Növénytermesztés

Csípősebb a mustár? A talajmikrobák hatása is lehet

Agrofórum Online

Kutatók azt a kérdést tették fel, hogy ha a mikrobák és a növények vegyi anyagokon keresztül kommunikálnak egymással, akkor ezek a vegyi anyagok hatással lehetnek-e a növények ízére is.

A New Phytologist című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmányban Corrine Walsh, a Colorado Boulder Egyetem Környezettudományi Kutatási Intézetének (Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences, CIRES) korábbi PhD-hallgatója és Noah Fierer, a CIRES munkatársa végzett újfajta kísérletet annak kiderítésére, hogy a talajban élő mikroorganizmusok, például a baktériumok és gombák befolyásolják-e a termények ízét. Kutatásuk tárgya a mustármag csípőssége volt.

Eddig nem vizsgálták ezt a témát

Korábbi kutatások megerősítették, hogy a talaj tulajdonságai befolyásolják a növényeket, például a növekedést, az évszakra jellemző ciklusokat, a betegségekkel szembeni ellenálló képességet és a tápanyagfelvételt. Az viszont továbbra is rejtély, hogy a talajmikrobák hatással vannak-e a növény ízére. Ennek kiderítése nehéz, és a korábbi tanulmányok különböző helyszíneken és régiókban termesztett növényeket vizsgálták, ami még kevésbé segít meghatározni a mikrobák szerepét.

„Gyakori állítás, hogy a talajban található mikrobák különféle típusai befolyásolják a növény ízét – mondta Fierer. – Megpróbáltuk tesztelni ezt az állítást, de nem volt könnyű, mivel a talajmikrobákat nehéz tanulmányozni.”

A kutatók egyedi megközelítést alkalmaztak: üvegházban termesztettek mustárnövényeket. A növényeket beoltották egy folyékony mikrobákból álló inokulummal, amely Colorado államban található talajból származott. A virágföld, a hőmérséklet, az öntözés és a tápanyagok állandóak maradtak – csak a mikrobák változtak.

A glükozinoláttartalmat mérték

Azért választották a mustárt, mert könnyen termeszthető. A mustár a Brassica család tagja, amelyet a fűszeres és keserű ízek jellemeznek. Ezek a glükozinolátokból származnak, olyan vegyi anyagokból, amelyek segítenek a növényeknek a rovarok és kártevők elleni védekezésben.

„Amikor megfőzzük őket, kénes szaguk van – mondta Walsh –, amely a glükozinolátokban található kénvegyület szaga.”

A mustármagok betakarítása után a kutatók tesztelték a csípősséget. Nem az ízekre voltak kíváncsiak, hanem a mustármagok glükozinolátkoncentrációját mérték, ami objektív eredményt ad. De, mint kiderült, a biológiai folyamatok megfigyelése nem egyszerű feladat.

Eredmény: van kapcsolat, de egyelőre nem tudni, milyen

„A mikrobiomok idővel változtak, ez a kísérlet során megnehezítette néhány, az ízt befolyásoló mikrobákkal kapcsolatos hipotézisünk tesztelését – mondta Walsh. – Találtunk kapcsolatot a mikrobiom és a magok kémiai tulajdonságai között, de ennek a kapcsolatnak az iránya és mechanizmusa továbbra is ismeretlen.”

Röviden, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy van némi bizonyíték a mikrobák és a mustár fűszeressége közötti kapcsolatra, de hogy miért lesz csípősebb a mustár bizonyos mikrobák hatására, az továbbra sem ismert. Az eredmények ennek ellenére fontosak, mivel segítenek megérteni, hogy a talajmikrobák hogyan hatnak a növényekre.

„Most már tudjuk, hogy a mikrobákat is érdemes figyelembe venni – mondta Walsh. – Izgalmas téma a mikrobiális beoltószerek (probiotikumok) használata, amelyek például védelmet nyújtanak a szárazság ellen, vagy növelik a termelékenységet. Talán ezek a termékek az ízekre is hatással vannak.”

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését

2025. február 10. 13:10

A fejlesztés segíthet a gabonafélék minőségének javításában a beléjük kerülő növényi és gombatoxinok analizálásával.

Ismét segíti a kukoricatermelőket a legjobb hibridek kiválasztásában a GOSZ-VSZT-NAK

2025. február 2. 14:10

A GOSZ-NAK-VSZT országos kukorica fajtakísérletei 2025-ös évben is folytatódnak. Tavaly ősz óta folyamatban van 8 helyszínen az őszi búza, valamint 6 helyszínen az őszi káposztarepce fajtakísérlet.

Tippek a növénytermesztés inputköltségeinek csökkentésére

2025. február 2. 08:10

Növénytermesztési szaktanácsadók ötletei arra, hogyan növelhető a termesztés bevétele. Avagy lehetőleg kerüljük a pénzköltést, de ne mindenáron.

Téli talajtakarás a kertünkben: talajtakaró növényekkel a legjobb

2022. december 16. 05:37

A talajtakaró növények vastag rétege a legjobb, amit az őszi kertnek adni tudunk. Magjaikkal vessük be a megüresedett ágyásokat, magas ágyásokat, gyümölcsöst, szőlőt, hogy kertünk talaját a legegyszerűbb módon szuper talajjá alakítsuk át.

Aprómagtermelőké a jövő (1.)

2021. március 17. 08:18

Nézzük meg, hogy a három legnagyobb területtel rendelkező zöldtrágya keverék komponens esetében hogyan alakultak a vetőmag-előállítással kapcsolatos adatok hazánkban.

Mindent a zöldítésről: Zöldítő vetőmagkeverékek kiválasztásának szempontjai a 2020-as szezonban

2020. július 6. 05:47

A nyári betakarítású növények lekerülését követően ismét kezdődik a zöldítési szezon. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén sem lesz egyszerű jó döntést hozni.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.