Növénytermesztés

Nyitottak a magyarok a vegán húshelyettesítő termékekre

PÁPAI HÚS KFT. Sajtóközlemény

A magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, sőt, 5 százalék rendszeresen fogyasztja is – derül ki a Pápai Hús Kft. által a témában készített, reprezentatív kutatásából. A válaszok alapján az emberek igen nyitottak ezekre a termékekre, mert azok csaknem fele, akik még sosem próbáltak ilyeneket, valószínűleg vagy biztosan megkóstolnának vegán húshelyettesítő termékeket. A készítmények ízletességét bizonyítja, hogy a „kóstolók” 52 százaléka bátran lemondana a húsfogyasztásról ezekért cserébe.

Magyarországon minden ötödik ember követ valamilyen diétát, vegetáriánusnak a diétázók 16 százaléka vallja magát, 4 százaléka pedig vegánnak – mutat rá a Pápai Hús Kft. 2022. szeptemberében végzett reprezentatív, online kérdőíves kutatása. A felmérésből kiderül, minél fiatalabb valaki, annál jellemzőbb a vegán húshelyettesítő, vegetáriánus és szójatartalmú ételek fogyasztása. Azok aránya, akik egyáltalán nem fogyasztanak húst, közel 5 százalékra tehető, ők elsősorban az állatok védelmére és a környezettudatosságra hivatkoznak döntésük kapcsán.

Az eredmények azért azt mutatják, hogy a magyarok bizony komoly húsfogyasztók. Az emberek több mint kétharmadának hetente többször kerül az asztalára hús, legnagyobb arányban (66%) fehér húsokra esik a választás, vörös húst valamivel ritkábban (39%) eszünk. Az idősebb korosztály ebből a szempontból nagyevő, az 50-65 év közöttieknél ugyanis kimagasló a heti húsfogyasztás aránya, a legritkábban a 18-29 év közöttiek esznek ilyen élelmiszert. A megkérdezettek 43 százaléka szokott húsmentes napot tartani, legtöbben anyagi megfontolásból, míg mások egészségügyi és környezettudatossági okból döntenek az alkalmi diéta mellett.

Csábítóak a piacon fellelhető vegán húshelyettesítő termékek

A vegán húshelyettesítő készítmények ismertsége lényegében általánosnak mondható a magyarok körében, hiszen 10-ből 9-en már tudnak ezekről, sőt, minden harmadik ember kóstolt ilyen jellegű terméket, 5 százalék pedig rendszeresen fogyasztja ezeket. Azok között, akik kipróbálták a növényi alapú készítményeket, legtöbben vegán burger pogácsát (52%), vegán húshelyettesítő golyót (44%) és vegán virslit (36%) kóstoltak. Felvágottat vagy szalámit, kolbászt minden negyedik személy próbált már.

Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy talán még a vártnál is nagyobb a nyitottság a lakosság körében a vegán élelmiszerek iránt. Ez biztosan fakad a kíváncsiságból is, de abból is, amit mi, a Pápai Húsnál is érzékelünk, hogy egyre tudatosabbak a hazai vásárlók. Nemcsak a minőségre, hanem arra is egyre többet figyelnek, hogy a táplálkozásuk esetében is minél alacsonyabb legyen az ökológiai lábnyomuk. E mellett azt is tapasztaljuk, hogy a fogyasztói igények igen magasak ebben a kategóriában is, kifejezetten ízletes, tápláló termékeket keresnek, amellyel, ha úgy adódik, bárkit meg tudnak kínálni, ha vendég érkezik hozzájuk

– hangsúlyozta Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője.

A húspótló termékek megítélése kifejezetten jónak mondható, a többség ugyanis kóstolt már olyan változatot, amit ízletesnek talált. Az pedig igen magas aránynak tekinthető, hogy a megkérdezettek több mint 20 százalékának eddig mindegyik újdonság ízlett, csaknem 40 százalék pedig a kóstolt készítmények döntő részét finomnak tartotta. Sokan olyannyira jóízűnek mondták a megkóstolt vegán húshelyettesítő termékeket, hogy el tudják képzelni az ezekre való áttérést: a felmérés szerint minden második „kóstoló” helyettesítené az állati húst vegán húshelyettesítő termékekkel.

