Növénytermesztés

Európa fél az éhezéstől, elérkezhet a génszerkesztett növények ideje

Agrofórum Online

Alaposan ráijesztett Európára a tavalyi nyár, az aszályok, a hatalmas termésveszteségek és a kiszáradt folyók stratégiaváltásra késztethetik az élelmiszertermelés területén. Elérkezhet a génszerkesztett növények ideje.

A génmódosított (GMO) növények termesztése és forgalmazása jelenleg eltérő szabályozás alá esik a Föld különböző pontjain. Az Egyesült Államoknak nincsenek aggályai velük kapcsolatban, például az elvetett kukoricáik 92 százaléka ebbe a kategóriába tartozik.

Az Európai Unió – és Magyarország különösen – már sokkal szigorúbban áll a kérdéshez. Ugyanakkor a 2001-es, meglehetősen elavult szabályozás helyébe hamarosan újabb lép, amely várhatóan sokkal megengedőbb lesz a GMO-kkal szemben.

Az Európai Bizottság által 2023. július 5-én ismertetett tervezettel szemben máris erélyesen szólaltak fel az ökogazdálkodók, valamint a különböző szakmai szervezetek. Az elképzelés ugyanis az, hogy az új géntechnológiákkal (NGT) létrehozott növények kerüljenek ki a GMO-szabályozás hatálya alól.

Az NGT annyiban jelent mást, hogy ezek célzott mutagenezissel vagy ciszgenezissel előállított növényeket takarnak, vagyis a bennük végrehajtott változások nemcsak géneljárással, hanem hagyományos nemesítéssel, illetve a természetben is kialakulhatnak, csupán hosszabb idő alatt, tehát ebben az esetben az ember felgyorsítja a természetes folyamatokat. Ilyen módszer például a CRISPR/Cas9, amely lehetővé teszi az élőlények örökítőanyagában tárolt genetikai információk nukleotid szintű módosítását. Ezt nem is génmódosításnak, hanem „csupán” génszerkesztésnek szokták nevezni.

Az európai döntéshozóknak abból a szempontból mindenképpen igazuk van, hogy a klímaváltozás negatív hatásai, az egyre gyakoribb időjárási szélsőségek már a termésbiztonságot (és ezzel együtt az ellátást) veszélyeztetik a kontinensen. Valamit ki kell tehát találni a hozamok növelése, illetve a növények tűrőképességének javítása érdekében.

Ehhez pedig az NGT megfelelő eszköz lehet, de sokan nem tartanák ördögtől valónak a GMO növények termesztésének engedélyezését sem. A tavaly nyári súlyos aszályok, a hatalmas termésveszteségek, a kiszáradt folyók sokakat megijesztettek Európában is, és az eddigi gyakorlat felülvizsgálatára késztették a szakembereket.

Az EU két évtizede egyértelműen elhatárolódott a génmódosítási eljárásoktól, elsősorban az ökoszisztémára és az emberi egészségre gyakorolt káros (vagy annak vélt) hatása miatt. A génszerkesztés viszont elfogadhatóbb eljárás, hiszen ennek során nem kerül fajidegen DNS a növénybe, hanem annak a saját DNS-ét módosítják. A jelenlegi uniós szabályozás azonban a két eljárást nem különbözteti meg, ezért van szükség a finomításra.

A változtatást immár szakemberek, agrárminiszterek és természetesen biotechnológiai vállalatok is sürgetik, rámutatva arra, hogy Európának át kell gondolnia az élelmiszertermelés módozatait, és teret kell engednie a modern technológiáknak. Az NGT révén olyan növények állíthatók elő, amelyeknek javul a nitrogénfelvevő képességük, és beérik kevesebb vízzel, műtrágyával, vegyszerrel, ezáltal a mezőgazdaság karbonlábnyoma is csökkenthető.

Az EU-ból 2020-ban kilépett britek már elindultak ezen az úton, lazítottak a szabályozásokon. Javában kísérleteznek például olyan árpákkal, amelyeknek kevesebb műtrágyára van szükségük, és mivel az eredmények meggyőzőek, hamarosan a parlament elé kerülhet a génszerkesztett és GMO növények megkülönböztetését szolgáló törvény.

(Fotó: Balu G/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

A víz minden egyes cseppjét optimálisan kell kihasználni

2023. június 11. 06:34

A hollandiai vízrendszerre egyre nagyobb nyomás nehezedik az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és a növekvő vízfogyasztás miatt. Ez azt jelenti, hogy hatékonyabban kell hasznosítani a rendelkezésre álló vizet. Az AquaConnect program keretében kutatók a vízügyi ágazatban dolgozó partnerekkel együttműködve dolgoznak egy intelligens, körforgásos vízgazdálkodási rendszer kifejlesztésén.

Miért nem virágzik a lilaakác?

2023. augusztus 6. 05:40

A lilaakác virágzását számos tényező befolyásolhatja, mint az időjárás, a metszés, a talaj minősége vagy változása, az öntözés vagy akár a fajtaválasztás.

Nagy István: rekordösszegű kifizetések történtek az agráriumban

2023. április 8. 10:38

Az elvégzett munkáért és a vállalt kötelezettségekért járó források rekord mértékben, több mint 300 milliárd forint értékben jutottak el a gazdálkodókhoz az idei esztendőben még húsvét előtt.