Növénytermesztés

Idén is gigantikus tököket nevelnek a somogyi gazdák

Agrofórum Online

Több mázsásra is megnőnek a tökök Somogyban, ahol rendszeresen versenyt rendeznek a helyi kis- és őstermelőknek. Már működő csónakot is faragtak egy gigantikus termésből.

Somogyban régi hagyománya van a tökversenyeknek, ahol a zömmel helyi kis- és őstermelők és a kiemelkedő méretű (nem mellesleg: jó minőségű) terméseik be tudnak mutatkozni. Sütőtökök, valamint takarmány- és halloween tökök kerülnek ilyenkor a zsűri, és persze a leendő fogyasztók elé. Az ősz során az is megszokott, hogy az újabb rekordokról szóló híradások bekerülnek az országos sajtóba is.

Tavaly a Kaposvárhoz közeli, alig félezres lélekszámú Sántos községből származó Keresztes Martin gigantikus, 278,5 kilogrammos zöldségéből csónakot is faragtak. Mivel a tök falvastagsága elérte a 25 centimétert, így a különleges „vízi jármű” akár egy 100 kilós embert is megbírt.

Keresztes Martin idén ismét rekordméretű termést növel a kertjében, így az sem meglepő, hogy újra kipróbálná a „tökcsónakot”. A Sonline hírportál aktuális jelentése szerint a tök még nem igazán szép sárga, de a méretei már most irigylésre méltóak. A Kaposvári Nagypiacon rendezendő versenyen alighanem idén is győzelmi eséllyel indul, bár a termés még növekedésben van. Pár hónapot még át kell vészelnie, ami a mostanában jellemző, rengeteg extrémitást hozó időjárási körülmények között nem egyszerű.

Keresztes Martin, néhány kisebb rekorder tökkel (Fotó: Keresztes Martin/Facebook)

Az Alföldön is teremnek nagy tökök, amint azt tavalyelőtt Kókai Tibor és Kókai Melinda tápiószentmártoni őstermelők is bebizonyították. Akkor az 527, illetve 480 kilós terméseiket a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban is kiállították, hogy az intézmény nyílt napjára ellátogatók csodálkozhassanak rajtuk:

(Fotó: Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium/Facebook)

Ezek a pár mázsás „tökszörnyek” ugyanakkor eltörpülnek a világrekorder mellett. Jelenleg a nem hivatalos csúcsot egy toszkán férfi kertjében termett tök tartja, amely 1217,5 kilósra növekedett.

(Vezérkép: Kókai Melinda/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Érdemes-e, egészséges-e valóban teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

2022. augusztus 22. 11:34

A sütőtök szereti a meleget – ezért a száraz nyárnak kevés hatása van a terméshozamra.

Érdemes még elvetni a több éve gyűjtött sütőtökmagokat?

2025. január 12. 04:38

Több éve gyűjtöttem be magokat sütőtökből. Érdemes még ebben az évben magjait elvetni?

Sütőtök termesztése a kiskertben

2022. június 28. 13:26

Sokáig eláll, a termesztése pedig nem igényel komolyabb szaktudást.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...