Növénytermesztés

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

Agrofórum Online

A Kínai Agrártudományi Akadémia (CAAS) tudósaiból álló kutatócsoport a közelmúltban jelentette be, hogy sikerrel termesztettek egy olyan rizsfajtát, amelynek tenyészidejét a felére csökkentették.

A kísérlet célja az volt, hogy egy hagyományos rizsfajtát, amelynek növekedési ciklusát korábban a felére csökkentették, termesszenek egy sivatagi üvegházban, Hotanban, az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régióban.

Sivatagban, üvegházban, talaj nélkül

„A szaporítást idén februárban kezdtük el. A talaj nélküli termesztéses módszerrel a rizs betakarítása mindössze 60 napot vett igénybe” – nyilatkozta Wang Sen, a CAAS Városi Mezőgazdasági Intézetének (IUA) tudományos munkatársa.

Kína a rizstermesztés szülőhazája, itt termesztették először. Az eredmények értékeléséhez nem árt tudni, hogy a hagyományos gazdálkodási módszerekkel a rizs éréséhez Kína legjobb rizstermő területein is átlagosan 120-150 napra van szükség, tehát hatalmas lépést történt a mezőgazdaság történetében.

2021-ben sikerült a technológiai áttörés

2021-ben Yang Qichang, az IUA vezető tudósának és csapatának sikerült a felére csökkenteni a rizs növekedési ciklusát a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, Csengtuban található gazdaságban. Olyan technológiai áttörést értek el ezzel, amely lehetővé teszi, hogy a rizst egész évben lehessen termeszteni, anélkül hogy a szezonális hatások korlátokat szabnának a termesztésnek.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9628946/chinese-scientists-succeed-in-speed-rice-breeding-in-desert-greenhouses/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

1000 munkaórát tett idén egy fiatal lány a kombájnjába, őrült dologra vállalkozott

2025. december 27. 16:10

Képtelenség eldönteni, hogy őrült kalandba vagy jól átgondolt vállalkozásba fogott-e egy fiatal gazdalány Amerikában.

Millió hibát elkövethetünk a komposzttea elkészítésekor, felsoroljuk, mire érdemes ügyelni

2025. december 23. 09:10

A komposzt és a komposzttea tulajdonságaiban alapvető különbségek vannak, érdemes ezt figyelembe venni, különben kárt okozhatunk a kertünkben, növényeinkben.

Decemberben aratják az árpát, ez a legnagyobb fricska a természettől

2025. december 20. 09:10

A klímaváltozás újabb érdekes következménye, hogy a kísérletezéstől nem félő gazdaságok jelentősen kibővíthetik a másodvetésű növények körét.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Töltött káposzta: a magyar gasztronómia ikonikus fogása - 1. rész

2021. április 10. 03:36

Itt az idő, teret kell szentelnünk annak az ételnek, amely idehaza nem is egyszerűen csak egy étel, hiszen sokan a nemzeti öndefiníciónk egyik alappilléreként is tekintenek rá: a töltött káposztának.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (II. rész)

2020. május 12. 05:37

A rizskombájnok felépítése eltér a hagyományos gabonakombájnoknál megszokott formától. A vágószerkezet általában vertikális kivitelű, de egyes gyártók készítenek vízszintes vágóasztalt is.

A növények szárazságtűrésében fontos szerepet játszó géneket fedeztek fel

2021. június 27. 14:44

Az elmúlt évtized során a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik.

A takarmánybúza ára sokat csökkent Európában

2020. május 4. 08:02

Európában múlt héten a mínuszok domináltak gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül csak a repce ára ment felfelé.