Növénytermesztés
Növénytermesztés

Jó állapotban van az európai búza az enyhe télnek köszönhetően

Jó állapotban van az európai búza az enyhe télnek köszönhetően

Agrofórum Online

A meleg téli időjárás azt jelenti, hogy a búzatermés jó állapotban van a négy fő európai termő országban, és kedvező feltételeket adottak a 2022-es nyári betakarításhoz - közölték növénytermesztési szakértők.

A búza Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában és Lengyelországban általában nem szenvedett fagykárokat, bár a következő hetekben még fagy is előfordulhat. A legnagyobb búzatermelő Franciaországban az idei télen a mérsékelt időjárás kedvezett az idei termésnek, míg a következő napok csapadéka fenntarthatja a kedvező növekedés feltételeit. „Minden mutató pozitív a búza esetében Franciaországban” – közölte Alexis Decarrier, az Arvalis növénytermesztési intézettől.

Úgy tűnt, hogy a gazdálkodóknak elegendő műtrágya áll rendelkezésükre, de a növekvő műtrágyaárak arra ösztönözték őket, hogy több talajelemzést végezzenek annak ellenére, hogy elkerüljék feleslegesen kijuttatandó mennyiség elvesztését – tette hozzá Alexis Decarrier. A francia mezőgazdasági minisztérium becslése szerint a 2022-es búza vetésterülete 4,3 százalékkal, 4,75 millió hektárra csökkent.

A német búza eddig nem szenvedett jelentős fagykárt. „Az elmúlt héten az esős időjárás is örvendetes volt, és a vízhiány nem jelent komoly problémát” – mondta egy német gabonaelemző. Németországban a 2022-es termésre szánt őszi búza vetésterületét 0,4 százalékkal, 2,87 millió hektárra növelték a gazdálkodók – írta a Reuters.

Nagy-Britanniában a búzatermés általában jó állapotban van, és a termelés enyhén emelkedhet a tavalyi évhez képest, bár a magas műtrágyaköltségek korlátozhatják a növekedés mértékét.

„Mivel a brit búzaárak nem veszik figyelembe a 2022-es betakarítás bekerülési költségeinek megugrását, valószínű, hogy a műtrágya kijuttatása enyhén csökkenhet, és nem valószínű, hogy rekordot döntenek majd a földeken” – mondta Peter Collier, a CRM Agri elemzője. Nagy-Britanniában az idei betakarításra szánt búzaterület 1,3 százalékkal 1,81 millió hektárra nőtt.

A lengyel őszi búza jó állapotban van, eddig nem jelentkeztek nagyobb fagykárok, és az eső mennyisége is megfelelő volt – mondta Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője. Lengyelország őszi búza vetésterülete a becslések szerint alig változott, több mint 2,1 millió hektár.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dolgok, amikkel a civilek a gazdák agyára mennek

2024. július 23. 14:40

Sok gazda imádja a munkáját, de olykor a civilek megkeserítik az amúgy is stresszes napokat. Íme, néhány a jellemző bosszúságok közül.

Hígtrágya vagy fermentációs maradék: melyik jobb a földnek?

2024. július 23. 08:10

Svájci kutatók azt vizsgálták, hogy a biogázüzemekből kikerülő, fermentált biotrágyának változik-e a hatása a termőföldre.

Rosszabb a búzatermés a nedves időjárás miatt Franciaországban

2024. július 22. 14:10

A csapadékmentes őszi vetés és a nyirkos tavasz a nyugati országokban 2020 óta a legkisebb búzatermést eredményezheti Európában.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

A Mondelēz európai kekszmárkái csatlakoznak a fenntartható búzatermesztési programhoz

2022. június 30. 17:42

A Mondelēz International törekvése, hogy 2022 végéig minden európai kekszmárkája a Harmony program keretében termelt búzából készüljön.

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

72–75 ezer forintos induló búzaárról szólnak idén a hírek

2024. május 26. 08:10

Az ukrán és az orosz búza is beszabadult az európai piacra, ami alapvetően változtatta meg a korábbi helyzetet.

Minőségi búzatermesztés a Bayer készítményeivel

2019. május 14. 10:34

Az átlagosnál melegebb és aszályosabb április nem kedvezett a kalászosokban előforduló gombabetegségek terjedésének. Ezzel ellentétben a vetésfehérítő bogarak és néhol már a gabona poloskák nem várt korai megjelenése borzolja a termelők idegeit.