagynak hátra szermaradékokat. Olyan növényvédelmi szemléletről és termékfelhasználásról van szó, mely egyesíti a hagyományos és alternatív növényvédelmi elemeket, így téve lehetővé az egészséges, jó minőségű termést gazdaságosan biztosító termesztést. A Malagrow M-PROTECT portfóliója azzal a céllal született, hogy egy felelősségteljes, de hatékony növényvédelmi jövőképet adjon a termesztés számára.

A Malagrow idén NEXT25 elnevezéssel egy új programot indít (Fotó: Agrofórum)

Vegyszer- és szermaradék-mentesen

Malatinszki György hangsúlyozta a növényélettan, valamint a kártevők és kórokozók biológiájának ismeretében rejlő lehetőségeket, valamint kiemelte: az alternatív növényvédelem meghonosítása a hazai termesztésben egy nehéz, sajátos szemléletet és működést igénylő feladat, melyre voltak már próbálkozások, de kevés sikerrel. Kiemelte azokat az alternatív növényvédő készítményeket, melyek nem tartalmaznak toxikus komponenst, ezáltal nagyobb biztonsággal alkalmazhatók, kiszolgálva ezzel az egyre erősödő fogyasztói, és forgalmazói igényt az egészséges, szermaradékmentes élelmiszerek tekintetében. A Malagrow ezért idén NEXT25 elnevezéssel egy új programot indít, melynek célja egy megújult növényvédelem és a komplex technológiák hazai termesztésbe integrálása. Ígéretük szerint sokat fogunk hallani róla a közeljövőben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aggódhatnak a németek, kisebb lesz a 2024-es termés

2024. április 21. 14:10

Kisebb lesz a termésmennyiség Németországban, mert csökkent a termőterület. Ráadásul a termésátlag is visszaeshet.

Új üvegházi uborkafajtát mutattak be

2024. április 21. 10:10

A Blueray RZ elnevezésű uborkafajta a Rijk Zwaan új, saját nemesítésű terméke, amelyet kifejezetten a csúcstechnológiás üvegházas termesztési technológiát használó termelők számára fejlesztettek ki.

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

2024. április 17. 17:40

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

YieldON biostimulátor - Magyar területeken tesztelve

2018. március 14. 08:07

A YieldON egy hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amelynek használatával a vizsgálatok szerint átlagosan 8%-os hozamnövekedést lehet elérni.

Megafol, a stresszhelyzetek menedzsere

2018. április 14. 19:45

A hozamokért folytatott csatákban az utóbbi évtizedben kiemelt jelentőséggel bír az abiotikus stresszekkel szemben vívott küzdelem.

A termelés nem a szüretig tart, hanem az értékesítésig

2023. szeptember 15. 15:40

Az Alma-tech Kft., a Comavit Slr., a UPL Hungary Kft., az Artevos GMBH, az Auditker Kft., és a Malagrow Kft. kisvarsányi alma szakmai napján a korszerű almatermeléshez szükséges gépesítésről, a jelenlegi almahelyzetről, növényvédelmi vonatkozású kérdésekről, fajtakínálatról, alanynemesítésről egyaránt tartalmas előadásoknak lehettünk fül- és szemtanúi. A helyszín pedig a Varsány-Fruit Kft. impozáns ültetvénye volt, ahol a legmodernebb technológiai felszereltség mellett termelik a szabolcsi almát.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor

2018. május 7. 06:30

Az utóbbi évtizedben jelentős változások zajlanak a szántóföldi növénytermesztés területén úgy világszerte, mint hazánkban.