Növénytermesztés
Növénytermesztés

Mi értelme van a geometrikus szántásnak?

Mi értelme van a geometrikus szántásnak?

Agrofórum Online

Miközben lassan szitokszóvá válik idehaza (is) a szántás, addig vannak olyan helyek a Földön, ahol szinte ez az egyetlen módja a termőréteg megőrzésének.

Szántsunk vagy ne szántsunk? Néhány éve már jó pár magyar gazda is komolyan foglalkozik ezzel a kérdéssel, hiszen az okszerűtlen talajforgatás hátrányai egyre nyilvánvalóbbá válnak a klímaváltozás következtében.

A szántás ellenzői szerint a talajforgatás már csak egy rossz, berögzült szokás, egyébként elszegényedik tőle a talaj, sérül fizikai, biológiai és kémia értelemben egyaránt. Rengeteg levegőt juttatunk általa a talajba, ami a szerves anyag elégéséhez, ezáltal szén-dioxid- kibocsátáshoz vezet.

Nem így vélekednek a szántásról azok a gazdálkodók, akiknek nyilvánvaló érdekük fűződik a rendszeres talajforgatáshoz. Egy ausztrál farmer például hatalmas geometrikus mintázatokat „rajzol” a tábláira az ekével, a helyi sajtó pedig ahhoz hasonlítja az eljárását, mintha gigászi léptékben végezne foltvarrást.

A kontinensnyi ország déli részén gazdálkodó Brian Fischer még a felmenőitől tanulta ezt a „trükköt”, mert tapasztalataik szerint a csigavonalszerű szántással kiválóan tudnak védekezni a talajerózió ellen.

(Fotó: Brian Fischer)

A farmer édesapja már 1944-ben alkalmazta ezt a technikát, és nagyon valószínű, hogy ő is öregebb gazdáktól leste el. Fischer szerint több napba is beletelik a geometrikus mintázatok kialakítása, ám megéri a fáradozást, hiszen ezek az alakzatok megvédik a föld felszínét, fújjon bármilyen irányból a szél.

Így az arrafelé gyakori bozóttüzek terjedése is megállítható. A gazda állítja, hogy ezzel a módszerrel mintegy 15 centiméternyi termőréteget sikerült megőriznie a földjein.

(Vezérkép: OpenClipart-Vectors/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tápanyagok segítenek a növényeknek legyőzni a hőséget

2024. június 21. 11:40

A globális felmelegedés hatására a növények gyorsabban nőnek. Emiatt több nitrogénre és foszforra van szükségük.

Aratnak Békésben, a repcével gond van, az árpával viszont elégedettek

2024. június 20. 08:40

Jelenleg Békésben az őszi árpa az aratás végéhez közelítve hektáronként 5–7 tonnás termésmennyiségekkel örvendezteti meg a gazdákat.

Búza: csalódást okozó év várható Franciaországban

2024. június 19. 10:10

Nehéz megjósolni a várható hozamot, miután az eső miatti vetésátütemezés nagyon változatossá tette a terméskörülményeket.

Itt vannak a legjobb magyarországi kukorica-, búza- és repcefajták

2024. június 18. 08:40

A NAK a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint, hangsúlyozva, hogy azokon kívül is számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére.

Repcevetést megelőző talajmunkák – Forgatás nélküli talajművelés, magágykészítés

2019. július 26. 04:36

A korábbi évtizedek tévhitei szerint elegendő 5-7 évente lazítani a talajt. Napjainkban már tudjuk, akár évente is szükséges lehet a lazító használata – észszerűen alkalmazva. A lazítókat korábban elmunkáló elem nélkül üzemeltették, így a nyitva hagyott, rögös felszínen keresztül elpárolgott a talajnedvesség.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 5.

2022. március 29. 04:36

A sorozat ötödik fejezetében a talajművelő gép kategória döntőseit (Kuhn Multi-Leader XT eke, Amazone Cobra kultivátor, Kverneland 2300 S Variomat eke), de elsősorban a győztesét mutatjuk be.

Nincs jövője a magyar növénytermesztésnek a jelenlegi módszerekkel

2023. december 15. 08:10

Ki kellene vezetni a szántást a mezőgazdasági gyakorlatból, a nyári szántást pedig egyenesen be kellene tiltani – hívta fel a figyelmet Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában december 10-én.

A szántás mellett igen kevés érvet sorakoztathatunk fel – interjú Dr. Gyuricza Csabával

2023. október 13. 14:10

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora lapunk számára adott interjújában feltárta meglátásait, többek között a jelenleg uralkodó talajművelési gyakorlat kapcsán.