Lehetséges, hogy a mezőgazdasági vállalkozásoknak a jövőben lesz alternatívája a glifozát gyomirtó-hatóanyag helyett. Kék és zöld algák által termelt cukor helyettesítheti a jövőben a vitatott gyomirtó hatóanyagot.
A Bielefeldi Egyetem (HSBI) és a Tübingeni Egyetem kutatói dolgoznak a fejlesztéseken. A tudósok szerint az alap a 7-dezoxi-szedoheptulóz (7dSh) cukor, amelyet a cianobaktériumok termelnek, és gátolja a növények növekedését.
„A cukor biológiai eredetű, lebomló természetű, és a korábbi vizsgálatok szerint toxikológiailag nem számít igyelemre méltónak” – magyarázta Celina Beermann, az HSBI doktorandusza.
Cukoralapú gyomirtó
A Tübingeni Egyetemen 2019-ben felfedezett cukoralapú gyomirtó hatásával kapcsolatos kezdeti részeredmények ígéretesek. Tübingenben kutatják a 7dSh pontos hatásmechanizmusát, ökotoxikológiai hatásait hasonlítják össze a glifozátéval, és fiygelnek a 7dSh-tűrő növényekre.
Egy bielefeldi kutatócsoport jelenleg egy granulátum alapú alkalmazási módszeren dolgozik. A granulátumokkal szemben támasztott követelmények a környezeti kompatibilitás és a hatóanyagok lassú, folyamatos felszabadulása – mondta Celina Beermann. Egy HSBI kutatócsoport a 7dSh méretezhető biológiai alapon történő előállításán is dolgozik.
A következő lépés a gazdaságos termelés
„A hatóanyagot gazdaságosan és nagy mennyiségben kell előállítani, ha a gyakorlatban akarjuk használni” – magyarázta Xenia Steuer HSBI doktorandusz. A cukor még ma is jelentősen drágának számít, de a nagyüzemi termelésben már előrelépés történt. A következő lépés a gazdaság termelés felé vezet – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal.
„A vállalatok nagyon érdeklődnek a termék iránt, és a projekt sikeres befejezése után tervezik az együttműködést” – mondja a HSBI kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke, Prof. Anant Patel. A gyomirtó hatóanyag kifejlesztését Németországban a Szövetségi Kutatási Minisztérium (BMBF) finanszírozza.
(Fotó: Unsplash)