4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Növénytermesztés

Hogyan váltak a növények különböző formájúvá és méretűvé?

Agrofórum Online

Avagy a növények egymilliárd éves története – dióhéjban.

A paleontológusok régóta vitatkoznak arról, pontosan hogyan alakult ki a növényvilágra jellemző változatos formavilág, és hogy a növények vajon az algákból egy fokozatos fejlődési folyamat vagy egy nagy bumm révén váltak-e többsejtű és háromdimenziós formákká. A kérdés megválaszolásához a tudósok a fosszilis leletekhez nyúltak.

Az olyan épen fennmaradt példányokból, mint például a trilobiták (háromkaréjú ősrákok), az ammoniteszek (kihalt tengeri állatok) és a tengeri sünök, arra a következtetésre jutottak, hogy egy adott csoport evolúciójának legkorábbi időszakaiban valósul meg a biológiai minták széles választéka.

Ebből viszont olyan hipotézisek születtek, amelyek szerint az evolúciós vonalak a korai időszakban nagyobb innovációs képességgel bírtak, és a túlburjánzás ezen első szakasza után megmaradtak az általuk ismert formáknál. A tudósok összesen több mint 400 élő és fosszilis növényről gyűjtöttek adatokat 548 tulajdonságról, ami több mint 130 000 egyedi megfigyelést jelentett.

Ezt követően elemezték ezeket az adatokat, és a növényeket általános hasonlóságaik és különbségeik alapján csoportosították, mindezt egy olyan térben ábrázolva, amelyet „formatervezési térnek” neveztek el. Mivel jól ismerik a fajok közötti evolúciós kapcsolatokat, megjósolhatják a kihalt közös őseik tulajdonságait is, és ezeket a hipotetikus ősöket is beilleszthetik a tervezési térbe.

Arra számítottak, hogy a virágos növények uralják a tervezési teret, mivel ezek teszik ki a növényfajok több mint 80%-át, de nem így történt. Valójában az élő bryophyták – a mohák, májmohák és becősmohák – csaknem ugyanilyen változatos testfelépítést érnek el.

Hogyan alakult ki a növényi szervezet felépítésének változatossága? Általánosságban elmondható, hogy az új formák kialakulása olyan tényezők fejlődése eredményeként történt, amelyek általában a szaporodáshoz kapcsolódnak, ilyen például az embrió, a spóra, a mag és a virág.

Ezek a növények a környezeti kihívásokra adott evolúciós megoldásokat képviselik, amelyekkel a szárazföld felszínén az egyre szűkülő és egyre nagyobb kihívást jelentő területek fokozatos elfoglalása során szembesültek. 

A magvak fejlődése például lehetővé tette, hogy az őket termő növények víz hiányában is szaporodni tudjanak. Úgy tűnik tehát, hogy a növények anatómiai fejlődésének mozgatórugói a genomikus adottságok és a környezeti feltételek kombinációjából adódnak, és a növények alapvető formái hierarchikusan alakultak ki az evolúciós történelem során, az őseiktől örökölt anatómiai vázak továbbfejlesztése révén. 

Az állatokon és gombákon végzett összehasonlítható vizsgálatok azt mutatják, hogy ha ezeket a fajokat a maguk teljességében vizsgáljuk, akkor mindegyikben az epizodikusan növekvő anatómiai változatosság mintázata figyelhető meg. Az egyes vonalak ugyan hamar kimeríthetik önmagukat, de összességében a nemzetségek folyamatosan megújulnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

45 centiméter mélyre ültetett kukorica bújt ki a földből, valóságos csoda történt

2025. november 28. 09:10

Egy ősi nép kukoricatermesztést folytat minimális csapadék mellett, öntözés és talajművelés nélkül, mégis eredményesen – érdemes odafigyelni a tapasztalataikra.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Tématerületi Kiválósági Program: közel 453 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem

2019. augusztus 2. 05:36

A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira.

Tavaszi jó szomszédság a kertben

2022. április 25. 04:37

A növények kémiai úton kommunikálnak (elsősorban) és így egymásra nagy hatást gyakorolnak.

A Bayer elkötelezett a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer mellett

2019. október 15. 04:37

A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban.

NAK TechLab inkubációs program - támogató környezet startup vállalkozásoknak

2019. december 6. 10:39

A fő cél, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését.