13℃ 6℃
március 11. Szilárd, Tímea, Konstantin
Növénytermesztés

Fellélegezhetnek Békésben: a napraforgó és a kukorica hozama is tisztességes lett

Agrofórum Online

Rekordtermés is születhetett volna idén napraforgóból és kukoricából, de Békésben alighanem az átlagos hozammal is elégedettek a gazdák. Már csak a felvásárlási ár csüggesztő.

Jó évnek ígérkezett az idei a napraforgó és a kukorica szempontjából. Augusztus legelején a gazdák akár még rekordtermésben is reménykedhettek, de aztán a 2-3 hetes aszály és kánikula jelentősen lerontotta a hozamkilátásokat.

Most már azt kell mondanunk, hogy a Békésben betakarított mennyiségek elégedettséggel tölthetik el a termesztőket, különösen a katasztrofális 2022-es esztendő eredményeivel összehasonlítva. Csak emlékeztetőül: az évszázad aszályát hozó tavalyi évben a napraforgó országos termésátlaga hektáronként 1,8 tonna lett, a kukoricáé 3,4 tonna.

Ehhez képest most Békésben „békeévi” átlagtermésnek örülhetnek. A napraforgó már mind a raktárakban van, a kukorica betakarításának pedig a felénél tartanak a Viharsarokban. A napraforgónál 2,8 tonna/hektár átlagtermés született, a kukoricában eddig 6,5 tonna/hektárnál tartanak, ami elfogadható eredmény.

Egy kis pluszinformáció: szójánál 60 százalék a betakarítási arány, az átlaghozam 2,2 tonna/hektár – tudhattuk meg a Békés Vármegyei Betakarítási Agrárkoordinációs Bizottság legutóbbi ülésén.

A kukoricánál a szórás egyébként igen nagy, vannak gazdálkodók, akik csak 20 százaléknál tartanak, vannak, akik már betakarították a termést – közölte a Beol.hu megyei hírportál. A víztartalom 13–16 százalék között mozog, tehát a szárítást sem lehet megúszni. Az átvételi árak napraforgónál 100–115 ezer, kukoricánál 50–55 ezer forint tonnánként, ami továbbra is alacsonynak nevezhető.

Szeptember 30-án lezárult az aszálykár-bejelentések határideje is. Békésben mintegy 13 500 hektárra, 2100 parcellára 570 bejelentés érkezett. Az aszálykár-bejelentések több mint 45 százalékát elutasították.

(Fotó: Ilo/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését

2025. február 10. 13:10

A fejlesztés segíthet a gabonafélék minőségének javításában a beléjük kerülő növényi és gombatoxinok analizálásával.

Ismét segíti a kukoricatermelőket a legjobb hibridek kiválasztásában a GOSZ-VSZT-NAK

2025. február 2. 14:10

A GOSZ-NAK-VSZT országos kukorica fajtakísérletei 2025-ös évben is folytatódnak. Tavaly ősz óta folyamatban van 8 helyszínen az őszi búza, valamint 6 helyszínen az őszi káposztarepce fajtakísérlet.

Tippek a növénytermesztés inputköltségeinek csökkentésére

2025. február 2. 08:10

Növénytermesztési szaktanácsadók ötletei arra, hogyan növelhető a termesztés bevétele. Avagy lehetőleg kerüljük a pénzköltést, de ne mindenáron.

Olcsóbb lett a kukorica a gyorsabb vetési munkák miatt

2024. május 17. 09:40

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a kukorica enyhén drágult.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Csúcshibridek, a magas termésszintek garanciái

2019. december 2. 11:02

Korunk egyre szélsőségesebb időjárási viszonyaira és partnereink magas szintű elvárásaira nyújtanak megoldást a SAATEN-UNION új kukoricahibridjei és kollégáink kiemelkedő szaktudása.

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024. szeptember 24. 12:10

Az AGRO.bio CELL® termékét ellenőrzött gyógyszergyártási technológiával, a Kárpát-medencében őshonos baktériumtörzsek használatával állítják elő.