Növénytermesztés
Növénytermesztés

Súlyos károkat szenvedett az őszi káposztarepce Békésben

Súlyos károkat szenvedett az őszi káposztarepce Békésben

Agrofórum Online

Az őszi búzát, őszi árpát és a tritikálét a vártnál kisebb mértékű, az őszi káposztarepcét azonban jelentős fagykár érte Békés megyében - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke az MTI-nek.

Kulcsár László közölte: az előzetes becslések szerint a gabonaféléknek mindössze 1-2 százaléka fagyott el. A fagykár elsősorban a mélyen fekvő területeken következett be, amelyeken a tél végén hosszan állt a belvíz.  Az őszi búza a becslések szerint 93 500 hektárból 935 hektáron pusztult ki, őszi árpát 20 500 hektáron vetettek, 210 hektáron pusztult el a növény.

Nagyobb károsodás érte a 22 800 hektáron vetett őszi káposztarepcét a megyében, a területek 15-20 százalékán, körülbelül 3400 hektáron fagyott ki a növény, de néhány gazdálkodónál 50 százalékos a kár mértéke. Ezekre a területekre más kultúrát kell vetni – tette hozzá.  Kulcsár László elmondta, a pillanatnyi látkép alapján gyenge közepes termésre van kilátás idén, főként esőre van szüksége az agráriumnak. Az a gazda, akit fagykár ért, és befizetett a kárenyhítési alapba, az előírásoknak megfelelően bejelentheti a kárt, és jogosult lehet kártérítésre – hangsúlyozta a megyei kamara elnöke.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

2024. február 20. 15:10

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

A növényi biostimulátorok intenzív növekedést és magasabb terméshozamot eredményezhetnek

2024. február 19. 14:40

A biostimulátorok alkalmazása a mezőgazdasági növénytermesztésben a terméseredmény jelentős javulásához vezethet – hangzott el a Corteva Agriscience szakértőjének előadásában a Magro.hu Stresszkezelés a mezőgazdaságban című konferenciáján, amelyet 2024. február 15-én tartottak Debrecenben.

Bajban a franciák, kisebb lehet a gabona vetésterülete

2024. február 19. 07:10

A francia mezőgazdasági minisztérium csökkentette az őszi gabona vetésterületére vonatkozó becsléseit, a búza területe 30 éve a második legalacsonyabb szinten volt, miután a heves esőzés megzavarta a szántóföldi munkákat az Európai Unió legnagyobb növénytermesztőjénél.

Jó vagy rossz hír? Tizedével kevesebb kukoricát vetettek az ukránok

2024. február 16. 10:10

Ukrajnában a 2024-es kukorica vetésterülete 9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A szárazságtól való félelem miatt drágult a búza

2020. október 6. 06:02

A párizsi árutőzsdén is zöldben álltak a főbb számok, azaz drágultak a fontos agrártermékek. A malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza kereskedése is pluszt hozott.

A romló ausztrál terméskilátások miatt kilőtt a búza ára

2020. február 19. 10:47

A 2019/2020-as betakarítási szezonban a nagy szárazság miatt lesz kevesebb a termés Ausztráliában, mint egy évvel korábban. Az Abares mezőgazdasági ügynökség szerint 15,17 millió tonna búzatermés várható, ami a legalacsonyabb 2008 óta.

Árcsökkenésekkel indult a kereskedés a héten

2023. május 9. 07:36

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is mínuszban zárt. A takarmánybúzával nem kereskedtek, mert nem nyitottak ki a piacok hétfőn az Egyesült Királyságban.

A betakarítási hírek hatására lett olcsóbb a kukorica

2022. október 18. 08:02

Jellemzően csökkentek az árak a terménypiacokon a hét első kereskedési napján.