Agrárközélet
Agrárközélet

BASF: a fenntarthatósági átállásnak meg kell történnie

BASF: a fenntarthatósági átállásnak meg kell történnie

BASF

BASF kutatási sajtótájékoztatójának lényeges mondanivalója volt, hogy a fenntarthatóság már a kutatástól szerepet játszik.

A vegyipar az innovatív eljárásaival és termékeivel jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A BASF kutatói már most is komoly szerepet játszanak abban, hogy a fenntarthatósági átállás valóban megtörténjen. Dr. Melanie Maas-Brunner, a BASF SE igazgatótanácsának tagja és technológiai igazgatója, valamint a BASF tudósai a BASF mobilitással és mezőgazdasággal kapcsolatos fejlesztései sorába tartozó legújabb innovációkra mutattak be példákat (pl. innovatív hűtőfolyadékok elektromos autókhoz, vagy új precíziós kijuttatási technológiák a mezőgazdaságban) a vállalat kutatási sajtókonferenciáján.

„A fenntarthatóság irányába mutató átállás már a kutatási szakaszban veszi kezdetét” – mondta Melanie Maas-Brunner. A BASF e téren nagyon jó pozíciót vívott ki magának, és a globális szinten vett mintegy 10 000 munkavállalójával egyedülálló kutatási-fejlesztési struktúrával rendelkezik. „Ahhoz, hogy az átállással szemben álló kihívásokat még gyorsabban leküzdjük és hosszú távon sikeresek legyünk, tovább kell erősítenünk az ügyfelekhez való közelségünket és ki kell használnunk a Know-how Verbund előnyeit” – tette hozzá Maas-Brunner. Ezért a vállalat a következő évben világszerte átszervezi kutatási tevékenységeit. Az üzleti vonatkozású kutatási egységek, amelyek eddig a három kutatási részleghez tartoztak, az operatív részlegekbe fognak beolvadni, így még jobban tudnak majd az ügyfelek igényeihez igazodni. A BASF a jövőben a több üzletágat is átfogó kutatási tevékenységeket egyetlen, globális jelenléttel rendelkező központi kutatási részlegben fogja összefogni.

A BASF nagyszabású fenntarthatósági célokat tűzött ki maga elé. A vállalat tovább kívánja gyorsítani a CO2-mentes eljárások és a körforgásos gazdaság fejlesztését, valamint a digitalizáció kiterjesztését. Ezen túlmenően a BASF a nagyobb fokú fenntarthatóság felé történő átállásban is támogatja ügyfeleit. A BASF összesen mintegy 2 milliárd eurót költött kutatás-fejlesztésre 2020-ban.

Fokozott biztonság az e-mobilitásban

A közlekedési ágazat a globális CO2-kibocsátás jelentős részéért felelős. Az emobilitásra való áttérés azonban csökkentheti ezeket a kibocsátásokat. Ennek sikeréhez innovációkra van szükség, így például le kell rövidíteni az akkumulátorok töltési idejét, növelni kell a biztonságot, az elektromos járművek gyártási folyamatait pedig fenntarthatóbbá és hatékonyabbá kell tenni.

A vegyipar kulcsszerepet fog ebben játszani: Egy elektromos jármű lényegesen több vegyi anyagot tartalmaz, mint egy belsőégésű motorral felszerelt jármű. Ennek az az oka, hogy az elektromos járművekben a módosított hajtáslánc miatt számos egyéb alkatrész is eltérő. A BASF kutatás-fejlesztési részlege folyamatosan dolgozik az elektromos járművekbe szánt innovatív termékek (például akkumulátoranyagok, nagy teljesítményű műanyagok, módosított hűtőfolyadékok és újfajta bevonatok) kifejlesztésén.

A műanyagok például jelentősen hozzájárulnak az elektromos járművek biztonságához. Példának okáért – hővezető ragasztóanyagként – erős ütésvédelem és biztonságos áramelosztás kivitelezéséhez, valamint nagyfeszültségű alkatrészek és csatlakozók színkódolásához használják a műanyagokat.

A Glysantin® termékcsaládban újonnan kifejlesztett hűtőfolyadék a BASF egy másik olyan terméke, amely tovább fokozza az elektromos járművek biztonságát. Újfajta összetételének köszönhetően rendkívül alacsony az elektromos vezetőképessége. Ez azt jelenti, hogy ha az akkumulátor megsérül, például egy balesetben, a BASF új terméke nem lép reakcióba az akkumulátor nagyfeszültségű alkatrészeivel. Ugyanakkor a Glysantin® ElectrifiedTM megbízható korrózióvédelmet nyújt az elektromos járművek hűtőrendszerében.

A BASF kutatói különböző digitális módszerek segítségével kifejlesztették a CathoGuard® katódos elektrobevonat (e-bevonat) új változatát is, amit kifejezetten az elektromobilitás követelményeinek megfelelően terveztek. Ez alacsonyabb hőmérsékleteken történő felhordást tesz lehetővé, így a termék változatlan tulajdonságai mellett csökkenti a CO2-kibocsátást. A technológia emellett a szokásos fenntarthatósági előírásoknak is megfelel, mivel ón- és veszélyes légszennyező anyagoktól mentes, és csak csekély mértékben tartalmaz illékony szerves vegyületeket.

Innovációk a fenntartható mezőgazdaságért

A BASF kutatórészlege a fenntartható mezőgazdaságot szolgáló megoldásokon is dolgozik. A gazdálkodóknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük: a 2050-re 10 milliárdra növekvő világnépesség élelmezése, az éghajlatváltozás okozta változó időjárási körülmények, biztonságos és hatékony növényvédelem és gyomirtás – növekvő rezisztencia, valamint korlátozott természeti erőforrások és termőföldek közepette. Ezért sürgősen szükség van innovációra, például az új vetőmagoktól és tulajdonságoktól kezdve az újfajta növényvédő szereken át a digitális alkalmazásokig.

A búza a világ egyik legfontosabb gabonafajtája, mennyisége meghaladja az évi 770 millió tonnát. A búza terméshozamát az elkövetkező években jelentősen növelni kell. Ezt a célt a korlátozott termőterület és az éghajlatváltozás okozta terméskiesések miatt nehezebb lesz elérni. A BASF egy globálisan irányított, de helyi igényekre szabott nemesítési program segítségével olyan új hibridbúzát fejleszt ki, ami a megnövelendő terméshozam és a jobb minőség, valamint a betegségekkel és rovarokkal szembeni ellenállóképesség érdekében hozzáadott értéket képviselő tulajdonságokkal rendelkezik. A BASF kutatói a legfontosabb búzatermesztő régiókból származó változatos genetikai állomány felhasználásával a genetikailag eltérő szülői vonalakból választják ki a legjobb növényi tulajdonságokat. Ezzel a vállalat – a termésstabilitást és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni jobb ellenálló képességet szem előtt tartva – a termelők és a partnerek igényeit a teljes értéklánc mentén tudja kielégíteni.

A BASF a növénytermesztés optimalizálása érdekében egy olyan intelligens növénymodellező platformot fejlesztett ki, amely folyamatos adatelemzésen alapuló pontos agronómiai ajánlásokkal tud szolgálni. Ez a platform a gazdasági, biológiai és fenntarthatósági paraméterek figyelembevételével digitális agronómiai tanácsadást nyújt a gazdálkodóknak, ezzel utat nyit nekik a hatékony és környezetbarát növénytermesztéshez. A platform adatait a xarvio® Digitális Gazdálkodási Megoldások különböző termékei használják. Például a Bosch-sal közösen kifejlesztett Smart Spraying okos permetezési rendszer esetében a szakemberek az adatokat csúcstechnológiás kameraérzékelőkkel és szoftverrel párosítják, hogy a gyomirtó szereket – foltkezelés keretében – csak ott juttassák ki a gyomokra, ahol azokra valóban szükség van. A szántóföldi kísérletek arra mutattak rá, hogy ez a kombinált technológiai megoldás akár
70%-kal is csökkentheti a felhasznált gyomirtó szer mennyiségét. Ez jelentős mértékben hozzájárul a környezetvédelemhez, ugyanakkor pénzügyi előnyökkel is jár a gazdálkodóknak.

A kutatás tervezésében bekövetkezett változások – a szekvenciális kutatásról a párhuzamos kutatásra való áttérés – szintén úttörő megközelítést jelentenek a fenntartható innovációk szempontjából. Ezzel a módszertannal a termékek és alkalmazások fejlesztése már a kezdetektől fogva holisztikus alapokon nyugszik, a fenntarthatósági szempontok már a korai K+F szakaszokban is beépülnek az eljárásba. A BASF ezzel a módszerrel sikeresen fejlesztette ki új gombaölő szerét, a Revysol®-t. Ez a – triazolok kémiai osztályába tartozó – hatóanyag hathatós biológiai teljesítményt mutat számos fontos gombabetegséggel szemben. Ugyanakkor a biztonságos és környezetbarát alkalmazás minden követelményének is megfelel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán

2024. június 12. 16:40

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon.

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

2024. június 8. 16:10

A pókok, bár nem mindig látjuk őket szépnek, nagyon hasznos rovarok mind az ökoszisztéma, mind az emberek mindennapi élete szempontjából.

Kiderült, miért kerülik a gazdálkodók a digitális megoldásokat

2024. június 7. 07:10

A német termelők 79%-a nagy lehetőséget lát a digitális megoldásokban. Ám a technológiák ára, a képzés hiánya, a bürokrácia elbizonytalanítja őket.

Hamarosan indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

2024. június 5. 10:10

A 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező fiatalok június 17-től regisztrálhatnak.

Kémiai kísérletek otthon – Webalkalmazás iskolásoknak

2022. július 21. 12:03

A BASF magyarországi vállalata oktatási célú ingyenes webalkalmazást indított valós kémiai kísérletek otthoni elvégzéséhez.

Az Amazone bemutatja az UX 5201 SmartSprayer permetezőgépet

2021. május 8. 07:36

Az integrált SmartSprayer megoldás előnye annak pontossága a műholdakkal és drónokkal szemben, mivel milliméteres pontossággal ismeri fel a növényeket, és lehetővé teszi a valós idejű beavatkozást.

Zöld utat kapott a dicamba az Egyesült Államokban

2020. október 29. 07:06

A döntés pozitív a Bayer és a BASF számára is, hiszen mindkét cég állít elő ilyen hatóanyag tartalmú szereket, így azok továbbra is a piacon maradhatnak.

Az agrártermékek iránti magasabb kereslet mentette meg a BASF negyedévét

2019. október 25. 04:38

A befektetők jól fogadták a BASF gyorsjelentését, az árfolyam 2,5 százalékkal 69,5 euróig emelkedett a frankfurti tőzsdén.