Növénytermesztés
Növénytermesztés

Parlagfű: magas a pollenkoncentráció, a tetőzés még hátra van

Parlagfű: magas a pollenkoncentráció, a tetőzés még hátra van

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Az előző évekhez képpest kissé késve, de elkezdődött a parlagfű tömeges virágzása. A kedvező időjárás miatt a parlagfű pollen mennyisége pár nap alatt többszörösen meghaladta az allergiás tüneteket okozó koncentrációt.

A legnagyobb koncentrációt a Tiszántúlon mértek, ahol vélhetően a száraz időjárás miatt a pollen nagy mennyiségben került a levegőbe – nem mosódott ki a csapadékkal -, illetve az őshonos vegetáció elnyomó képessége csökkent, ezért a parlagfű növekedését nem korlátozta. Az előző évkehez hasonlóan a növény életformájából, biológiájából adódóan szeptember elejére tehető a virágzás, pollenszóródás csúcsa.

A szántóföldi kultúrák közül a napraforgó- és kukorica-állományok gyomelnyomó képessége még jónak mondható, de a táblaszegélyeken, a parlagfű tömegesen előfordul, virágzik. A napraforgó érése az elmúlt napok meleg időjárása miatt felgyorsult, melynek hatására elkezdték az állományok deszikkálását, érésgyorsítását, ami csökkenteni fogja a parlagfűvel fertőzött területek, táblaszélek nagyságát. A dűlőutakat illetően továbbra is rossz a helyzet, sok helyen méteres parlagfű szegélyezi azokat.

A gabona- és a repcetarlókat illetően helyenként nagyon rossz a helyzet, felfoghatatlan, hogy nagyon sok helyen még mindig gyomosak. Ebben a száraz időjárásban a gazdák megfeledkeztek a tarló ápolásról, ami a gyomirtáson túl a talajok vízkészletének a megőrzését is elősegíti.

 A közterületeken továbbra is nagyon változatos a kép, a frekventált helyek (az augusztus 20. ünnepségek miatt) szépen le vannak kaszálva, de a félreeső helyeken a több hete elvégzett kaszálások óta burjánzik, virágzik a parlagfű. A közúthálózatnál a kaszálások terén észlelhető a nyári szabadságolási időszak, itt-ott már a kaszált parlagfű újra megnőtt, a gyomirtott szegélyek azonban  még mindig gyommentesek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztály elektronikus felületén adott tájékoztatása lapján, a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén jellemzően magas, de helyenként (Miskolc, Szeged, Budapest) az elmúlt napokban nagyon magas koncentrációt mértek.

A tavalyi évhez képpest a pollenkoncentráció magasabb illetve hírtelen ugrott meg, ami a júliusi csapadékos időjárást követő augusztusi száraz meleg időjárásnak köszönhető.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidtávú előrejelzése alapján az elkövetkező napok időjárása jellemzően száraz, meleg szeles lesz, helyenként kialakuló helyi zivatarokkal tarkítva. Az elkövetkezendő napokra jellemző lesz a nappali 30 ̊C közeli hőmérséklet és a hűvös 15-20 ̊C éjszakai hőmérséklet, ami miatt intenzív harmatképződésre kell számítani. A prognosztizált időjárás nagyon kedvező lesz a parlagfű virágzása, pollenszóródása szempontjából, a kora reggeli harmat a virágok pollenszórását a meleg szeles nappalok a pollen légkörbe jutását nagyban elősegítik.

Az előrejelzések alapján elkövetkezendő időszak időjárása kedvez a parlagfű virágzásának ezért, továbbra is a lakott területek közelében levő fejlett virágzó, újrasarjadó virágzás közeli állapotban levő parlagfű elleni védekezésre kell hangsúlyt fektetni.

A gabona tarlók továbbra is kiemelt figyelmet követelnek, mivel nem megfelelő tarlóápolás esetén jelentős felülettel járulnak hozzá a parlagfű pollenterheléshez.

 Nagyon fontos a dűlő utak a táblaszélek folyamatos karbantartása is, mivel fejlett parlagfű ott évek óta rendszeresen nagy mennyiségben fordul elő.

 A kaszálások szakszerű, rendszeres elvégzése továbbra is a legfontosabb feladat, mert a parlagfű gyors regenerálódása, újrahajtása várható.

Nagyon sok hazai növényfajta alkalmazkodik jól a trópusi körülményekhez

2019. november 19. 14:24

Nigériában két magyar kukoricafajta elismerést is kapott, mert a hozamuk a többszöröse a helyi fajtáknak.

Majdnem nyolcmillió tonna az idei kukoricatermés

2019. november 14. 13:36

A betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97%-os, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött.

A november a precíziós növénytermesztés hónapja az AXIÁL-nál

2019. november 13. 15:47

Novemberben több precíziós növénytermesztéssel foglalkozó esemény megrendezésére került sor az AXIÁL Kft.-nél.

A tárolóknak csak a fele alkalmas a gabona szabványos raktározására

2019. november 8. 05:47

A tapasztalatok alapján az év eleji készletek ellenőrzésekor a mennyiségek több mint felénél található valamilyen minőségi probléma.

A parlagfű pollenszórása már okozhat allergiás tüneteket

2019. július 29. 08:06

A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján szeptember első felében várható.

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

2018. május 22. 11:16

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is jó feltételeket teremtenek.

Parlagfű elleni vizsgálatok levél alá történő permetezési technikával, napraforgóban

2018. október 9. 14:41

A levél alá történő permetezési technika régóta ismert, az 1960-1970-es években alkalmazták tág térállású kultúrákban az alapkezelések hibáinak korrigálására. Ennek, a csaknem elfeledett alkalmazási módnak az újraértelmezését a térinformatikával támogatott módszerek teszik lehetővé, melyek segítségével elkerülhetők a fitotoxikus káresetek.

Már nincs türelmi idő a parlagfű kötelező irtására

2019. augusztus 15. 11:44

Ettől az évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.