14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Növénytermesztés

Hogyan váltak a növények különböző formájúvá és méretűvé?

Agrofórum Online

Avagy a növények egymilliárd éves története – dióhéjban.

A paleontológusok régóta vitatkoznak arról, pontosan hogyan alakult ki a növényvilágra jellemző változatos formavilág, és hogy a növények vajon az algákból egy fokozatos fejlődési folyamat vagy egy nagy bumm révén váltak-e többsejtű és háromdimenziós formákká. A kérdés megválaszolásához a tudósok a fosszilis leletekhez nyúltak.

Az olyan épen fennmaradt példányokból, mint például a trilobiták (háromkaréjú ősrákok), az ammoniteszek (kihalt tengeri állatok) és a tengeri sünök, arra a következtetésre jutottak, hogy egy adott csoport evolúciójának legkorábbi időszakaiban valósul meg a biológiai minták széles választéka.

Ebből viszont olyan hipotézisek születtek, amelyek szerint az evolúciós vonalak a korai időszakban nagyobb innovációs képességgel bírtak, és a túlburjánzás ezen első szakasza után megmaradtak az általuk ismert formáknál. A tudósok összesen több mint 400 élő és fosszilis növényről gyűjtöttek adatokat 548 tulajdonságról, ami több mint 130 000 egyedi megfigyelést jelentett.

Ezt követően elemezték ezeket az adatokat, és a növényeket általános hasonlóságaik és különbségeik alapján csoportosították, mindezt egy olyan térben ábrázolva, amelyet „formatervezési térnek” neveztek el. Mivel jól ismerik a fajok közötti evolúciós kapcsolatokat, megjósolhatják a kihalt közös őseik tulajdonságait is, és ezeket a hipotetikus ősöket is beilleszthetik a tervezési térbe.

Arra számítottak, hogy a virágos növények uralják a tervezési teret, mivel ezek teszik ki a növényfajok több mint 80%-át, de nem így történt. Valójában az élő bryophyták – a mohák, májmohák és becősmohák – csaknem ugyanilyen változatos testfelépítést érnek el.

Hogyan alakult ki a növényi szervezet felépítésének változatossága? Általánosságban elmondható, hogy az új formák kialakulása olyan tényezők fejlődése eredményeként történt, amelyek általában a szaporodáshoz kapcsolódnak, ilyen például az embrió, a spóra, a mag és a virág.

Ezek a növények a környezeti kihívásokra adott evolúciós megoldásokat képviselik, amelyekkel a szárazföld felszínén az egyre szűkülő és egyre nagyobb kihívást jelentő területek fokozatos elfoglalása során szembesültek. 

A magvak fejlődése például lehetővé tette, hogy az őket termő növények víz hiányában is szaporodni tudjanak. Úgy tűnik tehát, hogy a növények anatómiai fejlődésének mozgatórugói a genomikus adottságok és a környezeti feltételek kombinációjából adódnak, és a növények alapvető formái hierarchikusan alakultak ki az evolúciós történelem során, az őseiktől örökölt anatómiai vázak továbbfejlesztése révén. 

Az állatokon és gombákon végzett összehasonlítható vizsgálatok azt mutatják, hogy ha ezeket a fajokat a maguk teljességében vizsgáljuk, akkor mindegyikben az epizodikusan növekvő anatómiai változatosság mintázata figyelhető meg. Az egyes vonalak ugyan hamar kimeríthetik önmagukat, de összességében a nemzetségek folyamatosan megújulnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

A zöldborsó növekedése: 30 nap – 41 mp alatt 

2024. február 13. 08:10

A TikTok e heti zöldség-sztárvideóján egy zöldborsó életének első hónapját követhetjük nyomon, gyorsított felvételen, egy átlátszó falú cserépben – mindössze 41 másodperc alatt.

Tématerületi Kiválósági Program: közel 453 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem

2019. augusztus 2. 05:36

A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép - 2018. november

2018. december 2. 08:18

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással.

A Bayer elkötelezett a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer mellett

2019. október 15. 04:37

A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban.