24℃ 12℃
április 30. Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz
Növénytermesztés

Paradicsomlevél, gomba és rovar, mint fehérjeforrás?

Agrofórum Online

A Wageningen Egyetem (WUR) kutatói új, a fenntartható és körforgásos gazdálkodásba beilleszthető fehérjeforrások feltárásán fáradoznak. A paradicsomlevél, gomba és egyes rovarfajok remek alapot képezhetnek az új fehérjehelyettesítő készítményeknek.

A mód, ahogy napjainkban fehérjét állítunk elő, és ahogy azt elfogyasszuk, nem fenntartható, főleg az ilen termékek iránti igény növekedésével. A proteinforrások megváltoztatása elengedhetetlen ahhoz, hogy fenntartható táplálkozást folytathassunk a jövőben. A WUR törekvései arra irányulnak, hogy a már létező, és éppen felfutó fehérjeforrások elérhetőségét, elfogadottságát, és sokszínűségét felfuttassa.

Jöjjön néhány lehetőség:

Paradicsomlevél-protein

A paradicsomlevél fehérjéinek legalább negyedét az úgynevezett rubiszko enzim képezi, amely elengedhetetlen a légköri CO2 megkötéséhez. Mivel a fehérje szabad formában van jelen, így könnyedén kivonható a levélből. A paradicsomlevél egyetlen hátránya, hogy bizonyos toxinokat is tartalmaz. A rubiszko könnyedén gél állagúvá alakítható, amely bizonyos növényi alapú ételek szénhidrátmentes állagjavítására tökéletesen alkalmassá teszi ezt a magas táplálkozási értékű összetevőt. Ugyanakkor a kivonási módszer meglehetősen költséges, emiatt egyelőre nem kelhet versenyre a szójafehérjével, arról nem is beszélve, hogy a színtelen céltermék előállítása igen veszteséges, már ami a mennyiséget illeti. Marieke Bruins, az egyetem proteintechnológiai vezető kutatója szerint keresik a módszer kiterjesztésének lehetőségeit más növényfajok, illetve céltermékek (például csomagolóanyagok) esetében is.

Gombafehérje

Másik alternatíva lehet mindennapi fehérjeadagunk jövőbeni színesítésére a kalapos gombák által képzett gombafonalak szövedéke, vagyis micéliuma is, amely kapcsán eddig nem sok kutatás látott napvilágot. A wur.nl szerint ezek a gombák képesek arra, hogy lignocellulózon tenyésszenek, ami a világ egyik legjelentősebb megújuló biomasszatípusa. A kutatók 60 ehető kalapos gomba faj fejlődését vizsgálták a legváltozatosabb termesztőközegeken. A gombák számos kedvező vegyületet termelnek, úgy mint szabad aminosavakat, immunrendszert stimuláló vegyületeket, rostokat, B és D vitaminokat.

A fehérjealternatívák kapcsán érdekes megemlíteni a társadalom befogadó képességét az új termékekre nézve: fontos a tájékoztatás, és a fenntarthatósági törekvések megláttatása, ami más élelmiszerforrások (félelemmentes) vásárlására ösztönözheti a fogyasztót.

A gomba egyébként nem szerepel a köztudat magas fehérjetartalmú ételeinek polcán, mivel rendkívül magas a víztartalma, és szárazanyag-tartalomra vetített fehérjearánya rendkívül alacsony, pláne, ha a csirkemell fehérjemennyiségével próbáljuk versenyeztetni.

De rovarból is?

Az egyes rovarfajok különböző szerves maradékokon megoldható tenyésztése miatt, az állat- és humánélelmezési potenciálja is igen magas. Mivel az egyes rovarfajok fehérjetartalomra, testtömegre vonatkozó nemesítése lehetséges, így a jövőbeli élelmiszeripari hasznosításuk is izgalmas mélységeket rejt. A kutatók számítógépes szimuláció segítségével azt is vizsgálták, hogy mi történne, ha valóban szelektálnánk ezekre a tulajdonságokra nézve a rovarállományokat. Az eddigi eredmények ígéretesek, kiváltképp a fekete katonalégy (Hermetia illucens) kapcsán végzett vizsgálatok szerint.

Az új uniós szabályozásnak köszönhetően a rovarfehérje már felhasználható a sertés- és szárnyasok takarmányozásában. Egyes rovartermékek emberi fogyasztásra is engedélyt kaptak.

Élnek olyan korlátozások is, melyek a tenyésztés alapjául szolgáló maradékok tisztaságára vonatkoznak. A célkitűzés az, hogy olyan melléktermékeken (például trágyán) történjen a rovarnevelés, amely emberi, és állati fogyasztásra is alkalmatlan. A jelenlegi jogszabályok azonban ezt még nem teszik lehetővé, de ha a jövőben ez megváltozik, úgy egy igazi körforgásos rendszer valósulhatna meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Segítség a mikotoxinok elleni védekezéshez - új kiadvány

2025. április 9. 16:10

A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése” című kötet bemutatja azokat az agronómiai és tárolási gyakorlatokat, amelyekkel mérsékelhető a mikotoxinszint a terményben.

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

2025. április 1. 16:10

A tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.

Bővülő lehetőségek a rovarok felhasználhatóságában

2018. február 26. 14:29

Napjainkban egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltására.

Burgonyafehérje mint alternatíva

2021. július 27. 07:37

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.