Agrárközélet

Tématerületi Kiválósági Program: közel 453 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem

Szent István Egyetem, Médiaközpont

A szőlő- és borágazat változó környezethez való alkalmazkodását, a mikroszennyezők környezeti körforgásának pontosabb feltárását, valamint az agráriumban és a kapcsolódó ágazatokban megjelenő veszélyforrások azonosítását és kezelését előmozdító kutatás-fejlesztésekre összpontosít a Szent István Egyetem (SZIE) három projektje, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által hirdetett Tématerületi Kiválósági Program támogatásával valósul meg. Az Egyetem által elnyert támogatás összege 452 875 000 forint, a projektek futamideje 14 hónap.

„Az agrárium a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, az agrárinformatikai fejlesztésekben pedig különösen nagy potenciál rejtőzik. Ezért nagy a valószínűsége, hogy a Szent István Egyetem támogatott projektjei nemcsak társadalmi szempontból lesznek hasznosak, hanem piaci sikereket is elérnek” – hangsúlyozta Dr. Szabó István, az NKFIH innovációs és általános elnökhelyettese a felsőoktatási intézményben tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a 2019-es Tématerületi Kiválósági Program keretében 26 egyetem és állami kutatóintézet mintegy 14,6 milliárd forint értékben kap támogatást.

Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora a sajtótájékoztatón kiemelte: „A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira, a hatékony és eredményes szakmai munka révén születő tudományos eredményeket és tapasztalatokat pedig a hazai fejlődés szolgálatába állítsa.”

A SZIE Kertészettudományi Kar négy tanszékének közreműködésével zajló kutatási program a klímaváltozás hatására egyre kockázatosabbá váló szőlőtermesztés fenntarthatóságára fókuszál. A megszokott termesztéstechnológia ugyanis nincs felkészülve a szélsőségessé váló időjárásra, az alkalmazott fajták pedig sokszor rosszul tolerálják az aszályos időszakokat, az extrém csapadékmennyiséget és az évről évre megjelenő új kórokozókat és kártevőket. A biztonságos társadalom és környezet számára a környezetterhelés csökkentése, az élelmiszerbiztonság kérdése, a peszticidek visszavonása és a fogyasztói igények változása új irányvonalak kialakítását sürgeti, melyhez a legkorszerűbb technológiákra, kiemelkedő szaktudásra és innovatív fajtaválasztásra van szükség.

A SZIE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet és Környezetipari Regionális Egyetemi Tudásközpont Kutatócsoport legfőbb célja, hogy multidiszciplináris vizsgálati módszertant alkalmazva képes legyen a természetes vizekbe kerülő mikroműanyagok és az ökológiai rendszerekben megjelenő toxikus anyagok komplex környezeti kockázatainak értékelésére, továbbá olyan nemzetközi szinten is új eljárások kidolgozására, amelyek ipari léptékben is alkalmazható problémakezelési technológiák alapjául szolgálhatnak. A Tématerületi Kiválósági Program által támogatott balatoni vizsgálatok a tervek szerint a szennyezőforrások azonosítása mellett a mikroműanyagok potenciálisan kórokozó mikrobákat megkötő és szállító szerepére, valamint a különböző mikroszennyezők táplálékhálózatban megtett útjára is kiterjednek.

A Szent István Biztonságkutató Központ támogatott projektjének célja olyan interdiszciplináris kutatások indítása, amelyek az agráriumban és a kapcsolódó ágazatokban megjelenő veszélyforrásokat feltárják, továbbá kialakítják a megelőzés és védekezés eljárásait, illetve műszaki fejlesztéseket, új műszaki eszközök gyártását és tesztüzemelését végzik. A támogatott projekt keretében új szenzortechnológiákat megvalósító dróntechnikai fejlesztések, valamint vízbiztonsági és hidrotoxikológiai kutatások valósulhatnak meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sajnálatos, de ez az élelmiszeripar jövője

2024. december 28. 14:10

Az ipari mezőgazdaság jövője lehetőségeket és egyben komoly kihívásokat teremt az élelmiszer-termelés és a klímavédelem metszéspontjában.

Mi van a „regionális élelmiszer” címke mögött?

2024. december 25. 14:10

A „regionális” címke az élelmiszerek frissességére, rövid szállítási távolságokra és jó munkakörülményekre utal. Igazak-e ezek a feltételezések?

Boldog ünnepeket!

2024. december 24. 12:00

Békés, áldott, szeretetteli karácsonyt kíván Önöknek az Agrofórum teljes szerkesztősége!

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

2024. december 18. 16:10

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia.

Érdekességek a 34. Bábolnai Gazdanapok programjából

2021. szeptember 21. 06:36

A Bábolnai Gazdanapok nyitónapján ünnepélyes keretek között, immár kilencedik alkalommal adták át „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat.

A műegyetemi gép- és mezőgéptervezők sikere

2020. július 3. 04:36

A BME két karának együttműködése révén rekordgyorsasággal megalkotott lélegeztetőgép az életmentő funkción kívül terápiás területen is alkalmazható lesz.

Repülő kertek és úszó üvegházak

2022. április 27. 05:37

Néhány olyan projekt, amely látszólag a sci-fi világához tartozik – mint például a repülő gyümölcsösök vagy lebegő üvegházak – közelebb áll a valósághoz, mint gondolnánk.

A STEYR Konzept újabb sikert aratott

2020. május 14. 04:36

A STEYR-koncepció egyedülálló módon ötvözi az innovatív technológiákat, így környezetbarát, ugyanakkor hatékony és mindenekelőtt funkcionális traktorkoncepciót kínál.