Növénytermesztés

Karácsonyra 400-500 hektáron nevelt fenyőfát adnak el Magyarországon évente

Agrofórum Online

Karácsonyra mintegy 400-500 hektáron termesztett fenyőfát adnak el Magyarországon évente, amelyet 5-10 évig nevelnek főként Zala, Vas és Somogy megyében; a karácsonyra értékesített 2 -2,5 millió fenyőből az import mennyisége 1 millió körüli, a termelők azonban 600-700 ezer darabot exportálnak is, az árak idén várhatóan nem változnak a tavalyihoz képest - közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége.

A szakmai szervezet tájékoztatása szerint fenyőfa-termesztéssel az országban 6-8 nagyobb, 20-30 hektáron termelő gazdálkodó mellett, több száz kistermelő foglalkozik, aki esetleg „csak a kert végében” vagy 1-2 hektáron termel. Magyarországon mintegy 2 ezer hektáron termesztenek fenyőt, ebből évente mintegy 400-500 hektárt vágnak ki karácsonyra.

A legkedveltebb a nordmann fenyő, az ezüst az utóbbi években ismét kedveltté vált, alacsony árkategóriában pedig változatlanul leginkább a lucot keresik. Magyarországra az import változatlanul főként Dániából és Németországból érkezik, míg a magyar fenyőfa legjelentősebb külföldi piaca Ausztria és Olaszország.

A termelői árak fajtól függően változnak; méterenként 1500-4000 forint között mozognak. Ebben az évben a növekvő dán import miatt várhatóan csökkennek majd a termelői árak. Így a fenyőfák ára – például: a luc-, az  ezüst- és a nordmann is – várhatóan változatlanok lesznek; a luc ára: 2500-3000 forint lesz folyóméterenként, ezüsté 4500-5000 forint, a nordmanné pedig 7-8000 forint között mozog. A nagyobb fákat pedig a korábbi évekhez hasonlóan darabárban adják.

A Magyar Díszkertészek Szövetsége felhívja a vásárlók figyelmét: célszerű a kertészeti árudákban megvásárolni a fenyőfákat, mert itt olyan fákat árusítanak, amelyeket decemberben vágnak ki, ezért tartósabbak szebbek. Az értékesítésnél – a szakemberek tapasztalata alapján – probléma, hogy az utak mellett nagyon sokan árulnak fenyőfát; ezeket a fákat azonban általában már november második felében kivágják, így frissességüket, szépségüket gyorsan elvesztik – közölte a szakmai szervezet.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

45 centiméter mélyre ültetett kukorica bújt ki a földből, valóságos csoda történt

2025. november 28. 09:10

Egy ősi nép kukoricatermesztést folytat minimális csapadék mellett, öntözés és talajművelés nélkül, mégis eredményesen – érdemes odafigyelni a tapasztalataikra.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Ami nélkül nincs karácsony

2018. december 18. 04:47

A fenyőfatermelés egy igen hosszú, 10-14 éves folyamat, és elég kockázatos a munka eredménye. A termelési, illetve értékesítési nehézségek mellett további problémát jelentenek a gazdálkodóknak a magas bérleti összegek.

Így lesz kreatív karácsonyfád néhány gally segítségével

2020. december 9. 16:50

Csupán néhány, főként a kertből összegyűjthető alapanyag, valamint egy barkácseszköz kell ahhoz, hogy minden kreativitásunkat latba vetve egy teljes mértékben fenntartható és igazán látványos karácsonyi dekorációt készítsünk.

Tiszai halászléért 200 kilométerről is eljönnek

2020. december 16. 09:31

A tiszacsegei halászcsárda elődjét az 1900-as évek elején építették, mondhatnánk közkívánatára, a komppal átkelő éhes utazók részére, a helyi halászok pedig folyamatos ellátást biztosítottak a konyhának. Azóta igencsak sok víz lefolyt a Tiszán, a friss hal sem a csárda előtti folyóból kerül már az asztalra, de az egykori népszerűség mit sem változott.

Boralapú koktélok karácsonyra – egy próbát megérnek!

2023. december 3. 17:10

Szeretne boralapú téli, ünnepi ízű koktélokat kóstolni, vagy akár készíteni is? Akkor érdemes a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) színes, illatos kampányát figyelemmel követnie. A „Keverd és kóstold” kampányban ugyanis a boralapú koktélok kerültek fókuszba.