31℃ 20℃
június 19. Gyárfás, Romuald
Növénytermesztés

Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését

MTI

Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését, a berendezés kidolgozását csaknem 745 millió forint támogatás segíti.

Mindezt a Mertcontrol Hungary Kft. közölte az MTI-vel. A mezőgazdasági minőségellenőrzéssel és laboratóriumi szolgáltatásokkal foglalkozó társaság a Szegedi Tudományegyetemmel közösen teljesíti a 2026 végén záruló projektet, amely segíthet a gabonafélék minőségének javításában a beléjük kerülő növényi és gombatoxinok analizálásával. Ezek az anyagok veszélyesek lehetnek az egészségre, de ma még nincs a monitorozásukra hatékony technológia.

Az új berendezés roncsolásmentes vizsgálatot tesz lehetővé, a toxinanalízis eredményei pedig hozzájárulhatnak a legjobb növényvédelmi eljárások kiválasztásához. A várhatóan nemzetközi szinten is piacképes technológia integrálható lesz nagyobb termőterületek vizsgálatára alkalmas mezőgazdasági gépekhez, a fejlesztők applikációkat és adatértékelést támogató adatbázist is készítenek hozzá.

A projekt összköltsége a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapján közzétett pályázati ismertető szerint több mint 1,11 milliárd forint. A támogatást a 2024 májusában meghirdetett KKV Fókuszterületi Innovációs Program 50 milliárd forintos keretéből biztosították.

A Mertcontrol Hungary Kft. a nyilvános beszámolója alapján 2022-ben csaknem 2,78 milliárd forint, 2023-ban 3,76 milliárd forint bevétellel zárt, mindkét évben 1 milliárd forint körüli exportértékesítéssel. Nyereségük ez idő alatt 432 millió forintról 458 millió forintra nőtt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

Elkészült a tavaszi mezőgazdasági munkák állásáról szóló jelentés

2018. június 1. 11:56

A falugazdászok jelentései alapján május közepére csökkent a belvízzel borított területek nagysága, viszont a talajra juttatott peszticidek a csapadékhiány következtében nem mosódnak be a talajba, ami a hatékonyság csökkenését okozhatja.

Megtorpantak a nemzetközi élelmiszerárak októberben

2023. november 6. 15:10

Minimális – fél százalékos – csökkenéssel zárta az októbert az élelmiszerárakra vonatkozó nemzetközi index, egyedül a tejtermékek drágultak – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

2019. december 13. 13:47

Az élőállatok felvásárlási ára 16,7 százalékkal volt magasabb a tavaly októberinél, a szeptemberi 13,4 százalék után. A vágósertés mellett a vágómarha felvásárlási árának éves emelkedése is meglódult a szeptemberi 1,2 százalékosról 11,3 százalékosra.

Glutén: hasznos vagy káros a szervezetünk számára?

2023. november 27. 17:10

A gluténérzékenység – a hiedelmekkel ellentétben – bármely életkorban, bárkinél kialakulhat. S hogy a glutén hasznos vagy egyenesen káros a szervezetre nézve? Nos, lehet káros, és lehet egészséges is, de ez erősen egyénfüggő. Lássuk, miért!