Növénytermesztés

Wasabit már Európában is termesztenek, egészen hihetetlen

Agrofórum Online

A Beotanics 2015 óta foglalkozik a wasabi tanulmányozásával – ennek köszönhetően ez a különleges fűszernövény már Írországban is termeszthető.

A wasabi tanulmányozását a cég egy híres japán faluban tett látogatása révén kezdte el, ahol a wasabi termesztése 400 éves múltra tekint vissza. Ez a falu a hegyek mélyén fekvő vidéki Shizoukában található, ahol a feljegyzések szerint első ízben kezdték el ennek az eredetileg vadon termesztett fűszernövénynek a termesztését.

Az eredeti 400 éves infrastruktúra egy része még ma is működik, amelyet a wasabitermesztők generációkon át fenntartottak. Pat FitzGerald, a Beotanics tulajdonosa elmondása szerint a vállalat az egyik ilyen wasabira szakosodott földműves családdal dolgozik együtt Utogiban.

A helyi adottságokhoz igazodva

„A tanulással töltött évek után, a farmon generációkon át öröklődő wasabifajták közül néhányat úgy válogattuk össze, hogy azok megfeleljenek Írország helyi adottságainak is. Első ízben fordult ugyanis elő, hogy a helyi termelőktől származó, valódi, autentikus japán wasabi hozzánk is megérkezett.

A Beotanics 2019-ben egy japán wasabitermesztő és -nemesítő mester látogatását is támogatta. Az volt a legfőbb célunk, hogy tanulmányozni tudjuk a wasabi kultúráját – magyarázta FitzGerald. – A nemesítő egyik saját szelekciója az IPM Essen 2024-en jelent meg, és elnyerte a legjobb balkonzöldség díját.

A Wasabi Hana Utogi nevű, termékeny virágzása miatt kiválasztott fajtát, valamint a Wasabi Midori Utogi nevű testvérfajtát, amelyet idén az enyhe zöld pasztája miatt választottak ki, a későbbiekben együtt fogják értékesíteni. Ezenkívül folytatódik a jelenleg is folyó helyi európai szelekciós munka is, több ezer palánta felhasználásával, amelyek jelenleg a 11 generációs wasabifarm saját, közös magtárolásából származnak.”

FitzGerald szerint Japánban a wasabi termesztése nem csak a híres sushi paszta miatt fontos: 

„A wasabi petiole savanyúság, a frissen reszelt wasabi paszta, az édesburgonyás tempura és a friss wasabi levelekkel körítve mind-mind a termesztett növényből előállított termékek közé tartoznak. A wasabira gyógynövényként kell tekintenünk, mivel egyre többen ismerik el a bélrendszert és az egészséget érintő előnyeit, ezért a Beotanics aktívan finanszírozza saját kutatásait az élelmiszer-összetevők felhasználására és a wasabi egészségre gyakorolt hatására vonatkozóan.”

Eltérő termesztési környezetek

Annak érdekében, hogy teljeskörűen kiszolgálja ügyfeleit és megbízható értékesítési láncot alakítson ki ebben a nagyon új kultúrában, a Beotanics hosszú útra indult a saját külön Mazuma fajták és a japán, enyhébb édes ízű Daruma fajták kiválasztásával. Ezután a vállalat ezeket a fajtákat különböző környezeti kísérletekben termesztette.

„Továbbra is alkalmazkodunk a különböző termesztési környezetekhez, és optimalizáltuk a fajtakísérleteket a különböző betakarítási célokra – folytatta FitzGerald. – Most már friss rizómát, levelet, levélszárat és virágot is kínálunk az évszaknak megfelelően.

A célzott, nagyobb ellátási láncra irányuló közös projektfejlesztés a Beotanics által preferált modell e növény európai méretnövelésére. A vállalat növénykínálatot és fajtaengedélyt kínál a helyi wasabitermesztéshez Európa-szerte vagy azon túl, és különböző érettségi szintű növényeket tud szállítani, hogy elősegítse a helyi kínálat kialakítását és elkerülje az ellátási hézagokat.

Mivel Írországban már megvan a kínálat, az együttműködő partnerek nem fognak hiányt szenvedni a friss wasabi induló ellátásában. Ez lehetővé teszi számukra, hogy azonnal szállítsanak Európában termesztett wasabit a helyi éttermek vagy kistermelők számára.”

A jövőt illetően a hűvös, párás, felhős ír éghajlaton fényes jövő áll e növény hatékony, kereskedelmi méretű termesztése előtt. FitzGerald úgy véli, hogy a növény kulináris és egészségügyi előnyeit még jobban meg kell érteni a nyugati táplálkozásban:

„A wasabi nem csak a sushi számára készült, hanem a modern étrendben is széles körben használható. A Beotanicsnál több innovációval fogunk előállni a wasabi kategórián belül, hiszen úgy gondoljuk, az a küldetésünk, hogy a wasabit különböző formákban szélesebb közönséghez is eljuttassuk, hogy ezzel a friss wasabi mindenki számára általánosan elérhetővé váljon.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

A mézbogyó termesztése

2018. május 5. 07:30

A mézbogyó egy lombhullató bokor. Kora tavasszal nyíló sárgásfehér virágai vannak. Kerekded, vagy megnyúlt alakú, hamvas termései kék színűek, éretten enyhén kesernyés (fanyar) édes ízűek.

Már a regionalizáció elve érvényesül a Japán baromfi piacon

2018. július 5. 11:22

A 2018. július 4-ével hatályba lépett megállapodás értelmében, egy jövőbeni madárinfluenza járvány kitörése esetén nem Magyarország egészéről, hanem csak a betegséggel érintett közigazgatási területekről korlátozzák a baromfi termékek Japán piacra történő szállítását.

Kokedama: japán stílusban nevelt növények

2022. június 6. 05:39

A kokedama japán eredetű, mégsem bonsai és nem is ikebana. Röviden összefoglalva egy dísznövénytartási módot jelent, amikor mohagombócba tekerjük a gyökereket.

Ficus ginseng: bonsait kaptam, mi tévő legyek?

2022. szeptember 22. 06:38

A bonsaiok hagyománya a messzi Japánból ered, ahol ezeket a különleges megjelenésű növényeket már kétezer évvel ezelőtt is nevelgették a mesterek.