Növénytermesztés

Wasabit már Európában is termesztenek, egészen hihetetlen

Agrofórum Online

A Beotanics 2015 óta foglalkozik a wasabi tanulmányozásával – ennek köszönhetően ez a különleges fűszernövény már Írországban is termeszthető.

A wasabi tanulmányozását a cég egy híres japán faluban tett látogatása révén kezdte el, ahol a wasabi termesztése 400 éves múltra tekint vissza. Ez a falu a hegyek mélyén fekvő vidéki Shizoukában található, ahol a feljegyzések szerint első ízben kezdték el ennek az eredetileg vadon termesztett fűszernövénynek a termesztését.

Az eredeti 400 éves infrastruktúra egy része még ma is működik, amelyet a wasabitermesztők generációkon át fenntartottak. Pat FitzGerald, a Beotanics tulajdonosa elmondása szerint a vállalat az egyik ilyen wasabira szakosodott földműves családdal dolgozik együtt Utogiban.

A helyi adottságokhoz igazodva

„A tanulással töltött évek után, a farmon generációkon át öröklődő wasabifajták közül néhányat úgy válogattuk össze, hogy azok megfeleljenek Írország helyi adottságainak is. Első ízben fordult ugyanis elő, hogy a helyi termelőktől származó, valódi, autentikus japán wasabi hozzánk is megérkezett.

A Beotanics 2019-ben egy japán wasabitermesztő és -nemesítő mester látogatását is támogatta. Az volt a legfőbb célunk, hogy tanulmányozni tudjuk a wasabi kultúráját – magyarázta FitzGerald. – A nemesítő egyik saját szelekciója az IPM Essen 2024-en jelent meg, és elnyerte a legjobb balkonzöldség díját.

A Wasabi Hana Utogi nevű, termékeny virágzása miatt kiválasztott fajtát, valamint a Wasabi Midori Utogi nevű testvérfajtát, amelyet idén az enyhe zöld pasztája miatt választottak ki, a későbbiekben együtt fogják értékesíteni. Ezenkívül folytatódik a jelenleg is folyó helyi európai szelekciós munka is, több ezer palánta felhasználásával, amelyek jelenleg a 11 generációs wasabifarm saját, közös magtárolásából származnak.”

FitzGerald szerint Japánban a wasabi termesztése nem csak a híres sushi paszta miatt fontos: 

„A wasabi petiole savanyúság, a frissen reszelt wasabi paszta, az édesburgonyás tempura és a friss wasabi levelekkel körítve mind-mind a termesztett növényből előállított termékek közé tartoznak. A wasabira gyógynövényként kell tekintenünk, mivel egyre többen ismerik el a bélrendszert és az egészséget érintő előnyeit, ezért a Beotanics aktívan finanszírozza saját kutatásait az élelmiszer-összetevők felhasználására és a wasabi egészségre gyakorolt hatására vonatkozóan.”

Eltérő termesztési környezetek

Annak érdekében, hogy teljeskörűen kiszolgálja ügyfeleit és megbízható értékesítési láncot alakítson ki ebben a nagyon új kultúrában, a Beotanics hosszú útra indult a saját külön Mazuma fajták és a japán, enyhébb édes ízű Daruma fajták kiválasztásával. Ezután a vállalat ezeket a fajtákat különböző környezeti kísérletekben termesztette.

„Továbbra is alkalmazkodunk a különböző termesztési környezetekhez, és optimalizáltuk a fajtakísérleteket a különböző betakarítási célokra – folytatta FitzGerald. – Most már friss rizómát, levelet, levélszárat és virágot is kínálunk az évszaknak megfelelően.

A célzott, nagyobb ellátási láncra irányuló közös projektfejlesztés a Beotanics által preferált modell e növény európai méretnövelésére. A vállalat növénykínálatot és fajtaengedélyt kínál a helyi wasabitermesztéshez Európa-szerte vagy azon túl, és különböző érettségi szintű növényeket tud szállítani, hogy elősegítse a helyi kínálat kialakítását és elkerülje az ellátási hézagokat.

Mivel Írországban már megvan a kínálat, az együttműködő partnerek nem fognak hiányt szenvedni a friss wasabi induló ellátásában. Ez lehetővé teszi számukra, hogy azonnal szállítsanak Európában termesztett wasabit a helyi éttermek vagy kistermelők számára.”

A jövőt illetően a hűvös, párás, felhős ír éghajlaton fényes jövő áll e növény hatékony, kereskedelmi méretű termesztése előtt. FitzGerald úgy véli, hogy a növény kulináris és egészségügyi előnyeit még jobban meg kell érteni a nyugati táplálkozásban:

„A wasabi nem csak a sushi számára készült, hanem a modern étrendben is széles körben használható. A Beotanicsnál több innovációval fogunk előállni a wasabi kategórián belül, hiszen úgy gondoljuk, az a küldetésünk, hogy a wasabit különböző formákban szélesebb közönséghez is eljuttassuk, hogy ezzel a friss wasabi mindenki számára általánosan elérhetővé váljon.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Segítség a mikotoxinok elleni védekezéshez - új kiadvány

2025. április 9. 16:10

A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése” című kötet bemutatja azokat az agronómiai és tárolási gyakorlatokat, amelyekkel mérsékelhető a mikotoxinszint a terményben.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Egy japán termelő 12,5 kg epret termeszt négyzetméterenként az emelőrendszere révén

2023. május 30. 10:17

Ez egy szenzációs eredmény, ugyanis ezzel a spanyol cég által gyártott termesztő sorokkal sikerült minimalizálni a növények árnyékolását, így maximalizálva a termesztési kapacitást.

Japánban visszatértek az emberi ürülékből származó trágyához

2023. július 19. 17:10

Ahogy a világ számos részén, Japánban is elterjedt volt régebben az „éjszakai trágya” használata a növények trágyázására. Olcsó, újrahasznosítható és évszázados hagyományokkal rendelkezik: a „shimogoe", vagyis az „ember hátsójából származó trágya” újra nagy népszerűségnek örvend Japánban, miután az ukrajnai háború miatt a vegyszeres alternatívák ára megemelkedett.

Kokedama: japán stílusban nevelt növények

2022. június 6. 05:39

A kokedama japán eredetű, mégsem bonsai és nem is ikebana. Röviden összefoglalva egy dísznövénytartási módot jelent, amikor mohagombócba tekerjük a gyökereket.