Növénytermesztés
Növénytermesztés

Már 11,3 millió tonna búzát arattak le Romániában

Már 11,3 millió tonna búzát arattak le Romániában

Agrofórum Online

A bukaresti agrárminisztérium adatai szerint már 11,3 millió tonna búzát arattak le Romániában. Így a hazánkkal szomszédos országban 5,35 tonnára emelkedett a hektáronkénti termés a tavalyi 2,99 tonnáról, ez derült ki azokból az adatokból, amelyek az augusztus 16-ig terjedő időszakra vonatkoznak és a búza teljes termőterületének 98,5 százalékáról származó összesítéseket tükrözik.

A korábban vártaknak megfelelően a termés helyreállt az elmúlt években megszokott szintekre Romániában, amely az Európai Unió legnagyobb gabonaeladói közé tartozik Franciaországgal. Oroszországgal együtt aktív exportőr a Közel-Keletre, illetve Egyiptom is a fő vásárlók közé tartozik.

Gabonaszakértők szerint a jó termés segítheti az ország versenyképességét az új gazdálkodási évben, de sok múlik Oroszország piaci magatartásán.

Az eddigi termés potenciálisan mintegy 7,0 millió tonnás többletet eredményezhet az export számára, mivel Románia belföldi fogyasztása hagyományosan 2,5 és körülbelül 3 millió tonna között mozog.

A nemzetközi pályázat legalacsonyabb ajánlata az egyiptomi állami nyersanyag-felvásárló GASC tenderén a búza felvásárlására szerdán 294,99 dollár volt tonnánként a Fekete-tengertől induló olyan szállítással, amikor az eladó saját költségén juttatja el a kikötőbe a termést. Romániából származó búza is nyert a pályázaton – közölték a kereskedők.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dolgok, amikkel a civilek a gazdák agyára mennek

2024. július 23. 14:40

Sok gazda imádja a munkáját, de olykor a civilek megkeserítik az amúgy is stresszes napokat. Íme, néhány a jellemző bosszúságok közül.

Hígtrágya vagy fermentációs maradék: melyik jobb a földnek?

2024. július 23. 08:10

Svájci kutatók azt vizsgálták, hogy a biogázüzemekből kikerülő, fermentált biotrágyának változik-e a hatása a termőföldre.

Rosszabb a búzatermés a nedves időjárás miatt Franciaországban

2024. július 22. 14:10

A csapadékmentes őszi vetés és a nyirkos tavasz a nyugati országokban 2020 óta a legkisebb búzatermést eredményezheti Európában.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Drágult a búza, a kukorica és a szójabab is

2023. február 9. 06:10

A chicagói búza-, kukorica- és szójabab határidős jegyzésára szerdán erősödött, amit a dél-amerikai időjárási viszonyok is alátámasztanak.

Az angol búza vetésterülete 28 százalékkal nőtt

2021. augusztus 20. 10:36

A kedvezőbb időjárás lehetővé tette a gazdák számára, hogy ősszel többet vessenek, így visszatérnek a korábban várt szintekre a gabonafélék tekintetében Angliában.

A déli félteke kulcsfontosságú exportőreinél sújthatja a termést a szárazság

2023. szeptember 26. 06:10

Alapvetően áremelkedéssel indult a hét a terménypiacokon, a tengerentúlon és Európában is a repce árcsökkenése jelentette a kivételt.

A vártnál több búzát exportáltak az amerikaiak

2021. augusztus 24. 06:15

Európában egy tonna malmi búza 273,5 euróba került, ami 25 eurócentes plusz. A kukoricáért 215,75 eurót kértek tonnánként.