Növénytermesztés
Növénytermesztés

Elkezdődött a regisztráció a budapesti Vetőmag Világkongresszusra

Elkezdődött a regisztráció a budapesti Vetőmag Világkongresszusra

Agrofórum Online

Május 3-ig várják a résztvevők jelentkezését a szervezők a Vetőmag Világkongresszusra, amelynek Budapest ad otthont május 22-24. között. A rendezvény a globális vetőmag szektor legnagyobb eseménye, amelyre a világ minden részéről jönnek majd szakemberek és kísérőik, akik a főváros turisztikai nevezetességeit is megtekinthetik itt tartózkodásuk alatt.

„A hazai vetőmag ágazat történetének legnagyobb eseményét rendezzük a Nemzetközi Vetőmag Szövetséggel (ISF) közösen májusban. A budapesti Vetőmag Világkongresszus szakmai és turisztikai szempontból kiemelt eseménynek ígérkezik, amely egyrészt jó alkalmat teremt arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a hazánkban zajló, jelentős múltra visszatekintő vetőmag nemesítési és előállítási programra, másrészt kiváló kapcsolatépítési lehetőséget jelent a vetőmag szektorban érdekelt hazai vállalkozások számára”, hangsúlyozta Pavelka Árpád, a hazai Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szervezőbizottságának elnöke.

Magyarországon jelenleg csaknem 900 vállalkozás és intézmény foglalkozik vetőmag nemesítéssel és előállítással.

A szektor szereplőinek árbevétele éves szinten meghaladja a 100 milliárd forintot. A magyar vetőmag legfontosabb felvevő országai közé Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Oroszország és Szlovákia tartoznak. Hazánk kiemelt exportőr a világpiacon.

A globális vetőmag ágazat legnagyobb rendezvényére mintegy kétezer szakember érkezik a világ minden részéből. Mivel az elmúlt évben az uruguay-i Punta del Este adott otthont a kongresszusnak, a 2018-as rendezvény házigazdája pedig az ausztrál Brisbane lesz, így a budapesti találkozón várhatóan több mint kétezer szakember vesz majd részt.

Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: a vetőmag ágazat szereplői számára szervezett rendezvény programja összeállt, a konferencia időtartama alatt szakmai előadások, szekcióülések, valamint kapcsolatépítést, üzletkötést biztosító lehetőségek is lesznek. A programok fő helyszíne a Hungexpo lesz, ahol rendezvény ideje alatt szakmai kiállítást is rendeznek, amelyen az ágazatot érintő fontos innovációkat mutatják majd be különböző területekről.

– A konferencia szakmai programjai között a globális vetőmag szektor aktuális folyamatai, valamint az ágazatra váró kihívások is napirenden lesznek – ismertette Polgár Gábor. – A következő évtizedek legnagyobb kérdése az, hogy a világ növekvő élelmiszerigényéhez az élelmiszerlánc első lépcsőjének tekintett vetőmag szektor miként tud alkalmazkodni. Eközben olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, mint a például a klímaváltozás. A konferencián ezen kívül kereskedelmi, fajtaoltalmi, nemesítési, növényegészségügyi kérdések is terítékre kerülnek.

Az ISF világkongresszus nemcsak szakmai, hanem gazdasági és turisztikai szempontból is nagyon fontos. A vendégek és kísérőik belekóstolhatnak a magyar főváros gasztronómiájába és látványosságaiba. A konferencia szervezői tematikus turisztikai csomagokat dolgoztak ki, amelyek keretében Budapest nevezetességei mellett Dunakanyar-túra és a belváros kincseinek felfedezése is szerepel.

A regisztráció a rendezvény hivatalos honlapján, az alábbi címen érhető el:
http://www.worldseedcongress2017.com/registration.html

(Vetőmag Szövetség)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

2024. február 20. 15:10

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

A növényi biostimulátorok intenzív növekedést és magasabb terméshozamot eredményezhetnek

2024. február 19. 14:40

A biostimulátorok alkalmazása a mezőgazdasági növénytermesztésben a terméseredmény jelentős javulásához vezethet – hangzott el a Corteva Agriscience szakértőjének előadásában a Magro.hu Stresszkezelés a mezőgazdaságban című konferenciáján, amelyet 2024. február 15-én tartottak Debrecenben.

Bajban a franciák, kisebb lehet a gabona vetésterülete

2024. február 19. 07:10

A francia mezőgazdasági minisztérium csökkentette az őszi gabona vetésterületére vonatkozó becsléseit, a búza területe 30 éve a második legalacsonyabb szinten volt, miután a heves esőzés megzavarta a szántóföldi munkákat az Európai Unió legnagyobb növénytermesztőjénél.

Jó vagy rossz hír? Tizedével kevesebb kukoricát vetettek az ukránok

2024. február 16. 10:10

Ukrajnában a 2024-es kukorica vetésterülete 9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A biztosabb repcekelésért

2019. július 24. 19:01

LUMIPOSA-val nagyobb a biztonság a RAPOOL-repcék vetésekor.

A BASF belép a napraforgó-vetőmagok piacára

2019. június 28. 16:17

A napraforgó hibridek először várhatóan 2020-ban jelennek meg a piacokon.

Termésstabilitás kedvezőtlen viszonyok között

2020. július 8. 05:46

A kísérletek alapján elmondható, hogy szárazság és szárazság között is van különbség. A két kieli helyszín között statisztikailag is szignifikáns különbséget mutattunk ki.