Az újdonságra való igény a vegán húshelyettesítő terméket fogyasztóknál igen jellemző. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak ilyen készítményt, illetve kóstoltak már ilyet, nagyobb valószínűséggel próbálnának ki új élelmiszert, és jobban figyelnek a minőségi alapanyagokra.

A kutatás szerint azok is igen nyitottak a vegán húshelyettesítő termékre, akik még egyáltalán nem próbálták ezeket, csak hallottak róluk. Ezeknek az embereknek csaknem fele (46%) ugyanis azt jelezte, hogy mindenképpen tenne egy próbát.

Környezettudatossági, egészségügyi és anyagi okok miatt döntenének az életmódváltás mellett

A kutatás szerint a fiatalok és a felsőfokú végzettségűek a leginkább nyitottak a húskészítmények elhagyására, illetve azok csökkentésére. Akik már ezt az életmódot követik, azokat elsősorban az állatok védelme, a környezettudatosság, vagyis fenntarthatósági megfontolások motiválják. Azok körében, akik a húsmentes életmódot tervezik, közel 60 százalék egészségügyi okokat jelölt meg, míg az anyagi megfontolást, vagyis a spórolást a válaszadók (43%) emelte ki.

A kutatás rámutat, hogy általánosságban egyre több embernél jelenik meg és válik fontosabbá a környezettudatosabb és egészségesebb életmód felé való elmozdulás. A megkérdezettek 40 százaléka figyel arra, hogy kevesebb szemetet termeljen az élelmiszerek fogyasztásával. A minőségi alapanyagokra közel 40 százalék figyel, minden harmadik személy meg is nézi vásárláskor az összetevőket, emellett az egészséges termékekre vonatkozó árprémiumot minden negyedik személy hajlandó megfizetni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elkeserítő: 3,3 tonnás kukoricák is születtek idén Magyarországon

2024. november 15. 16:10

Az idei aszály a kukorica esetében is okozott terméskiesést, a hektáronkénti hozamok csökkentek a korábbi évekkel összevetve.

Kényelmetlenné vált a brazil szójabab a gigacég számára

2024. november 8. 12:10

Brazília vezet a világon az esőerdők pusztításában, bár az erdőirtások aránya az Amazonas dzsungelében több mint felére esett vissza.

Új módszer a drénvízzel kimosódó foszfor újrafelhasználására

2024. november 7. 09:40

Fenntartható, megfizethető bioszénpellettel csökkenthető a mezőgazdasági üzemek foszforszennyezése. Sőt, a foszfor visszajuttatható a földekre.

Holdtalajban termesztett mustárnövények hoztak életképes magokat

2024. november 1. 14:10

Szenzáció a MATE kutatóitól: nemcsak egészséges mustárnövényt, hanem egészséges magokat is termesztettek a Holdról származó talajban.

Ausztriában is hódít az egészséges német zabkása

2024. április 3. 11:10

A Haferkater zabkásamárka megnyitotta első osztrák üzletét a bécsi repülőtéren. Az új helyen az egészséges zabkása, a zabos rizses tálak, kenyerek kaphatók nagy választékban.

Mert nem csak a húsevőké a töltött káposzta - 3. rész

2021. május 1. 04:36

Van-e élet hús nélkül, vagyis létezik-e a hús nélküli töltött káposzta. Azt gondolom, nem árulok el titkot, ha azt mondom van. Lássunk néhány ínycsiklandozó receptet!

Így kerülhetjük el vegán ételeknél a baktériumok okozta megbetegedéseket

2023. november 27. 13:40

Nem titkolom, kimondottan rajongok a Szupermenta (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tesztjeiért. Egyrészt azért, mert valóban mindenre kiterjedő, másrészről pedig határozottan értékelem azt, hogy mint fogyasztónak védik az érdekeimet. Így, mivel magam is szívesen rendelek vegán ételeket, örömmel üdvözöltem, hogy legutóbb ezt a területet vették – mikroszkóp alatt is – szemügyre.

Vegán termékekkel nyerte el az Inno d’Ort a Pápai Hús

2021. április 29. 11:45

Elnyerte az Inno d’Or – Év Innovációja 2021 díjat vegán termékcsaládjával a Pápai Hús. A cég a nagy hazai húsipari társaságok közül egyedüliként vágott bele a vegán gyártásba, és sorozatban fejleszti ki az újabb és újabb húsmentes termékeit.